Združenje za informatiko in telekomunikacije

Novice


 


Znani so finalisti za nagrado GoDigital za najboljši digitalni projekt leta 2023

Predstavljamo vam tri finaliste za nagrado GoDigital, ki jo bo letos že drugič podelilo GZS - Združenje za informatiko in telekomunikacije. Strokovna komisija je izbrala naslednje finaliste: BE-terna d.o.o., Medius d.o.o. in skupna prijava podjetij Riko d.o.o. in Smartis d.o.o.

Namen nagrade je promoviranje najboljših digitalnih projektov v Sloveniji, pospešiti prenos izkušenj med uporabniki, spodbuditi zavedanje o koristih digitalnih projektov ter pokazati, da se v lokalnem okolju izvajajo kakovostni, sodobni in mednarodno konkurenčni projekti. Z nagrado želijo organizatorji poslovni javnosti pokazati, kako digitalne tehnologije uporabiti in izkoristiti za trajnostni razvoj, povečanje svoje konkurenčnosti in produktivnosti ter pospešitev razvoja digitalnih produktov in storitev.

Prispele prijave na razpis GoDigital za najboljši digitalni projekt leta 2023 je ocenjevala strokovna komisija, ki so jo sestavljali: Igor Zorko (ZIT) - predsednik komisije, Simon Kozina (Adria Dom d.o.o.), Igor Hostnik (Actual I.T.), Marko Štefančič (Gartner), Marjana Majerič (GZS), Boštjan Mešič (Kontron) in Nenad Šutanovac (ZIT).

Nenad Šutanovac, direktor Združenja za informatiko in telekomunikacije (ZIT) pri GZS je poudaril, da: »S projektom nagrade GoDigital želimo promovirati najboljše slovenske digitalne projekte, pokazati visok nivo znanja in tehnološke sposobnosti slovenske IKT panoge. Z izmenjavo dobrih praks pa tudi spodbujati digitalno preobrazbo slovenskega gospodarstva«.

 

Zmagovalec bo razglašen 14. novembra 2023 na konferenci GoDigital – Vaši podatki, vaša super moč!, ki bo potekala na Brdu pri Kranju. Na dogodku bomo podelili tudi posebna priznanja. Konferenca poteka v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije, IKT Horizontalne mreže in Združenja za informatiko in telekomunikacije.


 

Iztok Juvan, izvršni direktor, BE-terna d.o.o.

 

Prvi finalist za nagrado GoDigital je podjetje BE-terna d.o.o., ki je vodilno evropsko podjetje za poslovno programsko opremo, ki svoje stranke usmerja v digitalno povezano prihodnost. V podjetju je zaposlenih kar 1.100 predanih svetovalcev in tehnoloških strokovnjakov, delujejo pa kar na 28 lokacijah po vsej Evropi. Podjetje je del družine Telefonica Tech in dolgoletni partner omrežja Microsoft, Infor, Qlik in UiPath. S svojim dnevnim delovanjem se zavzemajo za optimizacijo poslovnih procesov njihovih strank in poslovnih partnerjev.

 

Na razpis za nagrado GoDigital so prijavili projekt: »Optimizacija zalog z avtomatizacijo prenosov med lokacijami in državami, dopolnjevanja zalog iz centralnega skladišča ter prvega polnjenja trgovin v podjetju MASS«. Pri tem projektu so uporabili produkt BE-terna ML platforma, ki z različnimi moduli s pomočjo AI algoritmov optimizira procese v podjetju. Eden izmed tipičnih procesov je optimizacija zalog, ki so jo izvedli v podjetju naročnika MASS - trgovina z obutvijo. ML platformo so implementirali in konfigurirali tako, da iz zgodovinskih podatkov prodaje predvideva potencialno prodajo po posameznem čevlju, številki čevlja in lokaciji trgovine ter skupaj z logističnimi omejitvami priporoča količine obutve za premih med trgovinami znotraj države, med državami in v primeru zaloge v skladišču priporoči dopolnjevanje. Začetno polnjenje ML platforme brez zgodovinskih podatkov so rešili s pomočjo AI algoritmov, ki analizirajo slike in atribute čevljev ter na podlagi zgodovinske prodaje le teh, predvideli potencialno prodajo po lokacijah. Sistem je zasnovan tako, da ne spreminja obstoječega procesa za uporabnike, kar olajša uporabo rezultatov, ki se nahajajo v obstoječem BI orodju, v katerem uporabnik potrdi rezultate, te pa se prenesejo v že obstoječi ERP sistem, kjer se avtomatsko pripravijo nalogi za prenos artiklov.

