Združenje za informatiko in telekomunikacije

Novice


 


Predlagan obvezni predmet informatike v osnovnih in srednjih šolah

 

Slovenija na področju digitalizacije zaostaja za evropskim povprečjem. Strateški svet predlaga ukrepe, ki jih je mogoče hitro realizirati.

Strateški svet za digitalizacijo je danes predstavil prvi paket ukrepov, ki bi pospešili digitalizacijo države. Nabor 40 ukrepov se osredotoča na področje javne uprave, sicer pa strateški svet predlaga tudi uvedbo obveznega predmeta informatike v osnovne in srednje šole, uvaja se enotna mobilna aplikacija za storitve javne uprave, poenostavlja se digitalna avtentifikacija oziroma elektronska osebna izkaznica, zaživeli naj bi tudi boni za krepitev digitalnih veščin, pri katerih je v začetku poudarek na starejši populaciji.

Žogica je zdaj na vladi, od katere so odvisni dejanski koraki realizacije predlogov, za izvedbo nekaterih ukrepov bo sicer potrebna tudi prilagoditev zakonodaje.

Vlada se je z ukrepi strateškega sveta seznanila že prejšnji teden, na današnji tiskovni konferenci pa so člani sveta ukrepe predstavljeni tudi javnosti. Ukrepe je prvotno predstavil Mark Boris Andrijanič, ki predseduje strateškemu svetu, govorci na novinarski konferenci pa so bili še Gregor Macedoni, vodja delovne skupine javna uprava in digitalna družba, Mark Pleško, vodja delovne skupine gospodarstvo in podjetniško okolje, Marko Grobelnik, vodja delovne skupine nove tehnologije, Ajša Vodnik, vodja delovne skupine izobraževanje, Igor Zorko, vodja delovne skupine zdravstvo, in Barbara Domicelj, vodja delovne skupine digitalna diplomacija.

Več si lahko preberete v članku Dela tukaj>>

Fotogalerija