Združenje za informatiko in telekomunikacije

Novice


 


Arhiv: Kdaj dobimo v Sloveniji omrežje 5G in kaj lahko od njega pričakujemo?

Kaj sploh je 5G, kakšne prednosti in kaj slabega prinaša, kdo od slovenskih operaterjev ga bo ponudil in kdaj? Koliko Slovenija caplja za razvitimi državami, koliko bo nova tehnologija stala lastnike telekomunikacijskih operaterjev? Kaj morate vedeti o vsem tem?

V približno 20 državah na svetu lahko zasebni, predvsem pa poslovni in znanstveni uporabniki že uporabljajo omrežje 5G, v večini gre sicer še za testna obdobja. Na posameznih območjih v Južni Koreji, ZDA, Veliki Britaniji (operater EE je postavil omrežje 5G v šestih mestih; tudi operaterja Vodafone in O2 sta to storila letos, operater Three pa ga bo prižgal v začetku prihodnjega leta), na Kitajskem, v Španiji (Vodafone in Huawei sta postavila omrežje v 15 večjih španskih mestih), Švici (Ericsson in Swisscom sta postavila omrežje 5G v 54 mestih in lokalnih skupnostih, operater Sunrise pokriva 309 krajev v Švici), Romuniji (Orange je postavil omrežje 5G v treh največjih mestih) in na Irskem (Vodafone je v sodelovanju z Ericssonom pokril pet največjih mest) pa je uporaba najzmogljivejše telekomunikacijske tehnologije že v komercialni rabi.

Kitajski telekomunikacijski velikan Huawei v svojem raziskovalnem centru v kanadski Ottawi, denimo, že raziskuje omrežje 5G. Kanada sicer še nima omrežja 5G.

Radiofrekvenčni spekter 700 in/ali 3600 megahercev, ki omogoča tudi tehnologije 5G, so poleg zgoraj navedenih že razpisale naslednje države: Avstrija, Danska, Finska, Francija, Nemčija, Italija, Slovaška in Švedska.

V večini razvitejših držav bodo po napovedih omrežja v komercialno rabo prišla prihodnje leto, na takšno pokritost, kot jo ima zdaj omrežje LTE, pa bomo čakali še leta, napovedujejo v telekomih, tudi Alejandro Plater, šef avstrijskega A1, ki deluje tudi na našem trgu. Naložbe v omrežja bodo namreč zelo obsežne. Povedano laično – pokritost s signalom in njegovo zanesljivost bo moralo zagotavljati veliko več oddajnikov oziroma anten, saj je ta signal bolj občutljiv za motnje oziroma fizične ovire.

Kaj sploh vemo o 5G?

Večinoma se nam sanja, da gre za veliko hitrejše prenose podatkov, kot smo jih navajeni doslej. Omrežje 5G bo tako hitro, da bo storitve zagotavljalo praktično v realnem času (verjetno vam ne pove veliko, da bo za odziv potrebovalo eno milisekundo, to pa je zamik, ki ga uporabnik ne more zaznati).

5G ni zgolj omrežje, v osnovi je tehnološki standard, ki mora zagotoviti zelo visoko prepustnost podatkov med dvema končnima točkama, do 10 gigabitov na sekundo, v prihodnosti verjetno še več. Poleg tega mora omogočati množično povezljivost naprav – do milijon naprav na kvadratni kilometer, je  povedal Janez Križan iz A1.

Katera pričakovanja, pravi bodo uresničena, katera ne, kaj vse dodatnega se bo še zgodilo, se niti ne da napovedati. Kot si v osemdesetih letih prejšnjega stoletja nismo znali predstavljati, da bomo danes do informacij, novic, podatkov, zabave lahko prišli prek mobilnega telefona. Praktično pa naj ne bi bilo področja sodobnega življenja, v katero, se pričakuje zdaj, tehnologija 5G (in poznejša) ne bo bistveno posegla. , meni Adrian ježina iz Telemacha …

Več si lahko preberete na spletni strani Financ.

Prednostne vizije tehnološkega razvoja 5G  - več si lahko preberete na spletni strani AKOS.

 

 

 

Fotogalerija