 

 

 »V podjetju BE-terna verjamemo v neslutene možnosti, ki jih prinaša umetna inteligenca, zato vlagamo veliko energije v razvoj novih rešitev na področju strojnega učenja. Letos smo ocenili, da imamo v praksi že dovolj zelo dobro preverjenih rešitev in pozitivnih odzivov, ki so nam dali samozavest za sodelovanje na GoDigital izboru za najboljši digitalni projekt. Uvrstitev med tri nominirance za glavno nagrado nam nedvomno potrjuje, da smo na pravi poti. Čestitam vsem nominirancem in naj nagrado dobi najboljši projekt.« je izjavil Iztok Juvan, izvršni direktor BE-terne d.o.o. ob prejemu novice o nominaciji.

 

 

Viktor Brajak, COO, Medius d.o.o.

 

Medius d.o.o. je drugi finalist in je komisijo prepričal s svojim projektom »Frodo AI - Implementacija programske rešitve za detekcijo zavarovalniških prevar s pomočjo strojnega učenja« in postal drugi nominiranec za nagrado GoDigital. Projekt so razvili za Slovensko zavarovalno združenje (SZZ), ki zastopa gospodarske interese slovenskih zavarovalnic. Rešitev Frodo AI naslavlja enega od največjih izzivov v zavarovalništvu, to je ločiti pristne prijave škod od zlonamernih. Slovenske zavarovalnice vsako leto zaradi preskusov prevar utrpijo visoke stroške, preprečevanje teh poskusov pa je velik izziv. S tem izzivom v mislih so v Mediusu skupaj z naročnikom SZZ razvili rešitev Frodo AI, ki s pomočjo umetne inteligence poskuša zaznati prevare in preprečiti njihovo realizacijo. Glavna naloga rešitve Frodo AI je podpora pri odločanju, saj na podlagi zbranih podatkov preiskovalcem ponudi dodatne vpoglede v prej skrite podrobnosti. S pomočjo umetne inteligence se lahko pregledovanje primerov pospeši, saj razvrščanje opravi umetna inteligenca, človek pa na podlagi podane ocene hitreje določi ali gre za poskus prevare, oziroma ali je potrebno določenemu primeru posvetiti več pozornosti. Njihov cilj je bil zaznati in preiskovalcem izpostaviti čim bolj sumljive škodne spise. Rezultat je pokazal, da je vsak četrti pregledan škodni spis bil tudi potrjen za prevaro, kar je izjemen dosežek tega projekta.

 

 

 

Medius d.o.o. je nagrajeni ponudnik poslovno-kritičnih programskih rešitev po meri za srednja in velika podjetja. Specializirani so za implementacijo strojnega učenja v aplikacije, kar naročnikom zagotavlja konkurenčno prednost. Rešitve podjetja Medius d.o.o. se uporabljajo na področju zavarovalništva, telekomunikacij, transporta, farmacije, loterijskih sistemov, javne uprave in pametnih mest.

 

Viktor Brajak, COO, Medius d.o.o.: »Ponosni smo, da je Medius nominiran za nagrado GoDigital 2023, še posebej zato, ker nam je letošnja tema "Vaši podatki, vaša super moč!" pisana na kožo. Verjamemo, da bo naš projekt Frodo AI - rešitev za detekcijo zavarovalniških prevar s pomočjo strojnega učenja - prepričal in navdušil tudi širšo javnost. Uvrstitev med trojico najboljših nas je seveda zelo razveselila. To je dosežek, ki odraža trdo delo, zavezanost naših sodelavcev ter našo predanost pri iskanju inovativnih rešitev za naše stranke in industrijo.«

 

 

Zdravka Zalar, so-ustanoviteljica in direktorica, Smartis d.o.o.

