Združenje za informatiko in telekomunikacije

Novice


 


Arhiv: Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o informacijski varnosti - ZInfV-B

 

ZIT obvešča vse svoje člane, da je v Uradnem listu RS št. 49/2023 z dne 28. aprila 2023 bil objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o informacijski varnosti (ZInfV-B). Z novim zakonom, ki je že stopil v veljavo, se bo povečala zaščita centralnega informacijsko-komunikacijskega sistema, ki predstavlja hrbtenico informacijske podpore državnih organov in drugih subjektov, ki se vanj povezujejo.


Kdo so zavezanci po novem ZInfV-B zakonu?

- Izvajalci bistvenih storitev.

- Ponudniki digitalnih storitev.

- Organi državne uprave, ki upravljajo z informacijskimi sistemi in deli omrežja oz. izvajajo informacijske storitve, nujne za nemoteno delovanje države ali za zagotavljanje nacionalne varnosti.

- Državni organi, organi lokalnih skupnosti, javne agencije in nosilci javnih pooblastil ter drugi subjekti, ki niso organi državne uprave ali izvajalci bistvenih storitev, ki se povezujejo s centralnim državnim informacijsko-komunikacijskim omrežjem oz. sistemom.

 

Izvajalci bistvenih storitev so subjekti, ki delujejo na naslednjih področjih: energija, digitalna infrastruktura, oskrba s pitno vodo in njena distribucija, zdravstvo, promet, bančništvo, infrastruktura finančnega trga, preskrba s hrano in varstvo okolja.

 

ZInfV-B predpisuje obveznosti in minimalne tehnične ukrepe in zahteve, ki jih bodo morali subjekti, ki se povezujejo s centralnim informacijsko-komunikacijskim sistemom in hkrati doslej še niso bili zavezani po Zakonu o informacijski varnosti kot izvajalci bistvenih storitev ali kot organi državne uprave izpolnjevati, če želijo ostati povezani s tem sistemom. S tem namenom se določa nova kategorija zavezancev, tako imenovani povezani subjekti.

 

Več o novem zakonu si lahko preberete na spletni strani URSIV.

 

Fotogalerija