Združenje za informatiko in telekomunikacije

Novice


 


Arhiv: Srečanje članov ZIT

 

Danes smo na Gospodarski zbornici Slovenije organizirali Srečanje naših članov ZIT, kjer smo se družili formalno in neformalno.

Srečanje smo začeli z zanimivim predavanjem Marka Štefančiča iz podjetja Gartner z naslovom Preskok naprej – Kako lahko IT ponudniki uspejo v obdobju Covid 19, nadaljevali pa z Bojanom Ivancem iz GZS o  Gospodarski sliki po Covidu 19 ter predstavili, kaj vse zanimivega počnemo na ZITu.

Nenad Šutanovac, direktor Združenja za informatiko in telekomunikacije pri GZS je na začetku srečanja pozdravil vse udeležence, ki so se zaradi odloka vlade glede zbiranja na javnih dogodkih, lahko udeležili v manjšem številu, kot smo prvotno načrtovali. Kljub temu je poudaril, da je to »današnji« največji dogodek združenja, tudi zato, ker smo vsi komaj čakali, da se srečamo v živo. Poudaril je, da se je način življenja in dela v zadnjem času zelo spremenil in da je digitalizacija del te zgodbe. »Smo v srcu dogajanja in ne vemo kaj nas čaka juti,« zato je v tem času še bolj pomembno, da sledimo motu ZITa, in sicer Za večjo digitalizacijo Slovenije.

Srečanja se je udeležila tudi Sonja Šmuc, generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije, ki se je vsem zahvalila za podporo, saj da vse to kar so nas leta IT podjetja prepričevala, je sedaj korona prinesla v živo. Da je digitalizacija postala resničnost, se kaže tudi bistveno večja želja podjetij po informacijah, kako bi si z digitalizacijo lahko še bolj pomagali. »V tem obdobju je GZS, tudi s pomočjo ZIT članov, pomagala premagovati težave celotnemu ekosistemu in odzivi so bili zelo pozitivni.« Bili smo vir informacij, strokovnega znanja, izobraževanj in prav tukaj se je pokazala moč GZS-ja kot ekosistema v smislu znanja, povezovanja in solidarnosti,« je povedala.

Igor Zorko predsednik Združenja za informatiko in telekomunikacije pri GZS, se je na srečanju zahvalil vsem članom ZITa, ki so sodelovali v pobudi Digitalna solidarnost, kje so IT podjetja ponudila brezplačno pomoč pri uporabi svojih orodij in storitev.  »V tem času je bila zelo pomembna predaja vašega znanja, sodelovanje pri različnih aktivnostih, namenjen vaš čas in kontakti, da smo lahko skupaj dosegli določene cilje.« Poudaril je tudi, da prihaja čas poletja, ki bo za IT podjetja verjetno bolj delovno kot pretekla leta, saj ne vemo, kaj nas čaka jeseni. Na koncu je vse člane pozval, da moramo z znanjem, ki ga imamo, pomagati pripravljati storitve Gospodarski zbornici Slovenije in storitve, ki bodo direktno pomagale digitalizaciji gospodarstva.

Lovro Peterlin, generalni direktor A1 Slovenija, ki so bili tudi partner srečanja, je povedal, da ekosistem, ki ga ustvarja ZIT in GZS sodi med najmočnejše sisteme, kjer sodeluje A1. » Moč ekosistema, kjer pomagamo drug drugemu ima močno pozitivno korelacijo z dolgoročnostjo nekega posla. In v času, ki ga živimo danes, je ta zelo pomemben. Brez sodelovanja danes ne gre. Ukvarjati se je potrebno z ustvarjanjem dodane vrednosti in ne z razdeljevanjem,« je k sodelovanju pozval vse udeležence.

Marko Štefančič, direktor Gartner Slovenija in Centralna Azija, je v svojem predavanju za člane spregovoril Kako lahko IT ponudniki uspejo v obdobju Covid 19, čas, ki ga je imenoval humanitarna kriza globalnih razsežnosti in predstavlja znatne družbene in ekonomske izzive. Vodenje organizacij v takšnih okoliščinah zahteva drugačno sprejemanje odločitev in drugačno ukrepanje. Direktorji IKT podjetij, soočeni z novo resničnostjo v družbenem in poslovnem okolju, tako potrebujejo nov okvir za delovanje danes in sprejemanje odločitev za prihodnost.

O aktualni gospodarski sliki v Sloveniji po korona krizi pa je spregovoril Bojan Ivanc, glavni ekonomist GZS. Orisal je primerjavo z državami v regiji, napovedal prihodnja gospodarska gibanja tudi kot posledico državnih ukrepov za stabilizacijo gospodarstva ter na koncu podal pogled na IKT panogo.

Na koncu srečanja so se na okrogli mizi predstavili predsedniki sekcij, ki so  govorili o tem, kaj so ključne iniciative in aktivnosti, ki jih sekcija izvaja in kakšne so koristi za člane sekcije / člane ZIT / IKT panogo.

Andreja Lame, vodja IKT Horizontalna mreže, SRIP PMiS, ki je del nacionalne strategije pametne specializacije Slovenije in se kot del SRIPa Pametna mesta in skupnosti osredotoča na 6 tehnoloških področij, s katerimi podpira ostala domenska področja pametne specializacije, je povedala, da so ključne prednosti za člane ZIT  gotovo povezovanje z razvojno raziskovalnimi organizacijami, institucijami znanja in naročniki.  Povezovanja potekajo  predvsem na ZIT dogodkih, pa tudi preko iniciativ, kot so na primer  Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije, Stičišče odprtih podatkov in ne nazadnje AI4SI.

Srečanje smo zaključili s pogostitvijo in neformalnimi pogovori.

Luštno smo se imeli!

 

Fotogalerija

Fotogalerija