Zelena, eko, zdrava in digitalna zbornica

Prihodnost je kreativna, zelena in pametna. Vizija razvoja Slovenije ter slovenskega gospodarstva je biti zelena referenčna država v digitalni Evropi. Tega se zavedamo tudi na Gospodarski zbornici Slovenije. Zato poleg krepitve zavedanja v gospodarstvu o pomenu nove razvojne paradigme, v okviru katere bo osrednje mesto namenjeno vlaganjem v razvoj in inovativnost, tudi zbornični sistem in uporabljeno tehnologijo posodabljamo in nadgrajujemo. Tudi na GZS se torej razvijamo v smeri zelene in digitalne transformacije.

Zelena – eko zbornica

Sončna elektrarna na strehi naše zgradbe – v partnerstvu z GEN-i


S postavitvijo sončne elektrarne na strehi naše poslovne stavbe na Kardeljevi ploščadi 27 v Ljubljani bomo v tridesetih letih prispevali k znižanju ogljičnega odtisa za kar 1.961 ton. Predvidena letna proizvodnja električne energije je ocenjena na 125.525 kWh. Dolgoročno partnerstvo z družbo GEN-I bo omogočilo enostaven prehod v brezogljično družbo. Z GEN-I energetskim pogodbeništvom si bomo z investicijo zagotovili prihranek iz naslova oskrbe z električno energijo ter zagotovljene cene za časa trajanja pogodbeništva. Z optimizacijo stroškov električne energije bomo postali lastniki obnovljivega vira, s katerim bomo optimizirali račune za elektriko ter si zagotovili del elektrike iz čiste energije sonca. Tako garantirana cena za zeleno energijo kot manjša odvisnost od volatilnosti trga električne energije pa sta dodatni ugodnosti, ki ju bomo deležni.

Laboratorij zelenih tehnologij: e-polnilnice in e-shranjevalnik električne energije – v partnerstvu s Porsche Slovenija

Na GZS so na voljo 3 polnilne postaje MOON z možnostjo dinamičnega vodenja. Polnilnice bodo vključene tudi v naš sistem MOON Charge, ki omogoča zaračunavanje polnjenja, na ta način pa je mogoče pokriti stroške elektrike, ki pri polnjenju nastanejo.

Nove polnilnice podjetja MOON so povezane tudi z e-storage oz. e-shranjevalnikom, v katerega se shranjuje odvečna proizvedena električna energija, ki se koristi v času, ko je poraba električne energije večja od proizvodnje. Ta tokokrog povezuje sončno elektrarno, polnilnice, e- shranjevalnik in e- avtomobil, kar nazorno prikazuje najbolj racionalno kombinacijo uporabe čiste energije ...

e-avtomobil za službene potrebe GZS – v partnerstvu s Porsche Slovenija


Porsche Slovenije je prav na rojstni dan GZS, 12. januarja, zbornici v uporabo za poslovne namene predal e-avto ID3.

e-kolo »eCult Octane 112«.za potrebe GZS za čas predsedovanja Slovenije Svetu EU – v partnerstvu z Domelom

DOMEL je v sodelovanju s slovenskimi partnerji razvil sredinski motor za električno kolo, ki je bil lani tudi nagrajen z našim zlatim priznanjem na inovacije GZS. Pogon je uvrščen med nekaj najboljših svetovnih proizvajalcev pogonov.

V Domelu preko družbene odgovornosti podpirajo, predvsem lokalno, projekte s humanitarnim namenom. S podporo akciji Kolesarimo.Skupaj želijo opozoriti na mlajše osebe z gibalnimi težavami in tiste s posledicami po poškodbi ali bolezni hrbtenice, ki se tudi vključujejo v šport, kolesarjenje pa jim predstavlja svobodo in užitek.

Kolo so za čas predsedovanja Slovenije Svetu EU dali v uporabo tudi zaposlenim GZS.

Trajnostna mobilnost z Avant2Go – v partnerstvu z Avantcar

V okviru sodelovanja GZS in Avantcar so na Kardeljevi ploščadi pred stavbo CPU urejena in označena štiri parkirna mesta (prevzemno – oddajno mesto), namenjena vozilom AVANT2GO, s katerimi je možno znotraj ožjega območja Ljubljane potovati za poslovne ali zasebne namene.

e-kolesarnica in e-kolesa – v partnerstvu z Libera, Cafuta in projektom EDISON

Pred vhodom v poslovno stavko GZS – na pločniku ob cesti stoji premična kolesarnica »Libera«, plod sodelovanja dveh članov SRIP-a ACS+ - podjetij Libera in Cafuta ter partnerstva EDISON. V kolesarnici so 4 varovana parkirna mesta za (e-)kolesa in (e-)skiroje »Bikeep«, ki omogočajo varno parkiranje lastnih in službenih koles. Postaje »Bikeep« je možno uporabljati z Urbano, brezstično plačilno kartico ali pa preko mobilne aplikacije Bikeep, ki je brezplačno dostopna preko App store in Google play. Kolesarnica je opremljena s sončno elektrarno, ki sočasno predstavlja njeno streho in ščiti kolesa pred vremenskimi vplivi. Presežno proizvedena električna energija se hrani v bateriji, kar zagotavlja kolesarnici samozadostno delovanje tudi ponoči in v obdobju slabšega vremena. Spomladi bodo na razpolago tudi e-kolesa.

