Združenje za informatiko in telekomunikacije

Novice


 


Arhiv: eZdravje je naša neizkoriščena priložnost


 

 

Novi koronavirus spreminja svet in tudi zdravstveni sistem. Tomaž Gornik, direktor podjetja Better, enega vodilnih ponudnikov prebojnih informacijskih rešitev v zdravstvu, je pozoren predvsem na trende pri digitalizaciji te panoge.Prepričan je, da bo epidemija proces pospešila. To pomeni, da se bodo morale povečati tudi naložbe v informacijsko tehnologijo (IT) v zdravstvu.

 

Sedanji en do dva odstotka prihodka, kolikor v informatizacijo vlaga zdravstvo pri nas, je precej manj kot v drugih panogah, zato zdravstvo v tem pogledu zaostaja. Analitska hiša Gartner ocenjuje, da z okoli tremi odstotki prihodka vzdržujemo sedanje stanje, za pospešitev pa bi morali za ta namen vlagati od štiri do pet odstotkov prihodka, je v pogovoru za Delo povedal prvak podjetja Better.

Gospod Gornik, katere trende v zdravstvu bo torej covid-19 pospešil?
Ob epidemiji spoznavamo, da je IT že zdaj sestavni del zdravstvenega procesa in da se vse močneje prepleta z medicinsko stroko in znanjem. Izkazalo se je, da je ogromno opravil bistveno manj tveganih, če so zdravstvene ustanove informatizirane, ker ni neposrednega stika. Zato bo vsekakor treba omogočati dostop do zdravnika na daljavo. Povečala se bo vloga spleta kot vira informacij. Spremembe bo doživela tudi oskrba starejših, najranljivejše skupine, ki je ob epidemiji plačala največji davek. Ankete kažejo, da bi starostniki radi čim dlje živeli doma, če bi lahko, in ne v domovih. Sodobna tehnologija jim to omogoča z ustreznimi pripomočki in pristopom (tako imenovano staranje na domu). Primer dobre prakse so finski Helsinki, kjer imajo za vsakega iz ogrožene skupine poseben načrt obravnave. To je mogoče, če sociala in zdravstvo delata z roko v roki, na enem ministrstvu, kot je že praksa v večini severnoevropskih držav.

 

Več si lahko preberete v intervjuju Dela.

Napovedujemo konferenco Zdravje 2020, ki bo v sredo 23.9.2020 v prostorih GZS. 
*Več o neposrednem prenosu konference sledi.

 

Fotogalerija