Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev

Program prireditev 20. knjižnega sejma


26.11.2003 do 30.11.2003, Cankarjev dom


Strokovni knjigosled, obisk sejma za strokovno javnost

 • Ob 14.30. uri
  Dr. Manca Košir: S knjigo v glavo in srce, predavanje, dvorana E3
 • Ob 15. uri
  Dr. Miha Kovač: Slovenija in knjiga v Evropi
  , predavanje, dvorana E3
 • Ob 18. uri
  Slavnostno odprtje sejma z podelitvijo  nagrad:

  Schwentnerjeve nagrade, krilatega leva ter nagrad za najlepše slovenske knjige v petih kategorijah, za najboljši literarni prvenec in najboljšega mladega prevajalca.
 • Ob 19. uri
  Šolski knjigosled: Cirkus Butale, premiera, Štihova dvorana

Celoten program prireditev:

Razstave:

Strokovni knjigosled:

Namen strokovnega knjigosleda je povabiti zainteresirano strokovno javnost ( knjižnjičarje, knjigarje, učitelje, mentorje, pisatelje, prevajalce in druge), da si ob navzočnosti založnikov najbolj neposredno ogledajo sejem še pred njegovim uradnim odprtjem. Organizatorji sejma so tako pripravili strokovno popoldne, ki se bo začelo 30. novembra ob 12. uri.

Strokovnemu knjigosledu, ki ga bomo sklenili ob 18. uri s povabilom vsem udeležencem v Linhartovo dvorano na slovesno odprtje 20. knjižnega sejma, bosta dali dodatno pomembnost strokovni predavanji:

Šolski knjigosled:

Zadnja tri leta Upravni odbor knjižnega sejma in Cankarjev dom zelo uspešno pripravljata in izvajata projekt Šolski knjigosled, ki pomeni posebno skrb za mladino, predvsem osnovnošolsko, kako jih sprejeti in voditi po sejmu, da bo poleg lepega obiska sejma ostalo v spominu tudi čim več vsebine. Ugotovili smo, da smo glede števila udeležencev v lanskem letu dosegli vrhunec, ki ga z razpoložljivimi logističnimi zmožnostmi ne moremo preseči, zato letos nadaljujemo vsebinsko bogatenje.

Udeležence Šolskega knjigosleda, ki je letos namenjen izključno osnovnošolski mladini, bomo sprejeli in vodili po razstavnih prostorih od založbe do založbe v organiziranih skupinah po naprej pripravljenem urniku obiskov založb.

»Knjigosledcem« bomo razdelili 3500 čekov za branje v vrednosti po 500 SIT, s katerimi bodo na sejmu lahko doplačali izbrane knjige. Letošnjo izdajo čekov za branje je v celoti finančno podprlo Strokovno združenje založnikov in knjigotržcev pri GZS.

Mladi »knjigosledci« si bodo ogled sejma lahko popestrili z obiskom katere od prireditev v dvoranah, ki jih je zanje tudi letos pripravil Kulturnovzgojni in humanistični program Cankarjevega doma.

Prireditve za mlade:

 • Premiera 30. 11. ob 19. uri, ponovitve 1. 12. ob 9., 10.15. in 11.30. uri; 2. 12. ob 9., 10.15. in 11.30. uri ter 3. 12. ob 9., 10.15. in 11.30. uri; Štihova dvorana
  Cirkus Butale, gledališka predstava z maskami, živo godbo in petjem
  Za šolarje od 5. razreda naprej,
 • 2. in 3. 12. ob 10. uri; Linhartova dvorana
  Juri Muri v Afriki, glasbeno-plesna večmedijska predstava
  Za otroke od 4. do 10. leta
 • 1. 12. ob 9. uri; dvorana E3; 2. in 3. 12. ob 9. uri; Klub CD
  Literarni kviz s Pavletom Ravnohribom
  Za šolarje od 4. do 6. razreda
 • 3. 12. ob 9.30. ter 4. in 5. 12. ob 11. uri; Kosovelova dvorana
  Dežela branja, uglasbene pesmice znanih slovenskih pesnikov z Romano Krajnčan
  Za otroke od 4. do 9. leta
 • 5. 12. ob 11. in 17. uri; Štihova dvorana
  Palčica, prva virtualna pravljica
  Za otroke od 3. do 10. leta
 • 1. 12. ob 9.30. uri, Linhartova dvorana
  Čompasta poezija, koncert uglasbene poezije z zasedbo Čompe in Janezom Škofom
  Za dijake
 • 4. 12 ob 10. uri, Linhartova dvorana
  Sklepna prireditev Šolskega knjigosleda

Za vse tiste osnovnošolce, ki se res ravnajo po letošnjem sloganu sejma  »Kdor bere, je car«, torej za najboljše po mnenju učiteljev in mentorjev ali za tiste, ki si to preprosto zaslužijo s svojim trudom in delom, smo ponovno pripravili sklepno prireditev. Na njej se bo predstavila Nejka Omahen, avtorica knjige Življenje kot v filmu. Prireditev bo povezoval Pavle Ravnohrib, sklenili pa jo bomo s koncertom Adija Smolarja. Po končani prireditvi bo avtorica na razstavnem prostoru svojega založnika DZS knjigo tudi podpisovala.

Vsi udeleženci sklepne prireditve bodo prejeli ček za branje v vrednosti 500 SIT, DZS pa jim bo za nakup knjige Življenje kot v filmu podaril vrednostni kupon za 1500 SIT.

Povezuje: Pavle Ravnohrib
Sodelujejo: Nejka Omahen, Adi Smolar, Mitja Zupančič


Avtor: Irena Brglez