Združenje za informatiko in telekomunikacije

Novice


 


ZIT podpisnik skupne izjave DIGITALEUROPE





Združenje za informatiko in telekomunikacije pri GZS je podpisnik skupne izjave: »Digitalne tehnologije lahko ublažijo naraščujoče cene energije in preprečijo prihodnje krize«

Načrt REPowerEU, ki ga je Evropska komisija oblikovala kot odziv na težave in motnje na svetovnem energetskem trgu, je priložnost, da prihranimo denar za gospodinjstva in preoblikujemo našo družbo v bolj zeleno ter v družbo, ki bo manj odvisna od fosilnih goriv in od nezaupljivih dobaviteljev, zlasti Rusije.

Da pa bi dosegli svoje cilje, moramo digitalne tehnologije uporabiti v njihovem polnem potencialu za ublažitev sedanje energetske krize in zlasti za preprečevanje podobnih kriz v prihodnje.

Izjava poudarja naslednje ključne točke:

  • Digitalne   tehnologije lahko zagotovijo takojšnje in dolgoročne rešitve za povečanje energetske učinkovitosti in s tem pripomorejo, da podjetja privarčujejo z električno energijo in zmanjšajo stroške.
  • Zaskrbljujoče je, da so Komisija in države članice EU v vseh nedavnih sporočilih o energetski krizi spregledali digitalno tehnologijo, ki je lahko del rešitve.
  • Zaskrbljujoče je tudi, da je bil cilj 20-odstotne porabe za digitalne projekte odstranjen iz skladov za okrevanje in odpornost ter prerazporejen za porabo v načrtu RePowerEU.
  • Zelena tehnologija ni dobra le za naš planet,  ampak ponuja tudi veliko gospodarsko korist za mala in srednja podjetja, vključno z velikim potencialom za čezmejno rast

Brez (zelene) tehnologije ne bomo dosegli podnebnih ciljev ali zagotovili nemotene oskrbe z energijo v prihodnosti.

Več o izjavi si lahko preberete tukaj >>


Združenje za informatiko in telekomunikacije pri GZS je podpisnik skupne izjave: »Digitalne tehnologije lahko ublažijo naraščajoče cene energije in preprečijo prihodnje krize«.
Združenje za informatiko in telekomunikacije pri GZS je podpisnik skupne izjave: »Digitalne tehnologije lahko ublažijo naraščajoče cene energije in preprečijo prihodnje krize«.

Fotogalerija