Združenje za informatiko in telekomunikacije

Novice


 


Arhiv: Delo od doma in podpora skupinskemu delu

Kako se je naše delo spremenilo v času Covid-19, smo predstavili na e- konferenci Delo od doma in podpora skupinskemu delu

Del gospodarstva si v tem času predvsem prizadeva, da bi krizno obdobje preživel, drugi del pa si postavlja vprašanje, kako poslovanje prilagoditi novim razmeram – na primer s hitrim uvajanjem dela od doma, redno video komunikacijo s sodelavci ter vpeljavo orodij za podporo skupinskemu in projektnemu delu, sestankom, delavnicam in konferencam, sodelovanju v procesih potrjevanja in odločanja … Vse to poteka digitalno in na daljavo.

Takšne hitre spremembe v načinu dela so možne le, če je na voljo kakovostna digitalna infrastruktura – sodobna orodja in rešitve ter usposobljeni strokovnjaki, ki lahko pomagajo pri njihovi vpeljavi.

Kriza zaradi novega korona virusa je povzročila izjemno hitre spremembe v načinu dela in v uvajanju digitalnih orodij, ki jih ni predvidevala nobena teorija, nobena organizacija, nobena država.

Videti je, da je kriza pravzaprav povzročila hitro digitalno preobrazbo precejšnjega dela družbe, kar prinaša tudi koristi, ki se jih do sedaj nismo zavedali. Predvsem, da se da delati dobro tudi drugače.

Na e- konferenci  Delo od doma in podpora skupinskemu delu so nas predavatelji seznanili z izkušnjami o spremenjenih načinih skupinskega dela in rešitvami, ki jih lahko za to uporabimo in so jih IKT podjetja v času korona krize v akciji Digitalna solidarnost ponudila v brezplačno uporabo ali pa le preizkus.

"Danes zmagujejo podjetja, ki znajo z uporabo informacijskih tehnologij ustvarjati vrhunsko uporabniško izkušnjo in hitro prilagajati poslovne modele. Izkazalo se je tudi, da so bila bolj digitalizirana podjetja sposobna bistveno hitreje okrevati in vzpostaviti osnovne poslovne procese. Številne organizacije priznavajo, da so v tem obdobju naredili bistveno več v dojemanju sodobnih tehnologij pri svojem delu kot prej v nekaj letih, pa čeprav so bile vse tehnologije na voljo že ves čas. Kriza je kar pometla z običajnimi ugovori, zakaj digitalizacija še ni pomembna," je povedala Andreja Lampe, vodja IKT horizontalne mreže, SRIP PMiS , Združenje za informatiko in telekomunikacije. Poudarila je, da že razmišljajo, kako te izkušnje izkoristili tudi v bodoče za kombinirane načine dela in sodelovanje v digitaliziranih procesih, pri čemer smo lahko produktivnejši.

Več si lahko ogledate na videokonferenci tukaj>>

 

Fotogalerija