Združenje za informatiko in telekomunikacije

Novice


 


DS4Skills Blueprint - Zaživel je načrt za Evropske podatkovne prostore na področju spretnosti in zaposlovanje




 


V okviru projekta DS4Skills, ki ga je financirala Evropska komisija v okviru programa Digital Europe in ga je vodila organizacija DIGITALEUROPE, je bil konec oktobra 2023 predstavljen načrt za Evropske podatkovne prostore na področju  spretnosti in zaposlovanje - DS4Skills Blueprint, ki je celovit vodnik za vzpostavitev in upravljanje podatkovnih prostorov za zbiranje, shranjevanje in izmenjavo podatkov o izobraževanju in znanjih ter veščinah. Cilj DS4Skills projekta je bil razviti odprt in zaupanja vreden ekosistem za izmenjavo podatkov o znanjih in spretnostih. Projekt je pripravljalni ukrep za prihodnje projekte o uvajanju podatkovnih prostorov za znanja in veščine v Evropi.

 

Konzorcij projekta je vključeval 10 partnerjev in 4 pridružene partnerje iz industrije, izobraževanja in podatkovnega sektorja v EU. Vsi imajo številne izkušnje z vzpostavitvijo podatkovnih ekosistemov in skupnosti. Pri projektu je sodeloval tudi širok nabor deležnikov z različnih področij, vključno z raziskovalci, ponudniki usposabljanja, podjetji ter združenji, ki zastopajo panožne in podatkovne ekosisteme.

 


ZIT se je vključil v projekt v okviru aktivnosti IKT Horizontalne mreže. V projektu DS4Skills je sodeloval kot partner, s čimer bomo svojim članom ter širši domači javnosti zagotovili konkurenčno prednost in omogočili sodelovanje pri nadaljnjem razvoju evropskih podatkovnih prostorov. ZIT je znotraj projektnih nalog vodil usklajevanje s Podpornim središčem za podatkovne prostore glede referenčne arhitekture, standardov, povezljivosti z drugimi sistemi, upravljanjem podatkov in poslovnih modelov. Aktivno je sodeloval tudi pri oblikovanju načrta za postavitev Podatkovnih prostorov za znanja in veščine.

 

VEČ O PORJEKTU DS4SKILLS TUKAJ >>

 

Cilj tega načrta je nasloviti izzive in priložnosti podatkovnih prostorov na področju znanj in spretnosti, kot so semantična interoperabilnost, kakovost podatkov, zmogljivosti umetne inteligence, poslovni modeli, podatkovni ekosistemi, upravljanje ter inovativne storitve in aplikacije. Načrt opredeljuje tudi bistvene tehnične elemente in gradnike za podatkovne prostore o znanjih in veščinah, kot so interoperabilnost, zaupanje, vrednost podatkov, umetna inteligenca in posredniki osebnih podatkov. Načrt temelji na obsežnih raziskavah in dejavnostih soustvarjanja, ki vključujejo 20 pobud za podatke o znanjih in veščinah iz javnega in zasebnega sektorja, ter na povratnih informacijah podpornega centra za podatkovne prostore (DSSC). Načrt vsebuje devet pogojev za uspeh in priporočila DSSC-ju za podporo razvoju in na človeka osredotočenega in zaupanja vrednega ekosistema za podatke o znanjih in veščinah.

VEČ O NAČRTU ZA PODATKOVNE PROSTORE ZA ZNANJA IN VEŠČINE IZVESTE TUKAJ >>

 


 

 

Fotogalerija