Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev

Najboljši literarni prvenec v letu 2004


Podelitev nagrade : 30.11.2004 na otvoritvi 20. knjžnega sejma


Irena Svetek: Od blizu

Utemeljitev žiirije za Najboljši literarni prvenec v letu 2004

Roman Od blizu je prvenec pisateljice Irene Svetek. Literarno občinstvo jo je imelo priložnost spoznati na številnih predstavitvah knjig ter ob pogovorih z uveljavljenimi besednimi ustvarjalci, ki jih je vodila na literarnih večerih. Bralci pa jo poznajo po njenih odmevih kratkih zgodbah, objavljenih v vseh osrednjih literarnih revijah ter na radiu. Študirala je primerjalno književnost, na istem oddelku trenutno opravlja tudi podiplomski študij.

V romanu Od blizu spremljamo zgodbo prvoosebno podane literarne junakinje, v njeni kratki življenjski epizodi. V slednji se s stališča bralca ne dogaja nič usodnega, kljub temu pa izkušnja junakinjo globoko zaznamuje. Prav odsotnost usodnega, ki je lastnost sodobnega literarnega sloga, ko se velike zgodbe umikajo majhnim človeškim pripovedim, je ena pomembnih odlik pisateljičinega prvenca.

Temeljna odlika romana pa se vsekakor kaže v pisateljičinem obvladovanju pripovedi, ki je tekoča, v slikovitem jeziku, brez nepotrebnih zastranitev. Zgodba ohranja potrebno literarno intenzivnost, ki nas pripelje do pričakovanega, a vseeno pretresljivega preobrata, po katerem se roman umirjeno izteče. Vso pripoved avtorica dopolnjuje s številnimi vloženimi skicami, podobami iz junakinjinega otroštva, ki sekajo osrednjo pripoved na več delov, kar daje delu potreben šarm in človeško globino.

Sodoben literarni slog pisateljice Irene Svetek, njena izpiljena pisava, in sama pripoved, ki je ves čas tekoča in razumljiva, so tiste lastnosti avtoričinega dela, zaradi katerih roman Od blizu presega ostala dela uvrščena v izbor za nagrado Najboljši prvenec 2004, in si nagrado nedvomno zasluži.

Žirija:

Josip Osti
Lenart Zajc
Dušan Šarotar

Ljubljana, 17. 11. 2004


Avtor: Irena Brglez