Opisi razstavljavcev


Fakulteta za strojništvo Univerze v Mariboru
Fakulteta za strojništvo Univerze v Mariboru deluje kot izobraževalna in znanstveno-raziskovalna ustanova že skoraj šest desetletij. Sedaj izobražuje redne in izredne študente na dodiplomskem univerzitetnem študiju po programih Strojništva, Gospodarskega inženirstva-smer Strojništvo, Mehatronike, Tehniškega varstva okolja ter Oblikovanja in tekstilnih materialov. Vedno intenzivnejše sodelovanje z gospodarstvom oz. prakso potrebuje pravilno znanstveno-raziskovalno usmerjenost fakultete, ker se dosežki raziskav vedno bolj prenašajo v različne veje slovenske strojne, kovinsko predelovalne in tekstilne industrije. V sklopu konference Industrija prihodnosti bomo predstavili humanoidnega robota NAO, ki ga je Fakulteti za strojništvo podarilo podjetje ProfiDTP, ki izdaja tudi strokovno revijo IRT3000. Na konferenci bodo predstavljene osnovne funkcije delovanja humanoidnega robota, kot je izvajanje kompleksnejših gibanj, glasovna interakcija med človekom in robotom ter še kakšna vragolija.

ABB
Skupina ABB je eno od vodilnih pionirskih tehnoloških podjetij s celovito ponudbo za digitalno industrijo. Zgodovina inovacij traja že več kot 130 let. ABB je danes vodilni v digitalizaciji industrije, in deluje znotraj štirih globalnih področij; Elektrifikacija, Industrijska avtomatizacija, Pogoni ter Robotika in Diskretna avtomatizacija. Vsa področja so podprta s skupno ABB Ability™ digitalno platformo. Globalno skupina deluje v več kot 100 državah in zaposluje okoli 147.000 ljudi. www.abb.com
ABB z več kot 40 let izkušenj na področju robotike, zagotavlja programsko opremo za robote, periferno opremo in kompletne celice za naloge kot so: montaža, barvanje, varjenje, strega strojem, brušenje, poliranje, idr. Glavni segmenti v industriji vključujejo avtomobilsko industrijo, livarne, pakiranje, strego strojem, visoka naravnanost k rešitvam pa se odraža v tisočih uspešno izvedenih aplikacijah po celem svetu.
Na konferenci Industrija Prihodnosti bo predstavljen sodelujoč robot YuMi - IRB 14000, ki je bil prvi robot varen za sodelovanje s človekom. YuMi omogoča izdelavo robotskih aplikacij, kjer človek in robot sodelujeta v istem delovnem prostoru. Njegova uporaba je predvsem usmerjena na avtomatizacijo montaže in pakiranja manjših elementov ter komponent, zaradi interakcije s človekom pa je primeren tudi za druge aplikacije, kjer je prisoten direkten stik med osebo in robotom.
Družino sodelujočih robotov Yumi bomo letos razširili z enoroko izvedenko, kar bo odprlo nove možnosti in rešitve v kombinaciji z dvorokim robotom.

ROGLAB
RogLab, pilotni projekt Centra Rog
RogLab je ustvarjalno vozlišče, ki od leta 2012 deluje v okviru Muzeja in galerij mesta Ljubljane. Njegov namen je v malem merilu razvijati in v praksi preskušati vsebine, partnerstva in načine delovanja, ki bi po prenovi nekdanje tovarne lahko našli svoje nadaljevanje in nadgradnjo v novem Centru Rog. Je sodelovalna platforma, ki z izdelovalnim laboratorijem zagotavlja spodbudno okolje za ustvarjalce, s produkcijo ustvarjalnih projektov odgovarja na izzive sodobne družbe in urbanega okolja, z mrežo partnerskih institucij ter medsektorskih povezovanj pa širi in razvija svoj program. RogLab je prvi javni izdelovalni laboratorij v Sloveniji, ki ustvarjalcem vseh starosti omogoča dostop do produkcijskih orodij ter spodbuja inovativno ter družbeno koristno rabo izdelovalnih tehnologij. Leta 2018 je prejel prestižno nagrado za inovativnost Eurocities Innovation award. Več: www.roglab.si

MEDICOP
Razviti inovativno reševalno vozilo s prenosljivo modularno nadgradnjo bolniškega prostora, ki bo obsegalo inovacije na področju svetlobne signalizacije in elektronskega sistema krmiljenja, povečano ergonomijo notranjosti bolniškega prostora, izboljšano aerodinamiko z nižjo skupno maso vozila ter povečano varnost in udobje za neposredne uporabnike. Vse aktivnosti zajemajo razvoj, oblikovanje, modeliranje in izdelavo posameznih komponent, razvoj in izdelavo prototipa do verzije končnega izdelka, testiranja, uradna certificiranja in zagotavljanje skladnosti končnega izdelka s standardom EN 1789 in ECE R56.

