Javna pooblastila

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

  Uporaba ATA zvezka v praksi


  ATA zvezek je sestavljen iz dveh nosilnih listov (platnic) in ustreznega števila notranjih listov (kuponov in talonov), odvisno od števila držav, kamor je blago namenjeno:

  • rumeni listi so namenjeni za izvoz in ponovni uvoz v EU;
  • beli listi za uvoz ter ponovni izvoz iz končne države;
  • modri listi pa za tranzitiranje države, ki ni končna država.

  Kupone zadržijo carinski organi, taloni pa ostanejo v sklopu ATA zvezka.

  ATA zvezek je treba predložiti carinskim organom pri prehodu vseh mej. Pri vračilu blaga je treba upoštevati roke, ki jih določijo posamezni carinski organi v okviru enoletnega roka veljavnosti zvezka. Blago lahko vstopi in izstopi iz države na različnih mejnih prehodih.

  ATA zvezke, ki se ne bodo več uporabljali ali ki jim je že potekel rok veljavnosti, je treba z vsemi notranjimi listi vrniti zbornici, ki je zvezek izdala.

  NACIONALNI ELEKTRONSKI REGISTER (NER)


  Nacionalni elektronski register licenc za opravljanje prevozov v mednarodnem cestnem prometu (NER) je javno dostopna baza vseh
  podjetij in upravljavcev prevozov z veljavno licenco Skupnosti za mednarodni prevoz blaga in potnikov v cestnem prometu, ter licenc za opravljanje prevozov v notranjem cestnem prometu izdano s strani Gospodarske zbornice Slovenije ali Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije  - izdajateljev licenc za prevoze v cestnem prometu.

  http://nerdcp.gov.si/javni/