Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev

27. slovenski knjižni sejim


Nagrajenci 27. slovenskega knjižnega sejmaS slavnostne otvoritve 27. knjižnega sejma
Cankarjev dom, Ljubljana, 22.11.2011

Izjave organizatorjev 27. slovenskega knjižnega sejma >>>

Na slavnostni otvoritvi sejma, ki je potekalo na večer pred uradnim odprtjem sejma za obiskovalce, je Združenje knjižnih založnikov pri Zbornici založništva, knjigotrštva, grafične dejavnosti in radiodifuznih medijev GZS je na otvoritvi podelilo Schwentnerjevo nagrado za življenjsko delo, ki jo je letos prejel Marij Maver. Podelili so tudi nagrade za najboljši literarni prvenec, tri nagrade za najlepšo slovensko knjigo v letu 2011, nagrada Krilati lev za najboljšo celostno izdelavo knjige, natisnjene v slovenski tiskarni v letu 2011 ter nagrada za najboljšega mladega prevajalca Društva prevajalcev Slovenije. Posebna plaketa je bila ob 50-letnici bralne značke podeljena društvu Bralna značka Slovenije.

Nagrade so prejeli:

Schwentnerjeva nagrada za življenjsko delo: Marij Maver

Marij Maver

Marij Maver je zgleden lik slovenskega kulturnika v zamejski skupnosti, ki igra vidno vlogo v manjšinskem javnem življenju, vseskozi prisoten na različnih področjih delovanja. Več... Marij Maver

Najlepša slovenska knjiga

Kategorija književnost:
Saša Pavček, Obleci me v poljub, založba MIŠ, oblikovalka Petra Černe Oven

Knjiga je prepričala komisijo z odločno tipografsko obdelavo, ki vsebinsko podpre, a je ne preglasi. Tipografija je v odličnem sozvočju z ilustracijami. Še posebej je razveseljiva inovacija drobnih inicialk – rešitev, ki si jo je vredno zapomniti.

Kategorija knjige za otroke in mladino:
Peter Svetina, Čudežni prstan, Vodnikova založba (DSKG), oblikovalec Damijan Stepančič in Janez Turk

Čudežni prstan je knjiga, čigar ilustracije ohranjajo knjigo svežo od naslovnice do zadnje strani, njihov nivo pa bo zadovoljil tako ciljno skupino, kot starše. Radi bi poročali o boljši tipografski obravnavni, smo pa zato toliko bolj veseli odličnega kadriranja in tankih paspartujev, katerih značaj odmeva celo na veznih listih.

Vodnikova založba (DSKG),  najlepša slovenska knjiga za otroke in mladino

Kategorija umetniške monografije, foto-monografije, bibliofilske izdaje:
Janez Bogataj, Mojstrovine s kranjsko klobaso iz Slovenije, založba Rokus Klett, oblikovalec Žare Kerin

Knjigo odlikuje močna nosilna ideja, ki jo oblikovalec implementira na nivoju fotografije, tipografije, materialov in tehnik dodelave. Z razkošno podobo, ki ni sama sebi namen, odgovorni upravičeno razbijajo podcenjene predstave o kranjski klobasi. Knjiga in njena tema sta namenjena gurmanom. Naj vam tekneta! 

Najboljši literarni prvenec
Katja Perat, Najboljši so padli, Študentska založba

Ni tako redka poezija, ki bi govorila zares glasno, temveč tista, ki bi pri tem dejansko imela kaj povedati. Sofisticirana govorica Katje Perat v zbirki Najboljši so padli vehementno opleta z ostružki teorije in z njihovo pomočjo razkrinkava samoprevaro poezije, ki je prepogosto zreducirana na samovšečno objokovanje pesniške usode. Več...

Aleš Šteger, Študentska založba, ob podelitvi nagrade za najboljši literarni prvenec (Katja Perat, Najboljši so padli)

Krilati lev
Julijske Alpe, tiskarna: Gorenjski tisk storitve, d.o.o., Kranj, založba Mohorjeva založba Celovec

Nagrada za najboljšo celostno izdelavo knjige se letos podeljuje knjigi Julijske Alpe. Reprodukcija in tisk slik sta izvrstna. Slike odlikuje ostrina, enakomernost, mirni prehodi tonskih vrednosti in popolna čistost. Več...

Nagrada Krilati lev

Priznanje za mladega prevajalca 2011:
Stana Anželj za prevod knjige Mesto sanjajočih knjig Walterja Moersa, Založba SANJE (nagrado podeljuje Društvo slovenskih književnih prevajalcev)

Stana Anželj se je nemškega izvirnika lotila s sproščeno skladenjsko ubeseditvijo, ki ne škoduje zvestobi, z razgibanim, pomensko polnim besednim redom ter z okusnim in nevsiljivim slovenjenjem govorečih imen. Več...

Stana Anželj, priznanje za mladega prevajalca 2011

Posebno priznanje

Ob 50-letnici bralne značke Slovenije

Bralni znački se ob njeni 50- letnici letos dodeli posebna plaketa, in sicer instituciji (Društvo Bralna značka Slovenije-ZPMS) in vsem predsednikom:

  • Jože Zupan
  • Tone Partljič
  • Janez Kajzer
  • Igor Longyka
  • Slavko Pregl
  • dr. Igor Saksida
  • dr. Dragica Haramija

Nagrajenkam in nagrajencem iskreno čestitamo!

Gospodarska zbornica Slovenije
Združenje knjižnih založnikov pri Zbornici založništva, knjigotrštva, grafične dejavnosti in radiodifuznih medijev GZS


Avtor: GZS ZKGM