Združenje za informatiko in telekomunikacije

Novice


 


Arhiv: PEACOC spletna akademija e-poslovanja za gradbene izvajalce, 25.10.2022

Dne 25.10.2022 je na GZS potekal dogodek PEACOC spletna akademija e-poslovanja za gradbene izvajalce. Skozi oči in izkušnje domačih strokovnjakov in pionirjev smo spoznali, da je politika digitalizacije jasna, vendar pa je treba slediti strategiji digitalizacije gospodarstva. Podrobno smo si ogledali kompozitni DESI indeks, ki po posebni metodologiji spremlja digitaliziranost družbe. Predstavlja jo skozi različne kazalnike digitaliziranosti, kje smo v Sloveniji dobri in kje zaostajamo. DESI indeks med drugim spremlja in opisuje tudi človeški kapital in prav ta indeks nas umešča na nizko, 17. mesto v Evropi od skupaj 27 držav. Indeks nas opozarja, da moramo več pozornosti nameniti razvoju teh znanj in spretnosti skozi formalno in neformalno izobraževanje; to pomeni, da je treba trenutno posebno pozornost nameniti kadrom v podjetju ali organizaciji, ki so pomemben del digitalne preobrazbe, in jih skozi redno vseživljenjsko usposabljanje in izobraževanje podpreti. 

na dogodku so bili redstavljenii različni instrumenti za spodbujanje digitalizacije gospodarstva: ugodna posojila, domači in tuji razpisi za podjetja in njihove projekte, ki podpirajo digitalno preobrazbo ali razvoj digitalnih storitev. Tematski fokus prezentacij je bil e-poslovanje, prednosti za podjetja in organizacije za medsebojno povezovanje in izmenjavo podatkov, pojasnjen namen in nivoji interoperabilnosti, opisan potek avtomatizacije postopkov P2P kot O2C, standardi in zakonodaja, predstavljen nacionalni register e-poslovanja (opis kaj je e-register)eSLOG za e-dokumente, izmenjava e-dokumentov, hramba podatkov in ekosistem e-poslovanja. Predstavljena je bila pomoč za podjetja One stop-shop v Sloveniji in širše, kako in kje lahko zaposleni izboljšajo svoje digitalne kompetence. Drugi del prezentacij so bili praktični prikazi in izkušnje podjetij, ki lahko podprejo digitalno preobrazbo gradbenih podjetij ter uvedbo e-poslovanja z naprednimi produkti in storitvami.

Organizator: Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala in  Združenje za informatiko in telekomunikacije s podporo .


Fotogalerija

Fotogalerija