VIAR
OPIS PODJETJA: Podjetje VIAR razvija sisteme za virtualno in razširjeno resničnost. Leta 2017 je dobilo naziv Startup Leta, hkrati pa se je takrat tudi razširilo v ZDA. Podjetje je do sedaj na področju sodelovalo z velikani kot so Disney, Microsoft, Samsung, in Bosch.
OPIS PRODUKTA: Od leta 2017 podjetje razvija tudi platformo REWO, ki je namenjen proizvodnim podjetjem, ki želijo izboljšati kvaliteto dela in prenos znanja pri svojih zaposlenih. REWO je platforma za digitalizacijo znanja, ki drastično izboljša zajem, vizualizacijo in prenos znanja v celotnem ekosistemu podjetja.

SIEVA
SiEVA d.o.o. je podjetje, ki od leta 2011 deluje kot razvojni center slovenske avtomobilske industrije. Podjetje je osredotočeno na nudenje širokega nabora razvojnih kompetenc na različnih tehnoloških in produktnih področjih.
V oktobru 2018 je SiEVA skupaj s partnerji vzpostavila laboratorij za 3D tisk kovin na Fakulteti za strojništvo, s katerim se uresničuje verjetno najbolj inovativni poslovni model povezovanja znanosti in gospodarstva.
Na 3D tiskalniku kovin lahko tiskamo prototipe ali dele orodij in razvijamo tehnološko zahtevne kose za maloserijsko proizvodnjo iz štirih materialov, to je nerjavnega in orodnega jekla, aluminija in nikljeve zlitine v velikosti 250 x 250 x 300 mm.
Z vzpostavitvijo laboratorija sledimo trendom, eni izmed najbolj prebojnih tehnologij na svetu ter omogočamo tudi neposredno vključevanje študentov, profesorjev ter partnerjev konzorcija v delo laboratorija na konkretnih projektih in izzivih industrije.

M SORA
ReWIN okno z avtomatiziranim in kontroliranim sistemom uravnavanja temperature in vlage
ReWIN okno združuje tradicijo in inovativnost. Izdelano je iz odsluženega lesa in ohranja vizuelne značilnosti starega lesa in tradicije naših prednikov ter jih združuje s sodobnim dizajnom in tehnologijo ter s tem odgovarja na današnje trende in zahteve trga, ko so okna veliko več, kot samo pogled proti zunanjemu svetu.
Prezračevanje je ena glavnih funkcij okna. Z rednim in zadostnim prezračevanjem skrbimo za zdravo bivalno ugodje v prostoru. Z aktivno uporabo bivalnih prostorov se vlaga v njih dviguje, kvaliteta zraka pa poslabšuje. V primeru nezadostnega prezračevanja se poveča možnost nastanka plesni, CO2 se poveča in bivalno udobje se močno poslabša. Okna, ki so opremljena s skritim motrnim pogonom ter senzorjem, ki zaznava odprtost ali zaprtost okna, ter dodatnim senzorjem, ki meri temperaturo in vlago v prostoru, lahko povežemo z aplikacijo ReWIN. Aplikacija je lahko naložena na mobilnih telefonih ali tabličnih računalnikih in nam omogoča, da se okno odpira in zapira samo in uravnava notranjo vlago in temperaturo po prednastavljenih parametrih, ki jih poda vsak posameznik. S tem je kvaliteta zraka v prostoru ves čas na želenem nivoju. Kot rečeno na začetku, z oknom ReWIN nam je uspelo združiti tradicijo in inovativnost v visokotehnološkem produktu.

C-ASTRAL
C-ASTRAL je eno izmed vodilnih globalnih podjetij, ki deluje na področju proizvodnje specializiranih brezpilotnih sistemov. Stranke C-ASTRALA so opravljalci storitev daljinskega zaznavanja, kot tudi večje ustanove, znanstveni uporabniki in državne institucije v več kot 50 državah sveta. Trenutno C-ASTRALOVI sistemi letijo na misijah, ki so povezane z zaščito in reševanjem, varovanjem meja, zaščito pred požari, ekološkimi raziskavami na petih kontinentih z več kot 150 znanstvenimi, komercialnimi in državnimi uporabniki.
C-ASTRAL is a global market leader with established reputation in the specialized, fixed wing Unmanned Aircraft Systems manufacturing and services field. C-Astrals customer base is diversified between the commercial remote sensing UAS operators, larger institutional networks, scientific users as well as government entities in more than 50 countries. Currently, C-Astral systems are flying on search and rescue, border protection, fire protection and ecological monitoring operations on five continents and more than 150 commercial and scientific operators globally.

YASKAWA
Demonstracija delovanja kolaborativnega robota YASKAWA HC10 s prigrajenim kolaborativnim prijemalom in robotskim strojnim vidom.
Aplikacija prikazuje razpoznavo ter pozicijo objekta na delovni površini s pomočjo strojnega vida.

