Združenje za informatiko in telekomunikacije

Novice


 


Vaja kibernetske obrambe in strateškega odločanja Locked Shields 22

 

 

V Sloveniji se je začela največja mednarodna vaja kibernetske obrambe in strateškega odločanja Locked Shields 22

V Sloveniji se je začela največja mednarodna vaja kibernetske obrambe in strateškega odločanja Locked Shields 22, ki jo organizira Natov Center odličnosti za kibernetsko obrambo (angleško NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence – CCDCOE) iz Talina v Estoniji. Slovenija, že drugo leto zapored, na vaji sodeluje v okviru Ministrstva za obrambo v sodelovanju s Sekcijo za kibernetsko varnost pri Gospodarski zbornici Slovenije.

Gre za največjo in najbolj kompleksno mednarodno vajo s področja kibernetske obrambe na svetu. Na vaji, ki poteka v živo, sodeluje izjemno število strokovnjakov s področja kibernetske varnosti, strateškega odločanja, prava in strateških komunikacij. Vajo Locked Shields od leta 2010 organizira CCDCOE. Slovenija je postala članica tega centra 2020 in si tako odprla možnost za sodelovanje.

Slovenija se je odločila, da tudi na letošnji vaji Locked Shields 22 sodeluje v javno-zasebnem partnerstvu. Tako iz Slovenije na vaji ne sodelujejo le predstavniki Ministrstva za obrambo in Slovenske vojske, pač pa tudi domači strokovnjaki, zaposleni v zasebnem sektorju. Takšen način sodelovanja se je izkazal za uspešnega in nujnega, saj tako intenzivno sodelovanje na področju kibernetske varnosti v Sloveniji in v mednarodnem okolju ni pogosto in na takšni ravni. Takšne vaje dajo dodano vrednost, saj prinesejo veliko novih izkušenj, potrebnih na tem področju, ob tem pa še znanja in reference ter povezanost strokovnjakov s tega področja.

Republika Slovenija na vaji sodeluje kot modra ekipa, ki predstavlja ekipo za zaščito in ščitenje informacijskih sistemov, izvajanje strateških komunikacij, vse to v pravilnem pravnem okvirju. Slovenska in tudi ostale modre ekipe bodo morale v naslednjih dnevih pokazati vse svoje znanje, kompetence, iznajdljivost in organiziranost, da zaščitijo omrežje in sisteme v njem ter preprečijo informacijsko delovanje nasprotne strani. V sklopu vaje se tako preverja tudi sposobnost odzivanja ekip na nepoznane sisteme in kibernetske dogodke, na uporabo kibernetskih sistemov za izvajanje informacijskih operacij in sposobnost sprejemanja odločitev kljub nepopolnim informacijam. Na ta način se simulira scenarij, s katerim se ekipe za hitro odzivanje soočajo v resničnem svetu.

 

Fotogalerija