Energetski monitoring – v partnerstvu s Telekomom

V sodelovanju s Telekomom je uveden sistem za energetski monitoring GZS - Dimičeve 13, katerega prikaz je viden na prav tako prenovljenem sistemu za digitalno sporočanje na prikazovalnikih.

Zdrava zbornica

Razkuževanje prostorov z UV-C tehnologijo – v partnerstvu z UVC SolutionsNa Dimičevi 13 v Ljubljani je že od decembra na voljo robot SteriPro, ki zagotavlja učinkovito razkuževanje prostorov. Čeprav je naprava primarno namenjena dezinfekciji bolnišničnih prostorov, jo v zadnjem letu zelo uspešno uporabljajo tudi v turističnih in kongresnih dejavnostih. SteriPro namreč s svojo inovativno tehnologijo UV-C sevanja in izjemno močjo učinkovito uniči vse vrste mikrobov (virusi, bakterije, plesni, spore), vključno z virusom Covid-19. Naprava SteriPro lahko deluje 24h na dan, brez uporabe kemikalij ali čistilnih sredstev, najboljše rezultate pri zmanjševanju okužb pa dosega predvsem s preventivno uporabo. Naše dvorane in sejne sobe tako dezinficiramo po vsaki uporabi, kar zagotavlja maksimalno varnost pred covid-19 v prostorih GZS.

Predstavitev in prikaz delovanja SteriPro:

www.uvc-solutions.com

Merjenje telesne temperature s termo kamero – v partnerstvu s Konica Minolta Slovenija

V pritličju poslovne stavke GZS na Dimičevi 13 si lahko obiskovalci izmerijo telesno temperaturo s pomočjo termalne radiometrije. Gre za brezkontaktno tehnologijo termalnega snemanja, ki naredi toplotno sevanje predmeta ali telesa vidno. Termo kamero je za promocijske namene na razpolago dalo podjetje Konica Minolta Slovenija.

Merjenje telesne temperature s stebričkom S-Gate – v partnerstvu s Telekomom Slovenije

V pritličju poslovne stavke GZS na Dimičevi 13 si lahko obiskovalci izmerijo telesno temperaturo in razkužijo roke tudi s pomočjo »S-Gate« stebrička proizvajalca Robotina. Stebriček je integriran tudi v sistem za digitalno sporočanje.

Digitalna zbornica

Brezpapirno poslovanje (e-Računi, e-Potni nalogi, e-Pogodbe)

V skladu s pobudami in strategijami slovenskega gospodarstva je tudi GZS z namenom poenostavitve in znižanja stroškov v procesu izdaje oziroma prejema računov prešla na izdajo in sprejemanje elektronskih računov v standardnem formatu eSLOG (eRačuni). V sistem za evidenco delovnega časa in ERP sistem je uvedena integracija za elektronski bolniški list. V izogib klasični pripravi in vnosu potnih nalogov so uvedeni e-potni nalogi ter njihova integracija v ERP sistem. Poleg uvedenega elektronskega procesa za pripravo in pregled pogodb in drugih dokumentov je s prvim januarjem v dokumentnem sistemu možen tudi digitalni podpis pogodb.

e-Katalogi

V pripravi je generična spletna aplikacija e-Katalogi z najrazličnejšimi podatki iz podjetij slovenskega gospodarstva.

VPN Always ON

Uvedena je nova tehnologija za izvajanje dela na domu.

OneDrive

Zaradi potrebe po še boljši dostopnosti dokumentov na daljavo oz. izvajanja dela na domu pa je bila uvedena tudi migracija vseh dokumentov v osebno shrambo v oblaku OneDrive. V pripravi je migracija skupnih dokumentov na Sharepoint platformo.

Teams Live Events Webinarji

MiTeam smo na GZS zamenjali z MS Live events za izvedbo webinarjev. Centralna platforma za team collaboration ostajajo Teamsi.

BI Sistem

Postavljen je nov poročilni sistem v računovodstvu.

Operativni center kibernetske varnosti – v partnerstvu s Telekom Slovenije

Vzpostavljena je zaščita internetne povezave pred DDoS napadi GZS z vsemi regionalnimi zbornicami. Uvedena bo storitev kibernetskega varovanja Operativnega centra kibernetske varnosti Telekoma Slovenije.

Kaspersky Endpoint Security

Uvedena je nova antivirusna zaščita, ki deluje s pomočjo umetne inteligence.