Novice


Upravni odbor Združenja za promet z ministrico za infrastrukturo o izzivih v logistiki 2024

Včeraj 13.3.2024 smo na seji Upravnega odbora Združenja za promet GZS, gostili ministrico za infrastrukturo mag. Alenko Bratušek. Člani Upravnega odbora združenja, ki ga vodi predsednica združenja mag. Melita Rozman Dacar so ministrici predstavili izzive s katerimi se soočamo v logistični panogi. 

Obravnavane teme so bile:
  • Kriza v Rdečem morju in vpliv na slovensko logistiko;
  • Omejitve v infrastrukturi (ceste, železnica, pristanišče, skladišča);
  • Digitalizacija v logistiki;
  • Zeleni prehod in zahteve za poročanje o ogljičnem odtisu (ESG);
  • Pomanjkanje delovne sile v logistiki in omejitve v postopkih zaposlovanja tuje delovne sile
  • Izgradnja varnih in varovanih parkirišč za tovorna vozila. 

  • Zaključki seje Upravnega odbora Združenja za promet so bili:

    1. Posledice krize v Rdečem morju in predvsem ohlajanje svetovnega gospodarstva je že občutiti v slovenski logistiki v zamudah pri prihodu ladij od 10 do 20 dni. Zaskrbljujoč pa je predvsem upad obsega blagovnih tokov v prvih dveh mesecih letošnjega leta tudi za 30%. Ključno je zagotavljanje konkurečnih pogoje slovenske logistike ter spremljati krizno situacijo v Rdečem morju, kot gibanje trendov svetovne trgovine.
    2. Številna gradbena dela na infrastrukturi, ki potekajo ob delujočem prometu povzročajo zamude, zato so nujna usklajevanja med vsemi deležniki. Dana je bila pobuda, da se gradbena dela izvaja tudi v nočnem času, kjer je to možno. Pričakovanja gospodarstva so, da se hitreje pripravlja DPNje in postopke umeščanja v prostor za infrastrukturo javnega pomena.
    3. Digitalizacija v logistiki je nujna, zato je bila podana pobuda, da se začne s pilotnim projekton uvedbe nacionalnega Enotnega okna - Single window v logistiki.
    4. Pri zelenem prehodu je intermodalni transpot ključen, zato se prouči možnosti za spodbujanje tovrstnega transporta ter umeščanja multimodalnih terminalov v prostor. Zagotoviti je potrebno finančne vire za infrastrukturo elektrifikacije prometa in pristanišča ter spodbude za nabavo električnih vozil.
    5. Gospodarstvo v panogi občuti veliko pomanjkanje kadrov, zato je nujno odpraviti administrativne ovire, ki obstajajo pri zaposlovanju tuje delovne sile.
    6. Zaključki seje Upravnega odbora Združenja za promet so bili:
    7. Čim prej je potrebno pripraviti DPNje za umeščanje varovanih parkirišč v prostor, kjer obstaja velik interes tudi privatnih investitorjev za kar so na voljo EU sredstva.

    Fotogalerija

    Fotogalerija