Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev

Novice


Arhiv: Najboljša poslovna knjiga je Skrivnost sodelovanja, Kaj je skupno zelo uspešnim skupinam

Najboljša poslovna knjiga je  Skrivnost sodelovanja, Kaj je skupno zelo uspešnim skupinam

Združenje Manager v sodelovanju z Zbornico knjižnih založnikov in knjigotržcev pri GZS od leta 2013 izbira najboljšo poslovno knjigo v okviru Slovenskega knjižnega sejma.

Za nagrado se predlagajo knjige, namenjene poslovni javnosti, domače ali prevedene, s področja ekonomije, poslovanja in upravljanja, ki so izšle v obdobju med zadnjima dvema sejmoma. Pogoj je, da so izdane v slovenskem jeziku.

Letos je komisija med predlaganimi knjigami izbrala knjigo Skrivnost sodelovanja, Kaj je skupno zelo uspešnim skupinam, avtorja Daniel Coyle, založbe UMco.

Opis: Če zagotovimo okolje, v katerem se člani počutijo sprejete in slišane, če skupinski cilji navdihujejo skupinsko delo, jasni komunikacijski vzorci pa krepijo medsebojno zaupanje, uresničimo temeljne zakonitosti kulture sodelovanja. A kaj je tista pika na i, ki razkrije, kako naj delujemo, da bomo vse to dosegli. Vsi še kako dobro poznamo teorijo, kaj vse moramo storiti, v praksi pa nam največkrat spodleti. In prav slednji zdrsi so večkrat nagrajenega novinarja Daniela Coyla prepričali, da s pomočjo domišljeno izbranih primerov in večletnega raziskovanja pojasni, kaj v resnici ustvari delovno uspešno in trdno skupino.

Da bi to ugotovil, je obiskal vrhunska podjetja, med drugim Pixar in Google, odpravil se je tudi k zmagovalnim športnim ekipam in trenerjem, k vrhunskim vojaškim specialcem in njihovim poveljnikom in tudi na cesto k iznajdljivim tolpam roparjev in njihovim vodjem. Pri tem je odkril, da se odgovor izjemnega sodelovanja, povezovanja in pripadnosti skriva v dodelanih pravilih organiziranosti posamezne ekipe ali skupine in v številnih podrobnostih njihovega delovanja. Ugotovil je, da medsebojno sodelovanje ni nekaj, kar smo, ampak predvsem to, kar počnemo.

Avtor s konkretnimi primeri spodbuja sodelovanje, gradnjo zaupanja in pozitivne spremembe v skupinah, ob tem pa ne zamolči zgodb o neuspehih, ampak opozori na pogoste pasti pri njihovem formiranju in delovanju. Na koncu vsakega poglavja postreže tudi s konkretnimi predlogi, kako lahko veščine uporabimo v svojih skupinah, obenem podira zmotna prepričanja. Recimo o pogumu, o katerem prepogosto razmišljamo kot o napadu na druge, v resnici pa je pogum, da vidiš resnico in se o tem s skupino, sodelavci pogovoriš.

 Založnik o knjigi:

»Resnično sijajna knjiga ... Takoj jo preberite!« – Adam Grant, avtor knjige Premisli še enkrat

»Čudovita in praktična knjiga, polna uvidov.« – Charles Duhigg, avtor knjige Moč navade

Obstajajo temeljne zakonitosti kulture sodelovanja, ki veljajo za vse uspešne skupine. To so
1) zagotavljanje varnega okolja, kjer se člani počutijo sprejete in slišane;
2) skupni cilji, ki navdihujejo skupinsko delo; in
3) jasni komunikacijski vzorci in delitev ranljivosti, ki krepi medsebojno zaupanje.

Nagrajeni avtor Daniel Coyle, novinar New York Timesa, v knjigi Skrivnost sodelovanja s pomočjo domišljeno izbranih primerov in večletnega raziskovanja pojasnjuje, kaj je tisto, kar ustvari delovno uspešno in trdno skupino. Da bi to ugotovil, je obiskal vrhunska podjetja, kot sta Pixar in Google, se odpravil k zmagovalnim športnim ekipam in trenerjem, k vrhunskim vojaškim specialcem in njihovim poveljnikom, pa tudi na cesto k iznajdljivim tolpam roparjev in njihovim vodjem. Odkril je, da se odgovor skriva v dodelanih pravilih njihove organiziranosti in v številnih podrobnostih njihovega delovanja.

Medsebojno sodelovanje ni nekaj, kar ste, ampak tudi to, kar počnete. Ne glede na velikost vaše skupine ter vaš cilj vas bo Coylova odmevna knjiga Skrivnost sodelovanja seznanila z najpomembnejšimi veščinami za ustvarjanje uspešnega sodelovanja, posameznike pa bo povezala v ekipe, ki lahko skupaj dosežejo izjemne stvari. Avtor s konkretnimi primeri spodbuja sodelovanje, gradnjo zaupanja in pozitivne spremembe v skupinah, ob tem pa ne zamolči zgodb o neuspehih, saj nas opozori na pogoste pasti pri njihovem formiranju in delovanju.

Knjiga Skrivnost sodelovanja ponuja svež pogled na ustvarjanje okolja v skupini, v kateri se bodo posamezniki počutili cenjene in bodo usmerjeni v dolgoročno delovanje za skupen cilj.

IZ KNJIGE

»Kultura sodelovanja je eno najmogočnejših orodij na svetu. Njeno prisotnost čutimo pri uspešnih podjetjih, vrhunskih športnih moštvih in zadovoljnih družinah, prav tako čutimo njeno odsotnost ali slabo delovanje. Njen vpliv lahko merimo po rezultatih.

Njeno notranje delovanje pa ostaja zavito v tančico skrivnosti. Vsi si želimo močno kulturo sodelovanja v organizacijah, skupnostih in družinah. Vemo, da deluje. Le tega ne vemo, kako deluje.«

 

 

 

 

Foto: Nik Erik Neubauer

Fotogalerija

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.