Združenje za informatiko in telekomunikacije

Novice


 


13. posvet E-zlorabe otrok



Na današnjem 13. posvetu E-zlorabe otrok, ki so ga organizirali Spletno oko, uprava kriminalistične policije in Združenje za informatiko in telekomunikacije pri GZS so govorili o problematiki spletnih zlorab otrok in poudaril,  da tveganja za spolne zlorabe otrok na spletu ob tehnoloških inovacijah in družbenih krizah še naraščajo.

Internet in sodobni digitalni poslovni modeli kot so družbeni mediji, digitalne platforme, mobilne aplikacije, v letošnjem letu tudi generativna umetna inteligenca s ChatGPT in druge digitalne tehnologije vedno hitreje spreminjajo naše življenje, naše delo. Žal pa tehnologije poleg nedvomnih koristi prinašajo tudi nevarnosti in tveganja. Če pogledamo kibernetsko varnost - po podatkih SI-CERT-a število kibernetskih napadov iz leta v leto narašča. Tako na posameznike, kot na podjetja. Še posebej so vsem nevarnostim pri brskanju po spletu in pri uporabi spletnih storitev izpostavljeni otroci in mladostniki, ki so zaradi svoje nepremišljenosti, radovednosti in tudi ne zavedanja nevarnosti najbolj ogrožena in ranljiva skupina internetnih uporabnikov. Zato se je potrebno proti zlorabam otrok odločno boriti. »Pri tem so zelo pomembne evropske uredbe in direktive. Trenutno je v zaključni fazi priprave najpomembnejša nova uredba EU s tega področja, za preprečevanje spolne zlorabe otrok na spletu in boj proti njej, » je povedal Nenad Šutanovac, direktor Združenja za informatiko in telekomunikacije.

Pri tem so zelo pomembne evropske uredbe in direktive. »Trenutno je v zaključni fazi priprave najpomembnejša nova uredba EU s tega področja, za preprečevanje spolne zlorabe otrok na spletu in boj proti njej. Pri čemer pa je potrebno poudariti, da je nujno, da nova uredba stopi v veljavo najkasneje do 3. avgusta 2024, ko poteče začasna uredba. Če ne bo sprejeta pravočasno, bo  ogroženo veliko število otrok. Samo v letu 2021 je bilo po vsem svetu prijavljenih 85 milijonov slik in videoposnetkov, ki prikazujejo spolno zlorabo otrok, še veliko več pa jih ostaja neprijavljenih. Zato tega ne smemo dopustiti.” je poudaril.

Izpostavil je tudi, da imajo izredno pomembno vlogo pri zmanjševanju e-zlorab otrok tudi  starši, vendar je prav tako nujno, da pri tem sodeluje celotna družba, od šolskega sistema, civilne družbe, zakonodajalcev kot tudi organov pregona.  »Kar se šolskega sistema tiče bi želel ponovno poudariti pobudo Združenja za informatiko in telekomunikacije in mnogih drugih strokovnih deležnikov v Sloveniji, da se čimprej uvede obvezni predmet računalništva in informatike v osnovne in srednje šole. Kar bi nedvomno dvignilo kompetence in zavedanje otrok o nevarnostih na internetu in kako se jim izognemo. Tu v tem trenutku za drugimi državami žal močno zaostajamo in nujno je odločno in takojšnje ukrepanje države.«

»Prepričan sem, da lahko tudi današnji že 13. posvet E-zlorabe otrok pomembno pripomore k temu, da se različni deležniki v družbi pogovorimo in poiščemo rešitve, ki bodo omogočale učinkovito ukrepanje. Da torej skupaj naredimo »digitalno družbo« varno, humano in v korist zdravega razvoja in svetle prihodnost naših otrok v digitalni dobi, " je povedal Šutanovac.

Več o posvetu si lahko preberete tukaj >>

Fotogalerija