Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev

Debatne kavarne na 19. knjižnem sejmu v Ljubljani


 

Debatna kavarna bo že četrto leto polnila sejemsko preddverje in burila duhove mimoidočih, hkrati pa spodbujala novinarje, da pišejo o Knjižnem sejmu in temah, ki jih obdelujemo. Letos se bomo lotili tistega, česar pri nas na knjižnem trgu menda ni: pop kulture.

Skratka, tako kot vsako leto bomo knjigi še bolj zbili sveto avro in jo ponesli med običajne smrtnike, ki naj jo vzamejo v roke, kupijo, preberejo in vržejo stran, namesto da jo malikujejo kot svetinjo na svojih zaprašenih knjižnih policah. Teme se ponujajo kar same: Ali je na slovenskem mogoče komercialno leposlovje? bo Nela Malečkar spraševala Deso Muck, Vesno Milek, Mašo Modic in Bogdana Novaka. Kaj je z mladinsko pop literaturo? se bodo spraševali na drugi debatni kavarni, čeprav ga za mularijo najbrž ni bolj pop, kot je strip. O tem pa na Stripih za domače branje.  O Knjigah z razledom, ki gledajo čez planke našega sveta, se bo pogovarjala Mojca Mavec s Sonjo Porle, Andrejem Baltnikom, Andrejem Jakličem in Tomo Križnarjem, fenomen ženskih revij na slovenskem se bo obdelal na okrogli mizi Letos spet minikrila - s sodelujočimi urednicami najbolj znanih slovenskih glosijev se bo pogovarjala Valentina Smej Novak.
Veliki Štrije slovenske poezije: Kovič, Menart, Pavček in Zlobec   bodo nastopili petdeset let potem& ni kaj, v teh petdesetih letih so tudi oni postali pop. In kako je sploh z najbolj pop- literarno nagrado, nobelovo: na debatni kavarni se bomo spraševali: Nobelova nagrada za literaturo sinonim za uspešnico? Tomaž Lazar bo na večeru Financ iz prve roke povedal, kako je preživel najbolj medijsko vojno, letošnji ameriški napad na Irak,  Noelle Chatelet pa bo na povabilo Didakte pripovedovala o ženskah v svojih knjigah ter povzela svoja predavanja s Sorbone. O vse bolj pop-ularnih zgodovinskih romanih se bodo pogovarjali štirje, ki jih knjiga še kako briga: pogovor bo vodila Katja Šulc, sodelovali pa bodo Vasja Bratina, Bogdan Novak in Ivan Sivec, moško pa se bosta pogovarjala o umetnosti kot manipulaciji multiumetnika Drago Mislej Mef in Artur Štern.

Neizogiben bo tudi vnovičen talkshow z Manco Košir, ki je lani uspel, da bi težko bolj prišlo je preko 300 ljudi, ki so do zadnjega nabutali preddverje Cankarja. Čeprav ga na TV, kamor spada, nismo še uspeli spraviti (nacionalka si očitno želi manj pop, Pop pa ni dovolj in  &), je Manca za svoj talkshow že lani obljubila, da bodo o knjigah govorili tudi mesarji, ključavničarji in podobni pop-klici. Ljudje so idejo z mesarji preprosto splebiscitirali, čeprav se je dr. Jože Toporišič med publiko malo muzal.

In še marsikaj popularnega bomo obdelali, tokrat z močnejšim ozvočenjem, ki bo preglasilo še tako bučno in divjo mularijo, s posebnim info ekranom, kjer bomo predvajali naslov debate in imena nastopajočih, in posebnim ambientom: ta bo baudelairovsko dekadenten. Kako, boste še videli, ampak saj veste za findesieclovski kredo: »Anywhere out of this world!«

Skratka, ali sploh gre še bolj pop?

Luka Novak

Program debatnih kavarn v sredo, 26. novembra:

 • PODELITEV NAGRADE KRILATI LEV
 • PODELITEV PRIZNANJA ZA MLADEGA PREVAJALCA
 • PREDSTAVITEV REVIJE NATIONAL GEOGRAPHIC JUNIOR
 • STRIPI ZA DOMAČE BRANJE
  Moderator: Igor Prassel
  Ali lahko narediš bralno značko, če bereš samo stripe, kot so Asterix, Tintin, Kapitan Gatnik ali Stripburger? Je to literatura? Je to sploh važno?
 • JELENKOR KIADÓ IN ŠTUDENTSKA ZALOŽBA
  Moderator: Mitja Čander
  Predstavitev madžarskega založništva.
 • KNJIGE Z RAZGLEDOM
  Moderatorka: Mojca Mavec
  Potopis je žanr, ki se seže od reportažnega do literarnega zapisa, potovanje tudi letošnji moto knjižnega sejma pa njegov medij. Toda kaj je tisto, kar iz popotniških zapisov naredi potopisno delo? Je ključnega pomena avtorjevo osebno izkustvo, morda kulturološke ali družboslovne reminiscence na »drugo« okolje? O tem in o razmerah na področju slovenskega potopisja bodo razpravljali avtorica uspešnice Črni angel, varuh moj in ljubiteljica afriške celine Sonja Porle, urednik zbirke literarnih potopisov »S poti« Andrej Blatnik, urednik rubrike »Soba z razgledom« v prilogi Polet Andrej Jaklič ter biciklist, potopisec in scenarist dokumentarnega filma Nube, čisti ljudje Tomo Križnar.
 • PODELITEV NAGRADE ZA NAJLEPŠO KNJIGO
 • PODELITEV NAGRADE ZA NAJBOLJŠI LITERARNI PRVENEC

Program debatnih kavarn v četrtek, 27. novembra:

 • GLEDALIŠČE V ŠOLI
  Moderator: Goran Potočnik Černe
  O problematiki gledališča v osnovni šoli: mesto gledališke vzgoje v osnovni šoli, tehnični, materialni in izvedbeni vidiki gledališke predstave v osnovni šoli ter pomanjkanje kvalitetnih in primernih dramskih besedil.
 • NAGRADA ZA NAJBOLJŠO ŠOLSKO KNJIGO EEPG 2003
 • SLOVENCI V ITALIJI SKUPAJ S KNJIGO
  Predstavitev založb in vloga ter pomen slovenske knjige pri Slovencih v Italiji. Namesto moderatorja bodo spregovorili predstavniki treh zamejskih založb: Založništva tržaškega tiska, Založbe Mladika iz Trsta in zadruge Novi Matajur iz Čedada.
 • K NOVI KULTURI POUKA
  Moderatorka: Mira Turk Škraba
  V projektu Nova kultura preverjanja in ocenjevanja je nastalo gradivo, objavljeno v več publikacijah, vodnikih za posamezne predmete (razredni pouk, fizika, geografija, biologija, slovenščina, psihologija, državljanska vzgoja in etika, zgodovina, matematika idr.). Vodja projekta dr. Zora Rutar Ilc pa je pripravila tudi splošni vodnik z naslovom Pristopi k poučevanju, preverjanju in ocenjevanju, ki prinaša celoten teoretični okvir in obširnejše praktične napotke za snovanje priprav, vprašanj, nalog in dejavnosti ter opisnih kriterijev in opisnikov. Primeri priprav, vprašanj, nalog in dejavnosti v posameznih vodnikih predstavljajo aplikacije načel nove kulture poučevanja, preverjanja in ocenjevanja znanja na konkretno predmetno področje.
 • GORIŠKA MOHORJEVA DRUŽBA
  Moderator: Marko Tavčar
  Knjižni dar GMD prinaša letos 4 knjige: Koledar 2004; Lida Turk, Le šepet je, ki ga slišimo o Njem; Zorko Simčič, Trije muzikantje ali povratek Lepe Vide; Adrijan Rustja, Rodil sem se v soboto.
 • IZGUBLJENI RAJ
  Moderator: Zdravko Duša
  Eno od del iz »železnega« repertoarja svetovne literature, ki jih vsak jezik mora imeti tako kot Biblijo ali Božansko komedijo dobivamo dobrih štiristo let po nastanku. O pomenu veličastne kozmološke epske pesnitve v njenem času in danes ter o izjemnem prevajalskem projektu, ki je nastajal celih dvajset let, bosta spregovorila prevajalec in pesnik Marjan Strojan in profesor za novejšo angleško književnost na oddelku za anglistiko Filozofske fakultete Uroš Mozetič.
 • ALI JE NA SLOVENSKEM MOGOČE KOMERCIALNO LEPOSLOVJE?
  Moderator: Nela Malečkar
  O branih avtorjih in iskanih knjigah.
 • SODOBNA FANTASTIČNA IN GROZLJIVA PROZA
  Moderator: Lenart Zajc
  Pogovor z avtorji in bralci sodobne fantastične proze o njeni vlogi v slovenskem prostoru.
 • LETOS SPET MINI KRILA?
  Moderatorka: Valentina Smej Novak
  O fenomenu ženskih revij.
 • VZVALOVANO BLATNO JEZERO
  Branje madžarskih avtorjev, Študentska založba

