Pravilnik o zdravstvenih zahtevah za osebe, ki pri delu v proizvodnji in prometu z živili prihajajo v stik z živili - UL 82/2003
Na podlagi 5. člena zakona o zdravstveni
ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z
živili (Uradni list RS, št. 52/00 in 42/02) in 36. člena zakona o
nalezljivih boleznih (Uradni list RS, št. 69/95) izdaja minister za
zdravje
P R A V I L N I K
o zdravstvenih zahtevah za osebe, ki pri delu v proizvodnji in
prometu z živili prihajajo v stik z živili
1. člen
Ta pravilnik določa:
zdravstvene zahteve za osebe, ki pri delu v proizvodnji in prometu
z živili, vključno s pitno vodo, prihajajo stalno ali občasno v
stik z živili (v nadaljnjem besedilu: osebe),
dolžnosti oseb,
obseg, način in pogoje za opravljanje pregledov oseb ter
dolžnosti nosilcev živilske dejavnosti.
Stik z živili v smislu tega pravilnika pomeni tudi stik z delovno
opremo, delovnimi površinami, predmeti ali drugimi materiali, ki
neposredno prihajajo v stik z živili.
2. člen
Zaradi preprečevanja nastanka in širjenja
nalezljivih bolezni, ki se lahko prenašajo z živili (v nadaljnjem
besedilu: nalezljive bolezni), v proizvodnji in prometu živil ne
smejo delati osebe, ki so prenašalci povzročiteljev nalezljivih
bolezni, zaradi česar bi lahko neposredno ali posredno preko živil
ogrožali zdravje potrošnikov, razen če se z uvedenimi higienskimi
ukrepi to lahko prepreči.
3. člen
Oseba mora nosilcu dejavnosti pred nastopom dela
podpisati soglasje iz Priloge 1 in izpolniti individualno izjavo o
bolezenskih znakih iz Priloge 2, ki sta sestavni del tega
pravilnika.
Oseba je dolžna v primeru zdravstvenih težav iz Priloge 1 izpolniti
individualno izjavo o bolezenskih znakih osebe iz Priloge 2 in jo
takoj posredovati nosilcu živilske dejavnosti oziroma njegovi
odgovorni osebi (v nadaljnjem besedilu: odgovorna oseba).
Oseba je odgovorna, da v Prilogi 2 poda resnične podatke.
4. člen
Pregledi po tem pravilniku predstavljajo sestavni
del izvajanja notranjega nadzora in se opravijo ob epidemioloških
indikacijah iz 7. člena tega pravilnika.
Pregled se opravi tudi na zahtevo zdravstvenega inšpektorja oziroma
veterinarskega, ko je podan sum na nalezljivo bolezen.
Stroške pregledov iz prvega odstavka tega člena krije nosilec
živilske dejavnosti. Višino stroškov določi minister, pristojen za
zdravje.
5. člen
Pregledi iz prejšnjega člena so obvezni za:
1. osebe, ki delajo v proizvodnji živil;
2. osebe, ki delajo v prometu z živili;
3. osebe, ki dajejo v promet surovo mleko ali izdelke iz surovega
mleka neposredno končnemu potrošniku.
Za osebe po tem pravilniku se ne štejejo osebe, ki delajo izključno
s predpakiranimi živili pri skladiščenju v proizvodnji in prometu z
živili ter osebe, ki delajo v primarni proizvodnji živil, razen
oseb iz 3. točke tega člena.
6. člen
Pregled iz 4. člena tega pravilnika obsega:
1. usmerjeno epidemiološko poizvedovanje o prisotnosti ali
prebolevanju nalezljive bolezni, ki se lahko prenaša z osebe na
osebo ali preko živil, pri osebi ali njenih družinskih članih;
2. usmerjen pregled za ugotovitev nalezljivih bolezni;
3. usmerjene mikrobiološke preiskave biološkega materiala na
prisotnost povzročiteljev nalezljivih bolezni;
4. usmerjeno poučevanje pregledane osebe o higienskem režimu in
načinu preprečevanja nastanka in širjenja nalezljivih bolezni pri
njegovem delu;
5. predlog ukrepov nosilcu živilske dejavnosti za preprečevanje in
obvladovanje širjenja nalezljivih bolezni in odpravo
nepravilnosti.
7. člen
Pregled iz 4. člena tega pravilnika se opravi pri
naslednjih epidemioloških indikacijah:
1. po preboleli črevesni, kožni ali respiratorni nalezljivi bolezni
osebe, katere povzročitelji so lahko vzrok okužbam živil;
2. ob vsakem pojavu črevesne nalezljive bolezni v družini
zaposlenega;
3. po vrnitvi zaposlenega z območij, kjer je zaradi slabih
higienskih razmer obstajala možnost okužb, katerih povzročitelji so
lahko vzrok okužbam živil.
8. člen
Preglede opravljajo za območja, za katerega so bili
ustanovljeni, javni zdravstveni zavodi, ki opravljajo higiensko,
epidemiološko in zdravstveno ekološko dejavnost in imajo
zaposlenega zdravnika specialista epidemiologije ali specialista
higiene ter jih za to pooblasti minister, pristojen za zdravje (v
nadaljnjem besedilu: izvajalci pregledov).
