Združenje za informatiko in telekomunikacije

Novice


 


Vaja kibernetske obrambe Locked Shields 2023

Od 18. do 21. aprila je potekala v organizaciji Natovega centra odličnosti za kibernetsko obrambo (NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence – CCDCOE) največja vaja kibernetske obrambe in strateškega odločanja na svetu – Locked Shields 2023 (LS23).

Na vaji s področja kibernetske varnosti, strateškega odločanja, prava in komuniciranja je sodelovalo več kot 2600 udeležencev iz 38 držav, med njimi tudi Slovenija. Ključni namen vaje je bilo  upravljanje kibernetske varnosti, odziv na posredna in neposredna ogrožanja in varnostna tveganja ob kibernetski grožnji ali incidentu v kibernetskem prostoru, zaznavanje in odzivanje na kibernetske napade ter seznanjanje z drugimi procesi in razumevanje kibernetskega okolja.

Vaja je odličen instrument dviga zavedanja in usposobljenosti za zoperstavljanje grožnjam na kibernetskem področju ter preverjanja komunikacij in sodelovanja med različnimi deležniki v kibernetskem prostoru.

Vajo LS23 je v Sloveniji organiziralo Ministrstvo za obrambo v sodelovanju s Sekcijo za kibernetsko varnost pri Gospodarski zbornici Slovenije in IKT Horizontalno mrežo. Gre za javno-zasebno partnerstvo, s katerim se krepita sodelovanje in zaupanje med deležniki, ki v Sloveniji delujejo na področju kibernetske varnosti.

Slovenija je na vaji LS23 sodelelovala s tako imenovano modro ekipo in ekipo za strateško odločanje, ki jo sestavljajo strokovnjaki različnih ministrstev, služb ter uradov. Poleg predstavnikov Ministrstva za obrambo in Slovenske vojske so v modri ekipi strokovnjaki s področja informatike oziroma kibernetike, zaposleni v zasebnem sektorju. Modre ekipe so pomagale reševati kibernetske incidente v navidezni državi, v kateri se bo na 5500 virtualnih sistemih zgodilo 8000 incidentov. Poleg obrambe različnih sistemov in kritične infrastrukture so morale poročati o incidentih, izvajati strateške odločitve in reševati forenzične, pravne ter medijske izzive. V vadišče so bile vključene najsodobnejše tehnologije, storitve in platforme, ki posnemajo civilne ter vojaške sisteme, uporabljene pa so bile tudi najsodobnejše metode kibernetskih napadov. Slovenska modra ekipa je na vaji sodelovala  z italijansko ekipo in zasedla odlično 6. mesto.

Slovenija je na vaji sodelovala že tretjič, CCDCOE pa vajo organizira od leta 2010.

Med člani ZIT in IKT Hm so sodelovala podjetja:  Beyond Semiconductor d.o.o., Telekom Slovenije d.d.,  A1 Slovenija d.d., XLAB d.o.o., Smart Com d.o.o.,  NIL d.o.o.,  Monotek d.o.o.,  Anni d.o.o., Telprom d.o.o., ELES d.o.o., S&T Iskratel d.o.o.,   SSRD d.o.o in predsednik sekcije SeKV, Mihael Nagel.

V ekipi vodstva vaje je sodeloval Nenad Šutanovac, direktor Združenja za informatiko in telekomunikacije, pri operativnem vodenju in pripravah pa je sodeloval Gregor Spagnolo, strokovnjak za informacijsko varnost in etični heker iz podjetja SSRD.

 

 

Fotogalerija