Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev

Novice


Manifest FEP za evropske volitve 2024 je objavljen!

Manifest FEP za evropske volitve 2024 je objavljen!

Evropski založniki pred volitvami leta 2024 pozivajo Evropski parlament, naj podpre živahen založniški sektor, največjo kulturno industrijo v Evropi, in zagotovi, da bomo lahko še naprej svobodno objavljali najrazličnejše knjige, s čimer bomo zagotovili svobodo izražanja, pluralnost mnenj in naše demokratične vrednote.

Bistveno je, da lahko državljani svobodno izbirajo knjige, ki jih želijo brati za užitek, informiranje ali izobraževanje. Možnost založnikov, da svobodno objavljajo, je bistvena vrednota naše demokracije, kulturne raznolikosti in svobode izražanja. Ustvariti je treba prave pogoje, da bo založniški sektor ostal pomemben in odgovoren ustvarjalec v demokratičnem in kulturnem življenju vsakega evropskega državljana. Evropski parlament je septembra 2023 sprejel Poročilo o prihodnosti evropskega knjižnega sektorja, v katerem so navedeni številni ukrepi, ki bi podprli knjige in branje v Evropi. Nekateri od njih so navedeni v tem manifestu.📚

Manifest FEP za evropske volitve 2024

Dejstva in številke

 

Neto promet založnikov 23,9 miliarde EUR leta 2022.

 
Tiskane knjige predstavljajo daleč največji delež prometa.

 
Leta 2022 je v Evropi izšlo približno 575.000 novih naslovov. 

Odporna industrija

 

 


Po letih stagnacije in kljub nedavnim krizam se je neto promet evropskih založnikov v letu 2022 v primerjavi z letom 2021 povečal za 1,3 % in dosegel 23,9 miliarde EUR (podatki FEP). Knjižno založništvo je največja kulturna industrija v Evropi.


Trajnost v središču

 

 
Glede na raziskavo, ki jo je izvedel
 FEP, skoraj 2/3 založnikov uporablja certificiran papir (PEFC/SFC) ali reciklirane vire v več kot 90 % primerov. Mnogi med njimi si aktivno prizadevajo za nadaljnje izboljšanje okoljske trajnosti, vendar potrebujejo finančno podporo tehnična orodja in smernice EU (podatki: avgust 2023)


Cenovno dostopna kulturna dobrina

 

 
Cene knjig so se v zadnjih 20 letih dosledno gibale pod inflacijo. Kljub naraščajočim stroškom, s katerimi se založniki soočajo pri svojem vsakodnevnem delu, so knjige v EU in v evropskem gospodarskem prostoru še vedno cenovna dostopna kulturna dobrina (podatki: Eurostat, ki jih je pripravil FEP).
 

Knjige potrebujejo bralce. Različne pobude morajo razviti celostno nacionalno politiko za spodbujanje pismenosti, vključno s sodelovanjem med knjižnim in izobraževalnim sektorjem od zgodnjega otroštva. FEP je tudi podpisnik Ljubljanskega manifesta o branju in poziva k uresničevanju njegovih priporočil z dejanji.

 

 

 

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.