Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


Arhiv: Aktualne novice 6.5.-10.5.

Usklajevanje uredbe o podpori vinarskemu sektorju

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pripravilo novo uredbo o podpori vinarskemu sektorju za določene aktivnosti na ciljnih trgih, tako imenovano de minimis uredbo za sodelovanje na specializiranih sejmih ter promocijskih dejavnosti na izbranih trgih, svetovanje in izobraževanje. Na sestanku z deležniki so ti predstavili svoje predloge in pobude na predlog uredbe in iskali skupne rešitve za končno besedilo uredbe. Objava uredbe se pričakuje v mesecu maju 2024.

 

Kmetijska podjetja se predstavijo študentom agronomije

Predstavitev kmetijskih podjetij študentom višjih letnikov dodiplomskega in magistrskega študija agronomije je bila v ospredju drugega kariernega dne, ki je potekal na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Na dogodku so se predstavila podjetja Cornus, Jeruzalem Ormož SAT, Paradajz, PP AGRO, Puklavec Family Wines in Vinakoper. Študentje so se odzvali v zelo velikem številu in se seznanili z delovanjem kmetijskih podjetij v praksi, spoznali izzive s katerimi se soočajo in različne karierne poti, ki jih ponuja panoga kmetijstva v Sloveniji.

 

Predstavitve podjetij in možnost individualnih razgovorov s predstavniki podjetij je študentom omogočila pridobitev realnega vpogleda v delo kmetijskih strokovnjakov na različnih delovnih mestih. To jim bo v veliko pomoč pri sprejemanju odločitev o njihovi poklicni poti po zaključku študija. Poleg tega je sodelovanje kmetijskih podjetij na dogodku dodatno okrepilo vezi med Biotehniško fakulteto in gospodarstvom ter posredno prispevalo k uveljavljanju fakultete kot pomembnega izobraževalnega in raziskovalnega centra v slovenskem kmetijstvu.

 

Simpozij Mlinarstvo in pekarstvo

Tradicija in sodobnost – z roko v roki je bila tema letošnjega tradicionalnega simpozija Mlinarstvo in pekarstvo, kjer so predstavili podatke o deležu teh dveh sektorjev glede na kazalnike poslovanja celotne živilske industrije. Od vseh živilskih podjetij v Sloveniji se jih polovica ukvarja pekarstvom oz. mlinarstvom. Število vseh registriranih proizvajalcev za proizvodnjo kruha, svežega peciva in slaščic zadnja leta raste in trenutno znaša 843. Število proizvajalcev, ki imajo to registrirano kot stransko dejavnost, pa znaša 1.301.

 

Po številu zaposlenih sta mlinarstvo in pekarstvo v letu 2022 predstavljala okrog 30 % vseh zaposlenih v živilskih industriji. Podatki za leto 2023 bodo znani v drugi polovici meseca maja. Po začasnih podatkih SURS se je od leta 2022 do leta 2023 povečal uvoz pšenice, pšenične moke ter pekovskih izdelkov, nekoliko se je povečal tudi izvoz teh kategorij proizvodov. Pri testeninah sta se zmanjšala tako uvoz kot izvoz. Ostale predstavitve simpozija so se nanašale na nove tehnologije, sestavine in opremo ter razvoj inovativnih pekovskih izdelkov.

 

Začetek spomladanske promocije sadja

V organizaciji Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se je 6. maja 2024 pričela mini digitalna spomladanska kampanja za promocijo slovenskega sadja in sadja iz nacionalne sheme izbrana kakovost, s poudarkom na slovenskih jagodah, ki bo trajala vse do 6. junija 2024.

 

Promocijske aktivnosti v okviru nacionalne promocije so namenjene ozaveščanju slovenskega potrošnika o pomenu uživanja svežega lokalnega sadja in izdelkov iz sadja, povečanju prepoznavnosti znaka »izbrana kakovost Slovenija« ter spodbujanju porabe slovenskega sadja. Tudi letos spomladi je promocija namenjena slovenski jagodi in bo potekala večinoma prek komunikacijskih kanalov Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (Facebook in spletna stran Naša super hrana ter Youtube kanal Naša super hrana).

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.