 

Podjetji Riko d.o.o. in Smartis d.o.o. sta prijavila skupni projekt »Riko Smart - Digitalni dvojček za udobno in zdravo bivalno okolje«, ki je postal tretji nominiranec za nagrado GoDigital 2023. V podjetju so se srečali z izzivom naročnika, kako izboljšati učinkovitost, varnost in sodoben, digitalni pogled na dom. Skupaj z naročnikom Riko d.o.o. so v ta namen razvili revolucionarno rešitev. Riko Smart je digitalni dvojček, ki skrbi za boljše upravljanje energije doma in s tem podaljšuje življenjsko dobo z uporabnimi nasveti o prihajajočih vzdrževalnih delih. Ta inovativna rešitev vzpostavi povezavo med napravami in senzorji z namenom sprotnega spremljanja zdravja doma in ogljičnega odtisa gospodinjstva. Ponosno lahko povedo, da Riko Smart podpira koncept BIM (Building Information Modeling), ki postaja novi standard v sodobnem projektiranju. Končna stranka se lahko sprehaja po svojem domu v 3D prikazu preden se vseli, ob predaji pa prejme dostop do celotne dokumentacije doma. Rešitev prav tako omogoča proizvajalcu, da je nenehno v stiku s svojo stranko od začetka gradnje in skozi celotno obdobje bivanja. Riko Smart je ključ do varnejšega in bolj udobnega življenja v domu.

 

 

Podjetje Smartis, informacijski sistemi d.o.o. je dinamično rastoče podjetje v IT sektorju, ki svojo prisotnost širi po celotni regiji EMEA. S svojimi pisarnami, tako v Sloveniji, kot tudi na Hrvaškem ter s številnimi partnerskimi povezavami, zagotavljajo visokokakovostne storitve na področjih sistemske integracije, kibernetske varnosti ter digitalizacije in optimizacije poslovnih procesov. Neprestano vlagajo v raziskave in razvoj, kar jim omogoča ponuditi sodobne rešitve, ki se prilagajajo tudi najzahtevnejšim potrebam njihovih strank. Verjamejo, da zgolj najboljše lahko zadovolji njihove visoke standarde kakovosti. Njihovo izjemno delo potrjujejo številne prejete nagrade in priznanja, ter tesna partnerstva z več kot tridesetimi vodilnimi IT podjetji. Aktivno sodelujejo tudi v različnih mednarodnih in slovenskih raziskovalno-razvojnih projektih. Eden od teh projektov je bil tudi Riko Smart, ki ga s ponosom podpirajo in v njem aktivno sodelujejo.

 »Izjemno smo počaščeni in veseli, da smo bili uvrščeni med tri finaliste za prestižno nagrado GoDigital. Ta nominacija je odraz naše predanosti, truda in inovativnosti ter potrjuje kakovost našega dela v podjetju. V Smartisu smo trdno prepričani v moč inovacij in v potencial, ki ga prinašajo sodobne tehnologije, saj omogočajo pozitivne spremembe v našem vsakdanu. Rešitev Smart Twin omogoča 3D prikaz objekta, sprotno spremljanje porabe energije v objektih, boljšo in kakovostnejšo gradnjo, hitrejšo odzivnost v primeru incidentov in s spremljanjem stanja konstrukcije objekta omogoča več informacij o objektu skozi celotni življenjski cikel bivanja. Z našo rešitvijo tako podjetju Riko d.o.o. omogočamo radikalno spremembo klasičnega poslovnega modela, saj v ospredje postavi bivalno izkušnjo končnega uporabnika in ne zgolj tehnične lastnosti objekta. Skupaj z naročnikom smo si zastavili cilj, da bo v naslednjem letu več kot 50 % objektov integriranih s sistemom RikoSmart. Veseli nas, da lahko skupni projekt RikoSmart, delimo s širšo javnostjo, hkrati pa nam ta nominacija daje motivacijo za nadaljnje izzive«, je dejala Zdravka Zalar, so-ustanoviteljica in direktorica podjetja Smartis d.o.o..



Finalistom iskreno čestitamo za nominacijo! Na konferenci GoDigital 2023 bomo podelili tudi posebna priznanja.



Lani je nagrado GoDigital prejelo podjetje Adria Dom d.o.o., njihova direktorica Marta Kelvišar pa je bila letos razglašena za menedžerko leta 2023 in bo tudi sodelovala na okrogli mizi na konferenci GoDigital 2023 na Brdu pri Kranju.


 

 

 

 

 

 


Fotogalerija