NOORDUNG
Poslanstvo Centra vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga (Center Noordung) je promocija vesoljskih tehnologij in človeškim dognanj o vesolju z učinkovitim povezovanjem gospodarstva, znanosti, turizma in umetnosti.
Inspiracija naše dejavnosti izhaja iz dela enega izmed prvih pionirjev vesoljskih znanosti Hermana Potočnika Noordunga. Njegova knjiga Problem vožnje po vesolju – Raketni motor je bila navdih številnim znanstvenikov pri razvoju vesoljskih tehnologij, velik pečat pa je pustila tudi pri ljudeh, ki so se ukvarjali s humanističnim, kulturnim in ostalim družboslovnim področjem povezanih z vesoljem.
Poleg promocije pa velika večina naših vsebin temelji na sodobnih digitalnih tehnologijah kot so virtualna resničnost in interaktivna povezava računalniških in multimedijskih tehnologij v aplikacije namenjene učenju, predstavitvi ali sproščanju užitkov pri predstavljanju različnih področij o vesolju.

ELECTRA VR
Ste že kdaj leteli z letalom s hitrostjo 800 km/h nad zemeljskim površjem in se vprašali, kakšna je Zemlja iz vesolja in kako se upravlja letalo?
Simulator simulira letenje s 3 različnimi tipi letal in ponazarja edinstveno znanstvenofantastično vesoljsko plovilo, s katerim doživite pristno izkušnjo opazovanja površja planeta Zemlje in letenja v virtualni trodimenzionalni resničnosti. Simulator omogoča občutek doživljanja letenja kot s pravim letalom in se lahko uporablja tudi za urjenje pilotov. Fizikalni model letenja bazira na platformi X-Plane in omogoča upravljanje letenja s povsem enakimi krmilnimi elementi kot ga uporabljajo prava letala – v našem primeru ultralahka in manjša motorna letala. Mogoče je tudi simulirati vzlet in pristanek.
Posebna programska nadgradnja je polet 80 km nad površino Zemlje, kjer se začne vesolje ter krmiliti vesoljsko plovilo v razmerah brez vpliva atmosfere.
Simulator je plod slovenskega znanja podjetij Pipistrel, Aereform in Airnet. Zasnovan je na osnovi X-ALPHA simulatorja letenja, izdelanega v Pipistrelu.

HOVERCRAFT
Namen projekta je bil razvoj večnamenskega plovila, ki bo v različnih izvedbah služil namenu vodnega turizma in hkrati zagotavljal pomoč reševalcem ob vojnih ujmah in poplavah. Vse to smo hoteli združiti v produktu, ki bi bil popolnoma ekološko neoporečen, da ne bo posegal v krhko naravno ravnovesje. Plovilo je doseglo tudi visoka merila plovnosti in stabilnosti, hkrati pa ostalo praktično tako pri plovbi kot pri shranjevanju.
Naša dolgoletna zavezanost ekologiji in želja po ustvarjanju novih, inovativnih produktov je dobila stvarno podlago z razvojem dvostenskih napihljivih materialov, ki omogoča novo dimenzijo oblikovanja napihljivih produktov, ki so v primerjavi s karbonskimi konstrukcijami lažji in se zložijo na 10x manjši volumen, ko jih izpihnemo. Kombinacija z GPS izvenkrmnim daljinsko vodenim motorjem in solarno streho omogoča ničelni CO2 odtis ali celo negativnega.
Ker želimo še naprej dominirati v svetovnem vrhu smo pri razvoju še inovativnejši, zato smo ponosni tudi na naše naslednje perspektivne produkte na področju "zelenega" prevoza (kot je na primer amfibijsko vozilo).

Vzorčno mesto Velenje
Ekosistem za izobraževanje, eksperimentiranje, prototipiranje, raziskave in razvoj ter inovacije.
Vzorčno mesto je edinstveno zasnovan prostor za neformalno izobraževanje po najnovejših metodah medpredmetnega povezovanja, naredi sam in učenja skozi igro. Cilj je razviti sociotehnično platformo za sodelovanje, ki bo zagotavljala odprt in prilagajajoč ekosistem za inovacije na področjih tehnologije in družbe.
Platforma predstavlja okvir za razvoj orodij in metod za učinkovito vključevanje vseh deležnikov v procese razvoja mesta ter regije (Quintuple Helix).

Pattern City Velenje
The ecosystem for education, experimentation, prototyping, R&D and innovation
This unique, interactive environment is focused on providing interdisciplinary content with learning by doing and playful learning methodologies. Pattern City functions as a Smart City stakeholders knowledge intersection and innovation generator.
Our purpose is Co-creating environment which is inclusive, innovative and reflective, where learning experience is Discovering Patterns through Storytelling and Citizens are able to experiment on real life scenarios.