Združenje za informatiko in telekomunikacije

Novice


 


Arhiv: ANKETA: Kako širjenje korona virusa vpliva na IKT podjetja?

Korona virus že močno vpliva na svetovno gospodarstvo in naš IKT sektor. Ravno zaradi teh razmer, smo se odločili, da Združenje za informatiko in telekomunikacije s svojimi člani sodelujemo pri raziskavi organizacije DIGITALEUROPE. Raziskava je zajela celotno Evropo (sodelovalo je 634 IKT podjetij vseh velikosti) in podaja vseevropski pregled Kako širjenje korona virusa vpliva na IKT podjetja/panogo.

Raziskava vpliva COVID-19 med Slovenskimi in evropskimi IKT ni pokazala velikega odstopanja.
Rezultate ankete vezane na celotno Evropo, si lahko ogledate
tukaj.

Kako vpliva korona kriza na Slovenska IKT podjetja?

Raziskava je pokazala, da je digitalna industrija v Sloveniji kot sektor zelo prožna. Velika večina anketiranih podjetij (97%), je svojim zaposlenim priporočila delo na daljavo, delo od doma.  Pri delu z drugimi strankami in svojimi zaposlenimi so sestanke nadomestili z video klici (97%),  kar 65 % podjetij pa je v tem času ustanovilo tudi krizno skupino, ki se ukvarja z vprašanji korona krize.

Kljub temu pa velik odstotek (76 %) IKT slovenskih podjetij napoveduje negativen finančni učinek, kar tretjina pa jih pričakuje odpuščanje. Rezultati so pokazali, da je kar nekaj podjetij že uvedlo skrajšan delovni čas (22%) ali pa o tem še razmišlja (27%).

Učinki korona virusa se bodo po mnenju anketirancev kazali tudi v izgubljanju kakovostnega in dobro plačanega delovnega mesta v IKT sektorju. 60% anketirancev meni, da se bodo zmanjšali prihodki IKT sektorja, posledično bo v IKT sektorju manj zaposlovanja. Na splošno anketa kaže zaskrbljenost anketirancev, da se bo zaposlenost v celotnem gospodarstvu zmanjšala in vplivala na zmanjšanje GDPja.

Rezultati ankete so pokazali, da 91% anketirancev meni, da bo korona kriza privedla do recesije. Kljub temu se ukrepi vlade za podporo prizadetim podjetjem kažejo kot ustrezni. Da je vladno krizno upravljanje dobro, se je strinjalo 73% vprašanih. Anketiranci verjamejo, da bi bil najboljši način za oživitev gospodarstva spodbujevalni paket za večjo digitalno preobrazbo gospodarstva. Nujno je povečanje likvidnosti, finančna podpora MSP ter odprtje hitrih razpisov in projektov za digitalizacijo v javnem sektorju.

Fotogalerija