Združenje za informatiko in telekomunikacije

Novice


 


Skupna evropska infrastruktura podatkov in storitev





Čestitke članom Združenja za Informatiko in telekomunikacije in SRIP GoDigital za prelomni uspeh vključitve v najpomembnejšo novo evropsko verigo vrednosti na področju digitalne infrastrukture prihodnost.

 

Evropska komisija je v okviru pravil EU o državni pomoči 5. decembra 2023 odobrila pomembni projekt skupnega evropskega interesa (IPCEI - Next Generation Cloud Infrastructure and Services) v podporo raziskavam, razvoju in prvi industrijski uvedbi naprednih tehnologij računalništva v oblaku in robnega računalništva pri več ponudnikih v Evropi.

 

Države članice bodo zagotovile do 1,2 milijarde EUR javnih sredstev, kar naj bi sprostilo dodatnih 1,4 milijarde EUR zasebnih naložb.

Inovacije, ki jih zagotavlja IPCEI CIS, bodo omogočile nov spekter možnosti za evropska podjetja in državljane ter pospešile digitalni in zeleni prehod v Evropi.


Cilj je zagotoviti konkurenčen, pošten, varen in trajnosten dostop do zmogljivosti oblaka iz kateregakoli dela EU. Za dosego tega cilja se bodo izvedle aktivnosti oblikovanja, pilotne izvedbe, testiranja in nadgradnje uporabe zmogljivosti oblaka v državah članicah EU.

19 projektov je del širšega ekosistema IPCEI CIS, ki vključuje več kot 90 posrednih partnerjev, vključno z velikimi, srednjimi in malimi podjetji, zagonskimi podjetji in raziskovalnimi organizacijami iz petih dodatnih držav članic EU (Belgija, Hrvaška, Latvija, Luksemburg in Slovenija).

Več informacij TUKAJ >>

Fotogalerija