Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev

Schwentnerjev nagrajenec v letu 2001


Utemeljitev nagrade:

Schwentnerjevo nagrado za leto 2001 po sklepu, ki ga je žirija na svoji redni seji 21.novembra 2001 sprejela soglasno, podeljujemo gospodu Francu Kattnigu, odgovornemu uredniku založniškega programa Mohorjeve založbe iz Celovca.

Še preden je tudi uradno zaplul v založniške vode, je gospod Franc Kattnig pomembno sodeloval v kulturnem snovanju in ustvarjanju na Koroškem. Na Zvezni gimnaziji za Slovence v Celovcu, kjer je maturiral, je izdajal šolski glasili in pomagal pri razpečevanju in kasneje tehničnem in finančnem urejanju Mladja, revije mladih koroških pisateljev. Med študijem na Dunaju je bil dejaven v tamkajšnjem Klubu slovenskih študentov, tudi predsednik kluba Mladje. Pri Narodnem svetu koroških Slovencev je ustanovil in vodil Slovenski informacijski center. Izdajal je publikacije o koroških Slovencih, denimo Za pravice manjšin ter Dvojezično je bolje, in s tem med drugim spodbujal nemško govoreče sodržavljane k učenju slovenščine.

Ves čas ga je vodilo stališče, da je samo govorjenje premalo, da je svoja prepričanja treba potrditi z dejanji. Tako je v nelahkih razmerah tudi ravnal.

Odgovorni urednik celotnega založniškega programa najstarejše slovenske založbe je Franc Kattnig zadnjih dvajset let. Na novo je zasnoval knjižni program, od šestih naslovov letno je število naraslo na petdeset, šestdeset. Založba je pod njegovim vodstvom začela izdajati prevode slovenske literature v nemščini in nemške v slovenščini, izšla je cela vrsta otroških knjig, znanstvenih publikacij, verskih in strokovnih knjig, učbenikov in umetnostnih monografij. Tako se je Mohorjeva založba pod njegovim vodstvom uveljavila na nemško govorečem trgu, po slovenski osamosvojitvi pa je dejavnost resneje razširila tudi v matično Slovenijo.

Delo v založbi kot tudi njegovo soustvarjanje koledarja Mohorjeve družbe, revije Družina in dom ter Celovškega zvona, pa tudi njegove človeške, tenko ubrane strune socialnega čuta govorijo o človeku, ki je založništvu, kulturi in slovenstvu predan z vsem srcem.

Njegov delež k slovenskemu založništvu je velik. Zato je žirija sklenila, da človek, ki je doma v svetu in zakoreninjen v Spodnjih Goričah pri Rožeku, gospod Franc Kattnig, za svoje delo prejme Schwentnerjevo nagrado.


Avtor: Irena Brglez