Združenje za informatiko in telekomunikacije

Novice


 


IKT-horizontalna mreža na slovensko- slovaškem poslovnem forumu

Včeraj se je Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor mudil na uradnem obisku na Slovaškem, katerega osrednja tema pogovorov predsednikov so bile razmere v EU-ju po pandemiji in soočanje z njenimi posledicami.

Z gostiteljico, predsednico Sloveške,  Zuzano Čaputovo, sta izmenjala tudi primere dobrih praks za gospodarsko okrevanje po korona virusni krizi. Strinjata sta se, da mora biti evropska prihodnost zelena in trajnostna.

Podporo zeleni agendi sta zato potrdila z odprtjem slovensko-slovaškega poslovnega foruma, ki je bil osredotočen na zelene in pametne tehnologije in inovacije, na njem pa je sodelovalo skupaj 34 slovenskih in slovaških podjetij ter institucij. 

Predsednik Pahor se je v okviru delegacije sestal s predstavniki slovenskih podjetij, ki so ga seznanili z izkušnjami delovanja v slovaškem poslovnem okolju in ocenili, da to predstavlja priložnost za slovenska podjetja. V pogovoru s predsednikom Pahorjem je Andreja Lampe, vodja IKT Horizontalne mreže, SRIP PMiS poudarila, da  mora država proces digitalne preobrazbe podjetij, ki ga je pandemija COVID-19 pospešila, še dodatno podpreti s ciljem, da bo slovensko gospodarstvo odpornejše. Imamo dobro razvito in napredno IKT panogo, ki lahko pomaga pri izrabi novih tehnologij za hitrejše okrevanje in rast konkurenčnosti ter lažje mednarodno poslovanje.

Glavne teme poslovnega foruma so bile krožno gospodarstvo, digitalne in pametne tehnologije za spodbujanje pametnih skupnosti, avtomobilske industrije s poudarkom na e-mobilnosti in umetna inteligenca.

Na forumu je Andreja Lampe, Vodja IKT Horizontalne mreže, SRIP PMiS, predstavila slovensko IKT panogo, ki jo predstavlja Združenje za informatiko in telekomunikacije (GZS) ter Strateško inovacijsko razvojno partnerstvo in njegove usmeritve. Udeležencem je prikazala IKT rešitve slovenskih podjetij s področja mobilnosti, krožnega gospodarstva, umetne inteligence in rešitve s področja pametnih skupnosti. Z udeleženci je delila dobre prakse povezovanja in usklajevanja deležnikov, saj danes le povezovanje v ekosisteme in skupno inoviranje prinaša dovolj hiter napredek in je ključna naloga prihodnosti za digitalizirano družbo. Še posebej velik interes je vzbudil koncept referenčne arhitekture in standardov, ki bo omogočil povezljivost in hitrejši razvoj rešitev za trajnostna pametna mesta in skupnosti in hkrati pospešek za njihov gospodarski razvoj. »Navezali smo konkretna partnerstva in priložnosti za podjetja in se že veselimo sodelovanja« je še izpostavila Lampetova.

Fotogalerija