Združenje za informatiko in telekomunikacije

Novice


 


Inteligentno zdravstvo prihodnostiNa konferenci z naslovom Inteligentno zdravstvo prihodnosti, ki je potekala 13. oktobra 2022,  smo obravnavali digitalno transformacijo zdravstva, uporabo podatkov in umetne inteligence v zdravstvu za bolj učinkovito zdravljenje in učinkovito delovanje zdravstvenega sistema.

 

Govorili smo tudi o  trendih v EU, še posebej prihajajoči zakonodaji Evropskega zdravstvenega podatkovnega prostora (ki bo začela veljati leta 2025) in kaj je pomembno za paciente, zdravstvene delavce, gospodarstvo in raziskovalce. Kako se pripraviti, kaj so izzivi in  kaj priložnosti.Države EU so različno pripravljene na implementacijo skupnega prostora zdravstvenih podatkov. Ne le glede zrelosti oziroma stopnje digitalizacije zdravstva, različna je tudi želja vpletenih deležnikov po dejanskih spremembah. Kakšni sta pripravljenost in želja v Sloveniji? Bo prihodnje zdravstvo v Sloveniji inteligentno, bo učljivo in bo temeljilo na podatkih, analitiki, sodobnih tehnologijah in inovacijah? Inteligentno zdravstvo zagotavlja boljše izide zdravljenja bolnikom, izboljša stroškovno učinkovitost in vzdržnost zdravstvenega sistema ter spodbuja inovacije, zahteva pa tudi spremembo miselnosti in usklajeno sodelovanje različnih deležnikov. 

Na prvi okrogli  mizi z naslovom  Kako inteligentno bo prihodnje zdravstvo v Sloveniji? smo  razpravljali o pripravljenosti slovenskega ekosistema, o infrastrukturi, standardih, zagotavljanju zasebnosti in varnosti ter odgovornostih pri upravljanju s podatki, pa tudi o tem ali lahko stopimo med države, ki bodo v naslednjih dveh letih zagotovile pogoje za implementacijo evropske regulative tako za primarno kot sekundarno uporabo podatkov. Pilotni projekti v več državah že potekajo, Evropska komisija obljublja dodatna sredstva za infrastrukturo in hkrati poudarja, da države članice čaka veliko dela. 

Temi Kje smo in kako bomo implementirali inteligentno zdravstvo prihodnosti v Sloveniji?,  pa smo se posvetili na drugi okrogli mizi.  Zdravstvene ustanove v Sloveniji so v procesu digitalne transformacije. Pandemija Covida-19 je poskrbela za pohitren razvoj in tektonske premike na tem področju. Potrebno je nadaljevati s tem tempom in zagotoviti kvalitetne, sodobne in na pacienta osredotočene storitve inteligentnega zdravstva prihodnosti v Sloveniji. Digitalne tehnologije namreč že danes zagotavljajo rešitve v kliničnem okolju, rešitve na daljavo, zdravstveno zavarovanje pacientov, virtualno sodelovanje med ustanovami in kvalitetnejše storitve e-zdravja. Zgodnje odkrivanje, natančnejše diagnoze in učinkoviti delovni postopki so ključnega pomena za boljšo primarno in sekundarno oskrbo. Vse te digitalne zdravstvene rešitve, ki si prizadevajo za zgornje cilje, so šle skozi fazo raziskav in razvoja, usklajevanja s uporabniki, testiranja in fazo uvedbe na trg in so deležne podpore pri optimizaciji še dolgo po tem, ko so dostavljene svojim uporabnikom. Primere takšnih digitalnih zdravstvenih rešitev in dobrih praks v Sloveniji že imamo.  Udeleženci okrogle mize so spregovorili kako bodo trenutne rešitve posodobljene in nadgrajene, kako bodo povezane s ciljem ustvarjanja podatkovnega zdravstvenega sistema v prihodnosti, kateri akterji bodo sodelovali pri tem in s katerimi tehnologijami in podatkovnimi praksami.

Več o konferenci si oglejte v POSNETKU:Mediji o nas:
Na konferenci za nujne korake pri gradnji inteligentnega zdravstva
Fotogalerija