Združenje za informatiko in telekomunikacije

Novice


 


Arhiv: Poziv k solidarnosti med podjetji in preudarni uporabi spleta

 V sredini marca so bili številni zaposleni tako rekoč preko noči prisiljeni k intenzivni uporabi digitalnih orodij. Marsikdo nima naprednih digitalnih kompetenc, zaradi povečane uporabe spletnih storitev pa je zdaj prav od digitalne pismenosti civilne družbe močno odvisno gospodarstvo. V slovenskem okolju se proces digitalizacije odvija na treh področjih: v državni upravi, civilni družbi in v gospodarstvu. Z namenom uskladitve digitalne transformacije celotnega slovenskega okolja je leta 2016 bila vzpostavljena Digitalna koalicija, ki ji predseduje Igor Zorko, sicer podpredsednik Gopodarske zbornice Slovenija in predsednik Združenja za informatiko in telekomunikacije. Po njegovih besedah so v procesu digitalizacije vsa področja življenja zelo povezana in vplivajo en na drugega, a vendar se vsako področje razvija zase.

 

Kako se podjetja in uporabniki odzivajo na nenadne spremembe?


Po eni strani si precej podjetij trenutno prizadeva predvsem, da ne bodo prenehala poslovati. Za večino je glavno vprašanje koliko zaposlenih potrebujejo in kako dolgo lahko preživijo v takšnih razmerah. Na drugi strani pa so podjetja, ki se s tem vprašanjem ne ukvarjajo ali pa so ga razrešila. Za podjetja, ki nimajo direktnih omejitev v poslovanju je poglavitno, kako poslovati v trenutnem okolju. Pri teh je čutiti, da se zelo aktivno ukvarjajo kako optimizirati delo od doma in nadaljevati poslovanje na daljavo. Pri teh je v porastu tudi uporaba elektronskih plačil in mislim, da bo tako tudi ostalo.

Na kakšen  način lahko uporabniki spletnih storitev pripomorejo k zmanjšanju obremenjenosti spleta?


Predvsem je pomembno, da se uporabniki zavejo, da lahko vplivajo na to. Tako kot se je nekoč ravnalo z elektriko in čakalo na cenejši tok, se zdaj lahko upošteva potrebe celotne mreže. Potrebno se je držati priporočil, ki jih objavljajo ponudniki omrežij. Med takimi je uporaba glasovnih klicev namesto video konferenc, gledanju medijskih vsebin ob manjši ločljivosti, zmanjšanje uporabe pretočnih storitev, kot so Netflix in Voyo. Na splošno je priporočena uporaba spleta za stvari, ki nas dejansko zanimajo in izogibanje tistim vsebinam, ki jih ne potrebujemo. Potratne pa so tudi spletne igre, ki jih igra večina otrok ob tem pa uporabljajo ogromne kapacitete. Uporaba spleta ima vsekakor svoje prednost vendar je uporaba priporočena v tistih urah, ko sistema ne obremenjujejo preveč. Torej naj se poslovnemu svetu in izobraževalnemu procesu pusti, da se izvaja in se ukvarjamo z zabavo pozneje.

Vabljeni k branju intervjuja, ki je bil objavljen tukaj

 

Fotogalerija