Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev

Novice


Arhiv: 39. Slovenski knjižni sejem uspešno zaprl svoja vrata

V središču letošnjega, že 39. SKS, ki je vrata odprl med 21. in 26. novembrom na Gospodarskem razstavišču, je bil Karel Destovnik Kajuh, Šoštanj in Srbija. Organizatorji smo pod sloganom BESEDO BESEDI zasnovali vsebinsko še bogatejši in za obiskovalce še privlačnejši program, tudi z mednarodnim pečatom po vzoru sejmov v tujini. Sejemski prostor je bil letos za skoraj tretjino obsežnejši kot lani, tudi razstavljavcev je bilo za okoli 15 odstotkov več.

Pomen in vlogo ene najbolj prestižnih blagovnih znamk zbornice z več kot polstoletno zgodovino utemeljuje tudi generalna direktorica GZS in predsednica Upravnega odbora 39. SKS Vesna Nahtigal. »Slovenski knjižni sejem že 51 let piše svojo uspešno zgodbo in nanjo smo zelo ponosni. Tudi zato, ker v sodelovanju z razstavljavci na enem mestu razgrne celotno pahljačo slovenske knjižne produkcije s tisoči dobrih zgodb, ujetih med knjižne platnice. Ta dogodek je najlepši in najbolj nazoren dokaz o tesni povezanosti kulture in gospodarstva,« je prepričana Vesna Nahtigal.

Ob tem spomni na knjigo kot na temelj narodove identitete in na dejstvo, da sta založništvo in knjigotrštvo, tako kot druge gospodarske dejavnosti, izpostavljena zakonitostim trga. »Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, si prizadeva za poslovno okolje, ki bo čim bolj naklonjeno knjigi. Velikokrat poudarjamo, da gospodarstvo potrebuje konkurenčno okolje v primerjavi z drugimi državami. Pri založništvu in knjigotrštvu ga je še veliko težje zagotoviti, saj sta omejena na Letos bo na Slovenskem knjižnem sejmu sodelovalo okoli 15 odstotkov več razstavljavcev kot lani. Foto: arhiv Gospodarsko razstavišče glas gospodarstva, oktober 2023 Panoga 89 majhen, komaj dvomilijonski trg. Zato je zelo pomemben posluh države in naša zbornica si prizadeva, da je močan glas založnikov in knjigotržcev,« zagotavlja Vesna Nahtigal

Sejem je na Gospodarskem razstavišču med 21. in 26. novembrom 2023 obiskalo več kot 52.000 obiskovalcev, kar je preseglo vsa pričakovanja. Tudi letos so odzivi na novo lokacijo so bili dobri tako s strani obiskovalcev, kot razstavljavcev. Nova lokacija nudi veliko prostora, zračnosti in s tem udobja tako za razstavljavce, kot obiskovalce, ki si stojnice lahko ogledajo bolj v miru in hkrati z več dnevne svetlobe. Pozitivne komentarje smo zaznali tako na družbenih omrežjih, kot tudi na sejmu samem. Na letošnjem sejmu smo dočakali in nagradili tudi 50.000 obiskovalko.

Kot vsako leto so bile podeljene knjižne nagrade:

Schwentnerjevo nagrado je dobil Miha Kovač.

Naj knjiga sejma, ki jo je uredila Duška Kunaver je Sto slovenskih ljudskih, založbe Morfemplus.

Najlepša knjiga v kategoriji knjižnih zbirk je zbirka Sozvezdja Jerneje Rodice , medtem ko je najlepše oblikovana knjiga za odrasle Pastirji in klavnica, ki je dobila tudi kot glavno nagrado najlepša knjiga  2023.

Nagrada za najboljši literarni prvenec gre Pii Prezelj s Težko vodo.

Najboljša poslovna knjiga je  Skrivnost sodelovanja, Kaj je skupno zelo uspešnim skupinam, založbe UMco.

Nekaj ključnih podatkov o 39. Slovenskem knjižnem sejmu:

  • knjižni sejem je obiskalo več kot 52.290 obiskovalcev,
  • nagradili smo 50.000 obiskovalko,
  • na sejmu je bilo več kot 266 dogodkov na štirih odrih,
  • država v fokusu: Srbija,
  • mesto v gosteh: Šoštanj,
  • slavnostna govornica na otvoritveni slovesnosti predsednica države dr. Nataša Pirc Musar.

 

Fotogalerija

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.