Združenje za informatiko in telekomunikacije

Novice


 


Arhiv: Masters of Digital 2021- Evropa, pripravljena na digitalno dobo

3. in 4. februarja 2021 je potekalo prva virtualno srečanje Masters of Digital, ki ga je organizirala DIGITALEUROPE. Na največji evropski digitalni konferenci je bila osrednja tema in poudarek na vlogi digitalnega pri krepitvi evropskega izstopa iz svetovne pandemije in kako prispevati k močnejši digitalni Evropi. Cilj digitalne strategije EU je zagotoviti, da bo digitalna preobrazba koristila državljanom in podjetjem ter da bo pripomogla k doseganju cilja podnebno nevtralne Evrope do leta 2050.

 

Načrt za oživitev Evropske unije (EU) za pomoč pri sanaciji gospodarske škode, ki jo je povzročila pandemija koronavirusa, bi lahko pomenil spremembo v prizadevanjih celine, da prevzame vodilno vlogo v digitalni sferi, je dejala vodja Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je v središče svojega mandata postavila digitalne inovacije. Več si lahko preberete tukaj>>

Digitalno desetletje Evrope

Komisija se je trdno odločila, da bo to „digitalno desetletje” Evrope. Evropa mora okrepiti svojo digitalno suverenost in določiti standarde ter ne slediti drugim. Jasno se mora osredotočiti na podatke, tehnologijo in infrastrukturo, je poudarila Ursula von der Leyen.

Komisija je kot del naslednjega dolgoročnega proračuna EU - večletnega finančnega okvira - predlagala Digitalno Evropo, program, ki se osredotoča na izgradnjo strateških digitalnih zmogljivosti EU in na spodbujanje široke uporabe digitalnih tehnologij. S predvidenim skupnim proračunom v višini 7,5 milijarde evrov, ki bo oblikoval in podpiral digitalno preoblikovanje evropske družbe in gospodarstva. Gre za največji načrt digitalnih naložb, kar jih je Evropa kdajkoli videla, saj bo vsaj 20 odstotkov financiralo digitalne naložbe.

Za oblikovanje digitalnega desetletja Evrope si bodo prizadevali za vzpostavitev resnično delujočega enotnega trga za digitalne storitve znotraj varnih in etičnih meja, oblikovanje okvira za zaupanja vredno umetno inteligenco, razvoj evropske vodilne vloge z digitalnimi cilji za leto 2030 in dinamičnim podatkovnim gospodarstvom, razvoj vseevropskega okvira za varne javne elektronske identifikacije, okrepitev zasebnosti na področju elektronskih komunikacij ter razvoj kompetenc in odpornosti EU na področju kibernetske varnosti, zlasti na področju financ, ob hkratnem prizadevanju za pravično obdavčitev digitalnega gospodarstva; še naprej si bodo prizadevali za digitalizacijo, zlasti v zvezi z izobraževanjem, usposabljanjem in zdravjem ter digitalno suverenostjo in inovativno zmogljivostjo Evrope.

Program bo spodbudil naložbe v superračunalništvo, umetno inteligenco, kibernetsko varnost, napredne digitalne spretnosti in zagotavljal široko uporabo digitalnih tehnologij v celotnem gospodarstvu in družbi, tudi prek vozlišč za digitalne inovacije. Njegov cilj je izboljšati konkurenčnost Evrope v svetovnem digitalnem gospodarstvu in doseči tehnološko suverenost. To bo storila z uvajanjem in krepitvijo zmogljivosti novih digitalnih tehnologij, da se podpre digitalna preobrazba, ki bo zagotovila visokokakovostne javne storitve v korist državljanov in podjetij.

Celoten dogodek Masters of Digital 2021 si lahko ogledate na zaprtih straneh ZIT, tuka j>>

 

 

Fotogalerija