Program debatnih kavarn v petek, 28. novembra:

 • SLOVENSKE ZALOŽBE IN ISBN AGENCIJA, Narodna in univerzitetna knjižnica
 • KAJ JE Z MLADINSKO POP LITERATURO?
  Moderatorka: Darka Tancer-Kajnih
  Na osnovi analize izposoje mladinskih del v mariborski knjižnici bodo sogovorniki skušali odgovoriti na vprašanje, katere naslove mladinskih leposlovnih del bi lahko uvrstili v t.i. pop literaturo, kaj je zanje značilno in kako literarno vrednotenje vpliva na interese mladih bralcev.
 • ZALOŽBA DRAVA-PETDESET LET IN VEČ. SIDRIŠČA, MOSTOVI IN BRODOVI.
  Moderatorka: Helga Mračnikar
  Drava je začela kot publicistična ustanova slovenske manjšine na Koroškem. Danes sega njen delokrog preko pol Evrope. Z njo pa stopa tudi sodobna slovenska književnost v izvirnikih in prevodihsamozavestno pred evropsko javnost. Predstavljeni bodo knjige in avtorje, ki niso samo
  pop, temveč tudi top.
 • ZGODOVINSKI ROMANI MED DEJSTVI IN IZMIŠLJOTINO
  Moderatorka: Katja Šulc
  Zgodovinsko romanopisje doživlja v zadnjih letih pravi preporod. Avtorji, ki v več knjigah opisujejo življenja velikih zgodovinskih osebnosti, kot so Aleksander Veliki, Ramzes, Marko Polo, dosegajo milijonske naklade, po njihovih knjigah snemajo filme itd. Kljub številnim izmišljenim podrobnostim, naj bi njihove knjige opisovale preverjena zgodovinska dejstva. Pa jih res? In kako na takšen način populariziranja zgodovine gledajo zgodovinarji?
 • UMETNOST KOT MANIPULACIJA
  Drago Mislej-Mef in Artur štern o tem, kako lahko umetnost manipulira z nami.
 • PETDESET LET POTEM
  Moderator: Nela Malečkar
  Pred petdesetimi leti je Kajetanu Koviču, Cirilu Zlobcu, Janezu Menartu in Tonetu Pavčku prvič izšla skupna zbirka Pesmi štirih. Knjižica, ki je združila pesnike različnih liričnih in estetskih nazorov, povezal pa jih je oseben in intimističen odnos do poezije, je v zgodovini povojnega pesništva prinesla obrat. Če so mladi pesniki takrat slutili njen pomen, pa bi se le stežka nadejali uspeha, kakršnega jim je zbirka prinesla; v literarni zgodovini je danes zapisana kot eno temeljnih pesniških dejanj v razvoju povojne slovenske lirike. O pesniški živosti pričajo, ne nazadnje, tudi njihovi verzi na temo poti, izbrani kot moto letošnjega knjižnega sejma.
 • NOBELOVA NAGRADA ZA LITERATURO
  Moderator: Damijana Medved
  Nobelova nagrada je bržkone najodmevnejša nagrada za literaturo.
  Kaj le-ta pomeni za pisatelja in bralca in seveda za založnika?
  Kako je z Zbirko nobelovih nagrajencev na Slovenskem, kako iskani in brani so, bomo poskusili odgovoriti v debatni kavarni z našimi gosti.

Program debatnih kavarn v soboto, 29. novembra:

 • OTROKOV SVET, Educy
 • ALI GRE ŠE BOLJ POP?
  Moderatorka: Manca Košir
  Nadaljevanje lani najbolj obiskanega pogovora na knjižnem sejmu, na način, kot zna le ona.
 • ŽENSKA V RDEČEM
  Letošnja gostja knjižnega sejma bo ugledna francoska pisateljica Noëlle Châtellet, ki jo pri nas poznamo po knjigah Ženska v rdečem, Dama v modrem in Deklica in sončnice. V pogovoru bomo lahko v živo spoznali njeno življenje in njeno delo.
 • VEČER FINANC
  Tomaž Lazar med drugim tudi o tem, kako je preživel vojno in kako je vojna vplivala na borzno dogajanje.

 


Avtor: Irena Brglez