Javna pooblastila
Live CampaignGet Started with Live Campaign Signup

Please configure the Signup Form using Manage option

Digitalizacija ATA zvezka


📗 📲 ATA zvezki (angl. ATA Carnet) se digitalizirajo. Zvezek raznobarvnih listov se poslavlja, nadomestil ga bo elektronski ATA zvezek - podatki v ATA Carnet aplikaciji na vašem pametnem mobilnem telefonu ali tablici. Digitalizacija ATA zvezka je ogromen mednarodni projekt. Vanj je vključenih skoraj 80 držav, to pomeni  80 gospodarskih zbornic s številnimi regijskimi zbornicami, ter enako število carin in še številčnejše carinske izpostave. V sistem pa se bodo vključili tudi uporabniki ATA zvezkov. 

Digitalizacija ATA zvezka poteka postopno.

Že zdaj si lahko na svoj mobilni  telefon naložite  ATA Carnet aplikacijo, ki je dostopna v operacijskih sistemih Android in iOS. Še nekaj časa bo vzporedno potekala uporaba papirnatega obrazca in eATA zvezka. Postopno pa bodo eATA zvezki popolnoma nadomestil papirnate obrazce. Vse države vključene v ATA sistem bodo letos vzpostavile sistem digitalnega ATA zvezka. V prehodnem obdobju boste imeli še obe različici ATA zvezka: fizičen obrazec, izdan s strani zbornice in elektronski ATA zvezek, ki ga boste imeli v ATA Carnet aplikaciji na vašem telefonu. Postopno pa se fizični obrazec ukinja in na voljo bo samo še eATA zvezek. 

V Sloveniji lahko od leta 2022 vlogo za pridobitev ATA zvezka oddate elektronsko, ATA zvezek v fizični obliki pa vam natisnemo na zbornici. Od oktobra 2023 morajo biti tudi vsi seznami blaga oddani v e-obliki. Ob izdaji papirnatega ATA zvezka bomo izdali tudi digitalni eATA zvezek. Vsi podatki o ATA zvezku bodo preneseni v mednarodno bazo, podatki pa bodo na voljo uporabnikom/imetnikom in carinskim organom.

ATA Carnet aplikacija je digitalna denarnica, v kateri so shranjeni vaši ATA zvezki. V aplikaciji bodo podatki o ATA zvezku, veljavnosti, o imetniku, ciljnih in tranzitnih državah in podatki o blagu, ki ga začasno izvažate. Na mejnem prehodu boste cariniku namesto fizičnega ATA zvezka pokazali samo QR kodo na vašem telefonu. Carinik bo podatke prebral s čitalcem kod ali pa šifro vašega zvezka ročno vpisal v aplikacijo, ki je dostopna carinskim organom po vsem svetu. Carinik bo podatke namesto v fizični obrazec vpisal v aplikacijo. Podatki pa bodo nato dostopni imetnikom, izdajateljem in carinskim organom.


 

Video predstavitve  delovanja eATA zvezka:

Dokumentacija ICC (Mednarodne trgovinske zbornice) za uporabnike ATA zvezkov:

GZS, Javne listine