Združenje za informatiko in telekomunikacije

Novice


 


Arhiv: Slovenija potrebuje svoje ''osupljive Grace'' na področju kibernetske varnosti

V sredo, 29. marca 2023, je na #GZS potekal dogodek Ženske v kibernetski varnosti – trendi, priložnosti in aktualni izzivi, ki so ga organizirali Sekcija za kibernetsko varnost, ki deluje v okviru Združenja za informatiko in telekomunikacije, IKT Horizontalna mreža in DIH Slovenije. Dogodka se je udeležila tudi državna sekretarka na Ministrstvu za digitalno preobrazbo dr. Aida Kamišalić Latifić.

 

Vodja delovne skupine Ženske v kibernetski varnosti Kristine Batistič je v uvodnem nagovoru povedala, da »Na področju kibernetske varnosti deluje zelo malo žensk, zato bi s pobudo Ženske v kibernetski želeli ustvariti varno okolje, kjer se o tem lahko pogovarjamo, si svetujemo, izmenjujemo izkušnje, znanje, podpiramo druga drugo ter morda olajšamo svojim ženskim kolegicam vključevanje v to področje.«

 

Zbrane je nato pozdravila dr. Aida Kamišalić Latifić, državna sekretarka na Ministrstvu za digitalno preobrazbo, ki je v svojem govoru poudarila, da na njenem ministrstvu »Spodbujajo sodelovanje in dialoge različnih deležnikov, tako o STEM poklicih, kot tudi vprašanju enakosti spolov, predvsem pa podpiramo in spodbujamo številne aktivnosti. Želimo poudariti dobre prakse pri vključevanju žensk v različne vloge na področju kibernetske varnosti v različnih sektorjih tako države kot gospodarstva.« Predstavila je tudi nekaj uspešnih zgodb žensk iz tujine, ki so zaznamovale področje kibernetske varnosti. Med njimi je bila tudi Grace Hopper, pionirka računalništva, kontraadmiralka v ameriški mornarici in prva, ki je razvila prevajalnik za računalniški programski jezik. Velja za avtorico razhroščevanja. Po njej, lahko si mislimo kako pomembna je bila, je bil imenovan tudi ameriški rušilec ter superračunalnik. Še danes nosi vzdevek ''osupljiva Grace''.

 

Za državno sekretarko je zbrane preko spletne povezave najprej pozdravila Nina Olesen iz European Cyber Security Organisation (ECSO), ki je predstavila evropske pobude, kot so Women4Cyber, Youth4Cyber in EHR4CYBER, ki so ključne za naslavljanje pomanjkanja strokovnjakov na področju kibernetske varnosti v Evropi. Za njeno predstavitvijo so sledila tri predavanja naših izjemnih strokovnjakinj - Alenka Glas iz podjetja PRO.astec d.o.o. je navdušila prisotne s svojo življenjsko izkušnjo pri načrtovanju ukrepov informacijske varnosti ter izzivi s katerimi se je soočala pri tem. O trendih digitalne varnosti v času, ko na svet prihajajo že prvi kvantni računalniki, je spregovorila dr. Nastja Cepak iz podjetja CREAplus d.o.o.; prvi del dogodka pa je zaključila doc. dr. Lili Nemec Zlatolas iz Univerze v Mariboru, Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, ki je predstavila številne priložnosti vključevanja žensk v poklice kibernetske varnosti.

 

V drugem delu dogodka je skupina šestih navdihujočih žensk na okrogli mizi delila svoje izkušnje in poglede na trende, priložnosti in izzive na področju kibernetske varnosti. V pogovoru, ki ga je vodila Katja Mohar Bastar, direktorica DIH Slovenije, so sodelovale Nika Jeršič, CyberNight, študentka na Univerzi v Mariboru na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Gordana Kisilak, SeedsForTheFuture, Huawei Technologies Ljubljana d.o.o., Katja Kraškovic, dekanja GEA College, Nataša Prvinšek Torlak, Girls_Do_Code, Digital School d.o.o., in Ana Robnik iz S&T Iskratel d.o.o.

 

Organizatorje - Sekcijo za kibernetsko varnost, ki deluje v okviru Združenja za informatiko in telekomunikacije, IKT Horizontalno mrežo in DIH Slovenije - veseli, da je bil dogodek odlično obiskan, kar dokazuje, da je tematika zelo aktualna. Pomembnost zgodnjega vzpodbujanja interesa pri dekletih za tehniko, tehnične poklice, ozaveščanju širše javnosti o tem kako izgleda delo strokovnjaka kibernetske varnosti, je ključna, da povečamo interes za te poklice med njimi. Potrebno bo narediti korak naprej pri umeščanju vsebin s področja kibernetske varnosti v formalno izobraževanje, podpirati karierne prehode ter zagotoviti fleksibilnost delovnika ter delo na daljavo, ki je za ženske ključnega pomena.

Video posnetek celotnega dogodka:

 

PPT predstavitve vseh govork so dostopne TUKAJ >> 

 

 

Fotogalerija

Fotogalerija