Usmerjene mikrobiološke preiskave po tem pravilniku opravljajo
verificirani mikrobiološki laboratoriji pooblaščenih javnih zavodov
iz prejšnjega odstavka.
9. člen
Izvajalci pregledov so dolžni zagotoviti, da se
pregled opravi prvi delovni dan po prejetem obvestilu nosilca
živilske dejavnosti oziroma odgovorne osebe.
Po opravljenem pregledu iz 4. člena tega pravilnika mora izvajalec
pregledov izdati pregledani osebi potrdilo o pregledu osebe
natisnjeno na obrazcu iz Priloge 3, ki je sestavni del tega
pravilnika.
10. člen
Če izvajalec pregleda ugotovi pri pregledani osebi
nalezljivo bolezen ali nosilstvo povzročitelja nalezljive bolezni
(klicenoštvo), in ugotovi, da pregledana oseba začasno ne
izpolnjuje pogojev za delo, pri katerem se prihaja v stik z živili,
mora o tem nemudoma pisno obvestiti:
1. pregledano osebo,
2. nosilca živilske dejavnosti, oziroma odgovorno osebo za
izvajanje notranjega nadzora,
3. območno organizacijsko enoto Zdravstvenega inšpektorata
Republike Slovenije oziroma Veterinarske uprave Republike
Slovenije.
V primeru ugotovitve nalezljive bolezni izvajalec pregleda obvesti
tudi osebnega zdravnika pregledane osebe.
11. člen
Izvajalci pregledov morajo voditi evidenco o
opravljenih pregledih in izdanih potrdilih. Evidenca mora
vsebovati:
1. kopijo potrdila o pregledu osebe,
2. obvestila iz prejšnjega člena.
12. člen
Izvajalci pregledov pripravijo za svoje območje
letno poročilo o opravljenih pregledih iz 4. člena tega pravilnika
in ga do 1. marca naslednjega leta posredujejo Inštitutu za
varovanje zdravja Republike Slovenije, Zdravstvenemu inšpektoratu
Republike Slovenije in Veterinarski upravi Republike Slovenije.
Poročilo je sestavni del letnega poročila o izvajanju ukrepov za
varstvo prebivalstva pred nalezljivimi boleznimi v Republiki
Sloveniji.
13. člen
Nosilec živilske dejavnosti je v primeru, da
ugotovi nevarnost za širjenje nalezljive bolezni, dolžan v okviru
izvajanja notranjega nadzora in na podlagi tveganja za varnost
živil, ki ga konkretno delovno mesto predstavlja, opredeliti ukrepe
za zmanjšanje tveganja, ki ga oseba s svojim delom lahko
predstavlja, in napotiti osebo na pregled ali jo premestiti na
delovno mesto, na katerem ne bo prihajala v stik z živili.
Če je s pregledom ugotovljeno, da oseba predstavlja nevarnost za
širjenje nalezljive bolezni, mora nosilec živilske dejavnosti ali
odgovorna oseba, na podlagi predlaganih ukrepov iz 5. točke 6.
člena tega pravilnika, oceniti tehnološki postopek dela s
higienskih vidikov, ugotoviti stopnjo in način izvajanja
higienskega režima ter po potrebi zagotoviti dodatne zdravstvene in
higienske ukrepe.
14. člen
Nosilec živilske dejavnosti, ki zaposluje osebe iz
5. člena tega pravilnika, vodi dokumentacijo o izpolnjevanju zahtev
v skladu s tem pravilnikom.
Dokumentacija iz prejšnjega odstavka mora vsebovati:
seznam oseb iz 5. člena tega pravilnika,
obrazce iz Priloge 1, 2 in 3,
pisno evidenco o ukrepih, uvedenih na podlagi individualne izjave
o bolezenskih znakih osebe,
ugotovitev zdravnika na podlagi potrdila o pregledu osebe, o
izpolnjevanju pogojev za delo z živili in predlagane ukrepe iz
Priloge 3,
pisno evidenco o ukrepih, uvedenih na podlagi predlaganih ukrepov
zdravnika.
Dokumentacija mora biti vselej dostopna ob inšpekcijskem
pregledu.
15. člen
Nadzor nad izvajanjem tega pravilnika opravljata v
okviru svojih pristojnosti Zdravstveni inšpektorat Republike
Slovenije in Veterinarska uprava Republike Slovenije.
16. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika se prenehajo
uporabljati določbe pravilnika o zdravstvenih pregledih oseb pod
zdravstvenim nadzorstvom zaradi preprečevanja nalezljivih bolezni
(Uradni list SFRJ, št. 42/85) in prenehajo veljati določbe
pravilnika o opravljanju zdravstvenih pregledov oseb, ki so pod
zdravstvenim nadzorstvom zaradi preprečevanja nalezljivih bolezni
(Uradni list SRS, št. 1/88), ki se nanašajo na zdravstvene preglede
oseb, zaposlenih v proizvodnji ali prometu živil ali pri preskrbi
prebivalstva s pitno vodo.
17. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi
v Uradnem listu Republike Slovenije.
Ljubljana, dne 30. julija 2003. |
|
dr. Dušan Keber l. r.
Minister
za zdravje
|
Pripeti dokumenti
Avtor: ZŽI