Združenje za informatiko in telekomunikacije

Novice


 


ZIT na največji mednarodni vaji s področja kibernetske varnosti na svetu - Locked Shields

 

 

Združenje za informatiko in telekomunikacije pri GZS s svojimi člani v partnerstvu z Ministrstvom za obrambo sodeluje na mednarodni vaji Locked Shields, ki je največja in najbolj kompleksna mednarodna vaja s področja kibernetske varnosti na svetu.

 

V okviru vaje, ki preverja pripravljenost članic NATA za primer kibernetskega napada, tokrat z ekipo sodeluje tudi Slovenija. Vajo kibernetske obrambe in strateškega odločanja Locked Shields 21 organizira NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence v sodelovanju z Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije in ministrstvi drugih držav članic. V vajo pa bodo poleg vlade in državnih organov vključeni tudi gospodarski subjekti.

 

Slovenija se je letos odločila za poseben sistem sodelovanja in sicer z javno-zasebnim partnerstvom. To idejo smo v gospodarstvu toplo pozdravili, saj tako intenzivnega sodelovanja na področju kibernetske varnosti v Sloveniji na tej ravni še ni bilo. Z gospodarskega stališča tovrstne vaje sodelujočim podjetjem dajo dodano vrednost, saj prinesejo veliko novih izkušenj, potrebnih na tem področju, ob tem pa še znanja in reference, ki jih sicer v gospodarstvu ne srečamo.

Dodaten razlog za sodelovanje je bila vzpostavitev tesnejšega sodelovanja med gospodarstvom in javnim sektorjem, saj takšne vaje in aktivnosti pripomorejo k večji povezanosti in poznavanju eden drugega. Vsi sodelujoči so namreč del iste ekipe in predstavljajo državo Slovenijo. Že v fazi priprav se je pokazal visok nivo pripravljenosti in sodelovanja, tudi zaradi možnosti razvijanja lastnih kompetenc in pridobivanja dodatnih znanj in izkušenj na področju IKT. Zato je to tudi posebna priložnost za vzpostavljanje sodelovanja med podjetji in strokovnjaki na področju kibernetske varnosti, kar je v tako majhni državi kot je Slovenija nujno potrebno. 

 

Čestitamo članom ZIT in IKT-hm, ki pri vaji aktivno sodelujejo, in sicer CREA plus d.o.o., Siemens d.o.o., SSRD d.o.o. , Telekom Slovenije d.d., Xlab d.o.o. . Posebna zahvala  Gregorju Spagnolu, ki je koordiniral aktivnosti na strani ZIT v sodelovanju z MORS .

 

Fotogalerija