Združenje za informatiko in telekomunikacije

Novice


 


Igor Zorko: V podjetjih se zavedajo nujnosti digitalizacije poslovanja

    Kot napovedujejo pri analitski družbi Gartner, bo poraba sredstev za informacijske tehnologije na svetovni ravni letos znašala 3.700 milijard dolarjev, kar je 0,4 odstotka več kot v letu 2018. Nekoliko bolj optimistične so napovedi za prihodnje leto, ko bo poraba sredstev za IT globalno zrasla za 3,7 odstotka. Pri Gartnerju ocenjujejo, da bo za oblačne storitve v prihodnjih petih letih šlo kar 41,2 odstotka več. Svetovni trg storitev v oblaku naj bi bil leta 2020 vreden že 266,4 milijarde dolarjev, kar je 16 odstotkov več kot letos.

 

 Igor Zorko, predsednik Združenja za informatiko in telekomunikacije

 

Slovenska podjetja v zadnjih letih povečujejo naložbe v digitalizacijo, kar je pomembna priložnost za domačo IKT-panogo. »V podjetjih se zavedajo nujnosti digitalizacije poslovanja, zato več namenjajo odkupu digitalnih storitev in rešitev, zelo dobro pa na trg vplivajo tudi spodbude slovenske države,« ugotavlja Igor Zorko iz GZS. V Sloveniji se z informacijsko tehnologijo ukvarja 3.513 podjetij, ki so v letu 2018 z IKT-storitvami in rešitvami ustvarila 4,028 milijarde prihodkov in zaposlovala skupaj 18.900 ljudi. Zorko ocenjuje, da bodo prihodki panoge letos glede na lani zrasli za pet odstotkov, podobno tudi v letu 2020.

 

Med glavnimi trendi za prihajajoča leta Igor Zorko poudarja nove poslovne modele, ki temeljijo na strojnem učenju, velikih količinah podatkov, umetni inteligenci, priložnost za rast panoge vidi tudi v uvedbi pete generacije brezžičnih omrežij. Med izzivi pa, med drugim, opozarja na pomanjkanje kadra doma. »Slovenija tudi ne slovi po najboljših pogojih za privabljanje tujih kadrov.« Se pa zadnja leta povečuje zanimanje tujih vlagateljev za nakup slovenskih IKT-podjetij, še opaža sogovornik.

 

Novica je bila objavljena na spletni strani Financ.

Fotogalerija