Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


AKTUALNE NOVICE 22. 4. – 26. 4. 2024

Velik spomladanski živilski seminar o zakonodaji in označevanju živil

Predstavitev novosti na področju označevanja živil in trenutnem časovnem okvirju, EU Direktive zajtrk, rezultatov uradnega monitoringa živil in neskladnosti, povezane z informiranjem potrošnikov o živilih, zelenih trditev, razumevanja in smiselnost določevanja ter komuniciranja ogljičnega odtisa, trajnostnih zahtev v novih izdajah živilskih standardov in modela IFS ESG Check, priložnosti uporabe alternativnih virov beljakovin in tehnologije insektne biokonverzije, pogojev za pridobitev in preverjanje skladnosti certifikatov kakovosti ter pravilna navedba neto količine na označbi izdelka, so bile vsebine velikega spomladanskega živilskega seminarja, ki ga je organizirala GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij. Nosilci živilske dejavnosti se bodo v prihodnosti morali prilagoditi določenim spremembam, ki se bodo zahtevale na označbi izdelkov. Te v večji meri izhajajo iz ciljev doseganja trajnostne preobrazbe živilskega sistema. Veliko pozivov gre tudi v smeri možnosti digitalizacije teh informacij. Seminarja se je udeležilo več kot 60 predstavnikov živilske industrije, vladnih, raziskovalnih in izobraževalnih inštitucij ter drugih deležnikov iz agroživilske verige.


ECOTROPHELIA SLOVENIJA Junior 2024

Na Gospodarski zbornici Slovenije je potekalo drugo tekmovanje s področja razvoja inovativnih živilskih izdelkov za dijake pod naslovom ECOTROPHELIA SLOVENIJA Junior 2024, ki ga organizira GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij. Zmagal je izdelek Meekica (kremni kozji jogurt s sadno-zelenjavno bazo), drugo mesto je pripadlo izdelku Mek (suha mešanica za veganski šmorn v štirih okusih) in tretje izdelku Bone-bon (sadni kolagenski žele bonboni z dodatki zelišč). Vse tri nagrajene ekipe prihajajo iz Biotehniškega centra Naklo.


Podeljena je bila tudi posebna nagrada za »Naj ekipo Ecotrophelia Slovenija Junior 2024«, ki je pripadla Aljažu Mavriču in Lovru Škrablu za izdelek Maronova moč, ki prihajata z Izobraževalnega centra Piramida Maribor. Tekmovanja se je udeležilo sedem ekip dijakov, ki so predstavile izdelke 4RELAX, Bone-bon, Maronova moč, Meekica, Mek, Pugla in Vitacai.

 

ECOTROPHELIA SLOVENIJA je projekt, v okviru katerega ekipe razvijejo in predstavijo inovativne živilske izdelke, ki morajo biti eko-inovacija v vsaj eni dimenziji razvoja. Organizira ga Gospodarska zbornica Slovenije - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij. Projekt mlade spodbuja, da razmišljajo širše ter že pri razvoju upoštevajo trajnostni vidik, ki je v današnjem času ključnega pomena. Tekmovanje je leta 2008 sprva zaživelo med študenti, letos pa smo ga že drugič izvedli tudi za dijake.

 

Predstavljeni rezultati analiz za zaveze odgovornosti sektorjev pekarstva in brezalkoholnih pijač

Delovnima skupinama za zaveze odgovornosti za sektor brezalkoholnih pijač in sektor pekarstva so bili predstavljeni rezultati analiz podatkov za leto 2023. Na področju sektorja brezalkoholnih pijač so bili predstavljeni rezultati za 6 zavez odgovornosti: zaveza na področju oglaševanja, zaveza na področju odgovornega obnašanja v šolah, zaveza na področju označevanja energijske vrednosti, zaveza na področju ponudbe različnih izdelkov, zaveza na področju znižanja vsebnosti sladkorja in zaveza na področju spodbujanja zdravega življenjskega sloga.

Na področju zavez odgovornosti sektorja pekarstva so bili predstavljeni rezultati analize podatkov za dve zavezi: zaveza na področju zmanjšanja vsebnosti dodane soli in zaveza na področju polnozrnatih izdelkov. Člani delovnih skupin za zaveze odgovornosti sektorja brezalkoholnih pijač in sektorja pekarstva so se seznanili tudi z glavnimi aktivnostmi, ki jih GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij izvaja na področju izboljšanja hranilne sestave živil.

Največja predstavitev slovenskih vin in vinarjev na Češkem

V organizaciji Veleposlaništva RS v Pragi je 22. in 23. aprila 2024 potekala promocija slovenskih vinarjev in živilskih podjetij v Pragi. Predstavilo se je več kot 60 vinarjev z več kot 300 vini. Češka namreč postaja izjemno pomemben trg za slovenska vina.  Ob tej priložnosti je potekala vodena degustacija slovenskih vin, ki jo je otvorila dr. Tatjana Zagorc, direktorica GZS – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij.

 

Slovenski dan brez zavržene hrane

S posvetom »Spoštujmo hrano, spoštujmo planet«, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) skupaj z Ministrstvom za okolje, podnebje in energijo (MOPE) ter partnerji obeležilo 4. slovenski dan brez zavržene hrane, ki smo ga praznovali 24. aprila 2024. Na dogodek, ki je potekal v Hiši Evropske unije, so bili povabljeni sogovorniki iz Slovenije in tujine, ki so predstavili posledice odpadne hrane, možna ukrepanja in dobre prakse ter opozorili na nasprotja med odnosom do hrane nekoč in danes.


Predstavili so pregled trenutnega stanja na področju odpadne hrane in načrtovanih aktivnosti v prihodnosti, etnološko-socialni pogled na prehrano prednikov in njihov odnos do hrane, govorili o zavrženi hrani v gospodinjstvih in o uporabi živil, ki niso več namenjene prehrani ljudi, v prehrani živali. Predstavljene so bile dobre prakse in produkti s področja odpadne hrane (BoneR kostna juha, Hrana ni za tjavendan, primer VSŠ Bled in platforma ALMS). Spregovorili so o tem, kako motivirati posameznike za manj zavržkov in odpadne hrane in doseči vedenjske spremembe. Ob koncu je potekala okrogla miza, na kateri so govorili o praksah, ki jih predstavniki živilskih podjetij, kmetije, zadruge, restavracije in nevladne organizacije že uporabljajo v svojih podjetjih/organizacijah za zmanjšanje odpadne hrane in predlogih za izboljšave. 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.