Združenje za informatiko in telekomunikacije

Novice


 


11. srečanje deležnikov za kibernetsko varnost pri obrambi Evropske Unije


 

V prostorih Gospodarske zbornice Slovenije je 11. in 12. marca potekalo 11. srečanje CapTech Cyber, na katerem se je zbralo 74 predstavnikov različnih deležnikov, ki pod okriljem Evropske obrambne agencije sodelujejo pri razvoju skupne evropske kibernetske varnosti in obrambe. Srečanje so organizirali Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, GZS, SRIP GoDigital ter podjetje CREAPLUS.

“Z uspešno organizacijo srečanja CapTech smo dokazali, da smo kot država in gospodarstvo tudi na področju kibernetske varnosti na pričakovani ravni v EU in da sodelujemo kot kompetenten partner pri razvoju in realizaciji skupne evropske varnosti,« je povedal Mihael Nagelj, predsednik Sekcije za kibernetsko varnost pri Združenju za informatiko in telekomunikacije Gospodarske zbornice Slovenije.

Srečanja, ki sicer poteka trikrat letno, so se udeležili številni nacionalnih koordinatorji za kibernetsko obrambo ter predstavniki vodilnih evropskih podjetij za kibernetsko varnost, univerz ter raziskovalnih in razvojnih ustanov, ki sodelujejo v konzorcijih na različnih evropskih projektih kibernetske varnosti pri obrambi. Glavna tema ljubljanskega srečanja je bila varnost energetskega sektorja, v okviru katere je bilo predstavljeno tudi slovensko partnerstvo SiEnE ter evropski projekt CyberSEAS.

Kot je izpostavil Mihael Nagelj je bilo srečanje priložnost za slovenske ponudnike rešitev in storitev kibernetske varnosti, da predstavijo svoje dosežke in sposobnosti za sodelovanje v mednarodnih konzorcijih na skupnih EU- varnostnih projektih.

Udeležence sta uvodoma pozdravila dr. Uroš Svete, direktor Urada Vlade RS za informacijsko varnost, ter dr. Liliana Brožič, vodja oddelka za RR na Ministrstvu za obrambo. Med člani SeKV so na srečanju nastopila podjetja Informatika, Smart Com in CREAPLUS ter Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru ter Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

 

Fotogalerija