Združenje za informatiko in telekomunikacije

Novice


 


Arhiv: (TOP IKT) Kako IT-podjetja poslujejo med korono

V Združenju za informatiko in telekomunikacije večjih negativnih posledic epidemije ne pričakujejo. Poudarijo digitalizacijo, ki jo je kriza še pospešila, kar pomeni tudi nove posle.

Po napovedi GZS bodo v povprečju podjetja pri nas letos doživela od 10- do 12-odstotni upad prodaje, od sedem- do osemodstotni upad dodane vrednosti, EBITDA pa naj bi se skrčil za desetino. Veliko bolje jo bo po napovedih odnesel IKT. Poraba za IKT bo v EU bo letos upadla za 3,7 odstotka, na 783,6 milijarde evrov, napoveduje analitsko podjetje IDC. Leta 2021 se bo z izboljšanjem makroekonomskega položaja in rastjo zaupanja strank vrnila tudi rast evropskega trga IKT, bila naj bi 1,9-odstotna. IDC ocenjuje, da bodo letos upadli vsi segmenti trga strojne opreme, skupaj za 4,07 odstotka, najbolj pa poraba za infrastrukture. Trg IT-storitev bo zaradi prelaganja zdajšnjih projektov in načrtovanih naložb v EU upadel za 4,2 odstotka, prihodnje leto pa zrasel za skromen odstotek. Zaradi podobnih razlogov se bo za 2,6 odstotka zmanjšala poraba za programsko opremo.

Tri četrtine občuti izpad prihodkov

 Za Slovenijo podobnih podatkov nimamo, je pa letos maja 76 odstotkov IKT-podjetji napovedalo izpad prihodkov, tretjina pa odpuščanje, je pokazala anketa med člani Združenja za informatiko in telekomunikacije. Nenad Šutanovac, direktor združenja, ob tem pravi, da večjih negativnih posledic vendarle ne pričakujejo: »Na začetku krize se je delo pri projektih res zavleklo, novih pa je bilo manj. Ko se je gospodarstvo začelo odpirati, pa so prišli tudi novi projekti.« Pri tem omenja predvsem digitalizacijo, ki jo je kriza še pospešila, kar pomeni tudi nove posle.

Več si lahko preberete na spletni strani Finance tukaj>>

Fotogalerija