Pravilnik o kakovosti finih pekovskih izdelkov - UL 28/2004
Na podlagi drugega odstavka 37. člena in drugega
odstavka 64. člena zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00,
52/02 ZDU-1 in 58/02 ZMR-1) izdaja minister za kmetijstvo,
gozdarstvo in prehrano v soglasju z ministrom za zdravje
P R A V I L N I K
o kakovosti finih pekovskih izdelkov
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina)
Ta pravilnik ureja pogoje za minimalno kakovost,
označevanje in razvrščanje, ki jih morajo v prometu izpolnjevati
fini pekovski izdelki.
Določbe tega pravilnika se ne uporabljajo za fine pekovske izdelke,
ki se proizvajajo oziroma dajejo v promet v državah članicah
Evropske unije, če so v skladu z njihovo nacionalno zakonodajo.
2. člen
(označevanje)
Predpakirani fini pekovski izdelki morajo biti
označeni v skladu s predpisom, ki ureja splošno označevanje
predpakiranih živil, in v skladu s tem pravilnikom.
3. člen
(aditivi)
Finim pekovskim izdelkom se lahko dodajajo le
aditivi dovoljeni v skladu s predpisom, ki ureja aditive za živila
in predpisom, ki ureja merila čistosti za aditive.
4. člen
(uporaba arom)
Finim pekovskim izdelkom se lahko dodajajo arome v
skladu s predpisom, ki ureja arome.
5. člen
(meroslovne zahteve)
Nazivna oziroma neto količina, dovoljena negativna
odstopanja ter način označevanja nazivne oziroma neto količine za
predpakirane pekovske izdelke morajo biti v skladu s predpisom, ki
ureja predpakirane izdelke.
6. člen
(senzorične lastnosti)
Senzorične lastnosti finih pekovskih izdelkov
morajo biti značilne za posamezno vrsto finega pekovskega
izdelka.
II. POSEBNE DOLOČBE
7. člen
(definicija)
Fini pekovski izdelki so izdelki narejeni iz
različnih vrst moke, sladkorja, maščob in drugih sestavin, pod
pogojem, da je v končnem izdelku vsebnost sladkorja oziroma maščobe
večja od 5 odstotkov, računano na suho snov.
8. člen
(polnila, prelivi in posipi)
Fini pekovski izdelki so lahko polnjeni z
različnimi polnili in preliti ter posuti z različnimi prelivi in
posipi.
9. člen
(poimenovanje)
Fini pekovski izdelki iz prejšnjega člena se lahko
poimenujejo opisno glede na vrsto polnila oziroma preliva kot na
primer:
1. »polnjen sadni biskvit, prelit s čokolado«, ali pa z
imenom, ki je običajno, kot je »sadna rulada s čokoladnim
prelivom«;
2. »kvašeno testo z orehovim nadevom« ali pa z imenom,
ki je običajno, kot je »orehova potica«.
III. PREVERJANJE SKLADNOSTI
10. člen
(preskušanje)
Za preverjanje skladnosti z zahtevami iz tega
pravilnika in za spremljanje kakovosti finih pekovskih izdelkov se
uporabljajo metode iz predpisa, ki ureja metode in postopke
ugotavljanja skladnosti kmetijskih pridelkov oziroma živil.
IV. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
11. člen
(prehodno obdobje)
Fini pekovski izdelki morajo biti proizvedeni in
označeni v skladu s posebnimi zahtevami iz tega pravilnika do 30.
aprila 2004.
Ne glede na določbo prejšnjega odstavka so fini pekovski izdelki,
ki so bili proizvedeni in označeni pred 30. aprilom 2004, lahko v
prometu do porabe zalog.
12. člen
(prenehanje uporabe)
Z dnem uveljavitve tega pravilnika se preneha
uporabljati pravilnik o kakovosti keksov in njim sorodnih izdelkov
(Uradni list SFRJ, št. 68/78, 63/79, 14/80 popr., 59/99 ZTZPUS,
2/00 in 71/00).
13. člen
(uveljavitev)
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi
v Uradnem listu Republike Slovenije.
Ljubljana, dne 23. februarja
2004. |
|
mag. Franc But l. r.
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Soglašam!
dr. Dušan Keber l. r.
Minister
za zdravje
|
* Ta pravilnik vsebinsko povzema Direktive Sveta
št. 2002/53/ES, št. 2002/55/ES, 68/193/EGS, št. 72/169/EGS,
Direktive komisije 2003/90/ES, 2003/91/ES.
Avtor: ZŽI