Združenje za informatiko in telekomunikacije

Novice


 


12. posvet Obravnava e-zlorabe otrok

Danes je potekal  12. posvet E-zlorabe otrok na temo problematika mladoletnih storilcev internetnih spolnih zlorab otrok , ki smo ga organizirali SPLETNO OKO, Center za varnejši internet Slovenije, Uprava kriminalistične policije Generalne policijske uprave in Združenje za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije. Cilj je, da  SKUPAJ naredimo »digitalno družbo« varno, humano in družbo ustreznih vrednot in etičnih načel - za zdrav razvoj in prihodnost naših otrok v digitalni dobi, je povedal Nenad Šutanovac, direktor Združenja za informatiko in telekomunikacije.

Internet in sodobni digitalni poslovni modeli kot so družbeni mediji, digitalne platforme, mobilne aplikacije, so v veliki meri spremenili naše življenje in postali del našega vsakdana. Žal pa uporaba internetnih storitev ne prinaša samo nedvomnih koristi ampak tudi številne nevarnosti, je v uvodnem nagovoru povedal Nenad Šutanovac. Po podatkih SI-CERT-a število kibernetskih napadov močno narašča vsako leto. Družbeni mediji danes s svojimi nenadzorovanimi in včasih nezakonitimi vsebinami močno spreminjajo naš svet in okolje,  vplivajo na resnico, mnenja, ozaveščenost, skratka na našo sedanjost in prihodnost. Še posebej so vsem nevarnostim pri brskanju po spletu in pri uporabi spletnih storitev izpostavljeni otroci in mladostniki, ki so zaradi svoje nepremišljenosti, radovednosti in naivnosti najbolj ogrožena in ranljiva skupina internetnih uporabnikov. In zloraba je za otroke še posebej travmatična izkušnja, ki lahko pusti dolgotrajne posledice.

 

"Zato se je potrebno proti zlorabam otrok odločno boriti. Pri tem so zelo pomembne evropske uredbe in direktive in veseli nas, da je Evropa pri tem aktivna. Pripravljena je nova strategija EU za zaščito in opolnomočenje otrok v spletnem okolju, ki je osnova za nadaljnji razvoj regulative na tem področju," je poudaril Šutanovac.

 

Trenutno je v pripravi najpomembnejša nova uredba EU s tega področja, za preprečevanje spolne zlorabe otrok na spletu in boj proti njej. Samo v letu 2021 je bilo po vsem svetu prijavljenih 85 milijonov slik in videoposnetkov, ki prikazujejo spolno zlorabo otrok, še veliko več pa jih ostaja neprijavljenih. Gre za porast od leta prej - delno tudi zaradi Covida – za kar 64%.  Sedanji sistem, ki temelji na prostovoljnem odkrivanju in poročanju podjetij, se je izkazal kot nezadostnega za ustrezno zaščito otrok in v vsakem primeru ne bo več mogoč, ko bo začasna rešitev, ki se trenutno uporablja, prenehala veljati.

 

Nova pravila bodo pripomogla k reševanju otrok pred nadaljnjo zlorabo, preprečevanju ponovnega pojavljanja gradiva na spletu in privedbi storilcev kaznivih dejanj pred sodišče, pri čemer bo v veliko pomoč načrtovano novo neodvisno središče EU za spolno zlorabo otrok.

 Poleg te uredbe so pomembne še nekatere druge, npr. lani sprejeta uredba Digital Services Act, ki ureja  digitalne storitve na internetu in bo omejila nelegalne in lažne vsebine in bo vzpostavila odgovornost spletnih platform pri tem. Kar bo tudi pomemben element varnejšega interneta.

 

Izredno pomembno vlogo pri zmanjševanju nevarnosti e-zlorab otrok imamo starši, vendar je prav tako nujno, da pri tem sodeluje celotna družba, od šolskega sistema, civilne družbe, zakonodajalcev kot tudi organov pregona. "Kar se šolskega sistema tiče bi poudaril pobudo Združenja za informatiko in telekomunikacije, da se čimprej uvede obvezni predmet Računalništva in informatike v osnovne in srednje šole. Kar bi nedvomno dvignilo kompetence in zavedanje otrok o nevarnostih. Tu v tem trenutku za drugimi državami žal močno zaostajamo in nujno je odločno in takojšnje ukrepanje," je povedal Šutanovac . "Prepričan sem, da lahko tudi današnji že 12. posvet E-ZLORABE OTROK pomembno pripomore k temu, da se različni deležniki v družbi pogovorimo in poiščemo rešitve, ki bodo omogočale učinkovito ukrepanje. V Združenju za informatiko in telekomunikacije vse te aktivnosti pozdravljamo in podpiramo".

 

Da torej SKUPAJ naredimo »digitalno družbo« varno, humano in družbo ustreznih vrednot in etičnih načel - za zdrav razvoj in prihodnost naših otrok v digitalni dobi!


Več o dogodku tukaj >>

Fotogalerija