Združenje kemijske industrije

ŠOLA INDUSTRIJSKE PROCESNE VARNOSTI (ŠIPV) 

 

 
DOGODKI  - POMEMBNI DOKUMENTI - NAPOVEDUJEMOČLANKI

DOGODKI

Združenje kemijske industrije v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor ter Upravo za zaščito in reševanje Ministrstva za obrambo v letu 2019/2020 ponovno organizira Šolo industrijske procesne varnosti. Glede na izjemno dobre odzive udeležencev in povpraševanje podjetij ter podporo omenjenih pristojnih organov, pričenjamo z drugim krogom izvedbe šole. Brezplačni informativni dan s prvim vsebinskim modulom bo 26.11.2019 od 9.30 do približno 15 h v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje, Zabrv 12, Ig pri Ljubljani. V luči dogodkov v zadnjih nekaj letih in nedavno pri nas ter v tujini, je jasno, da je treba procesni varnosti – preventivi in pripravljenosti na ukrepanje – posvetiti več pozornosti.

Šola je namenjena osebam, odgovornim za procesno varnost v podjetjih, to je v prvi vrsti Seveso zavezancem, pa tudi drugim, ki niso Seveso zavezanci, vendar pri njih nastopanja tveganja, ki lahko privedejo do procesne nezgode. Ker so tematike kompleksne, jih tudi v podjetjih po navadi obvladuje več oseb, ki morajo delovati usklajeno kot tim, je pomembno, da se šole iz posameznega podjetja istočasno udeleži več oseb (priporočljivo je 3, lahko tudi več).

ŠIPV obsega sedem celodnevnih modulov s predavanji in vajami. Tekom procesa timi iz podjetja s pomočjo mentorja na svojem konkretnem primeru iz podjetja izdelajo oceno stanja in projektno nalogo s predlogi izboljšav, ki se jo na koncu šole zagovarja in predstavi. Pri prvi izvedbi ŠIPV so podjetja ugotovila številne možnosti, kako procesno varnost izboljšati in večinoma vsa tudi že uvedla določene izboljšave. Moduli se vsebinsko dopolnjujejo in prepletajo ter predstavljajo zaključeno celoto, zato je potrebna udeležba tima posameznega podjetja na vseh modulih

Nazaj na vrh 

 

POMEMBNI DOKUMENTI 

 

​Nazaj na vrh


NAPOVEDUJEMO 

 

Nazaj na vrh

 

ČLANKI 

 Nazaj na vrh
 

DOGODKI

28. november 2019: 13. SLOVENSKO - HRVAŠKA KONFERENCA O PLASTIKI, Brdo pri Kranju

Na že tradicionalni 13. slovensko-hrvaški konferenci o plastiki, ki bo potekala 28. novembra 2019 na Brdu pri Kranju, bomo skušali ugotoviti, kaj je naloga vsakega deležnika v vrednostni verigi, ki bi pripomogla k ciljem strategije in se dogovoriti o konkretnih nadaljnjih skupnih aktivnostih. Vsaka od vabljenih skupin bi morala prevzeti določene naloge, zato vabimo vse deležnike, da se konference udeležijo!

19. september 2019: SREČANJE SLOVENSKIH PREDELOVALCEV PLASTIČNIH MAS, Smlednik

Združenje kemijske industrije je 19. 9. 2019, na idilični lokaciji v Diners CUBO golf klubu na Smledniku organiziralo neformalno srečanje, namenjeno predstavnikom podjetij in drugim deležnikom iz plastično predelovalne industrije, z namenom, da se udeleženci srečanja povežejo in skupaj najdejo rešitve na vse bolj zaostreno zakonodajo v zvezi s plastiko. Predstavljena je bila Evropska strategija za plastikoglavni statistični podatki s področja plastično predelovalne industrije ter novi trendi predelovanja, ki bodo v prihodnosti v večini sloneli na reciklatu.  Glavno sporočilo srečanja je bilo, da se morajo deležniki v plastični panogi še tesneje povezati in se s pomočjo Sekcije za plastiko in gumo pri ZKI uspešno pripraviti na nove izzive, ki jih prinašajo novi evropski ukrepi. 


Foto: Polona Ponikvar

 

POMEMBNI DOKUMENTI

Posebej bi vas radi spomnili na EU Strategijo za plastiko in njene tri priloge. V skladu z zahtevami strategije bodo morali biti vsi izdelki v prihodnje reciklabilni in vsebovati bodo morali čim več reciklata. V viziji za novo gospodarstvo na področju plastike v Evropi, Strategija predvideva, da bodo morali biti plastika in proizvodi, ki vsebujejo plastiko, zasnovani na način, da bodo omogočali večjo vzdržljivost, ponovno uporabo in visokokakovostno reciklažo. Do leta 2030 bo mogoče vso plastično embalažo, dano na trg EU, ponovno uporabiti ali reciklirati na stroškovno učinkovit način.

  • EU Strategija za plastiko
  • New plastics economy fundacije Ellen Macarthur
  • Circular Plastics Alliance - Declaration

NAPOVEDUJEMO

V sklopu Sekcije za plastiko in gumo je v pripravi Katalog proizvajalcev izdelkov plastičnih mas, ki bo na enem mestu nudil informacije o slovenskih podjetjih iz plastično predelovalne industrije in bodo poleg kontaktnih podatkov, predstavitve delovanja podjetja in njihovih izdelkov, predstavljena tudi njihova specialna znanja in tehnologije predelave polimerov, ki jo uporabljajo.

 

ČLANKI 

Sporočamo, da je v novi številki revije Glas Gospodarstvaoktober-november 2019, objavljen članek z naslovom "Pred plastičarji so novi izzivi", v katerem smo na Združenju kemijske industrije opozorili na ključne spremembe, ki čakajo plastično predelovalno industrijo. Več o vsebini članka si preberite na tej povezavi. 

SEKCIJA ZA PLASTIKO IN GUMO VABI K VČLANITVI

Vljudno vabljeni, da se pridružite Sekciji in nam pomagate ustvarjati koristne vsebine ter deliti uporabna znanja ter dobre prakse. Pristopni obrazec najdete tukaj. Individualno pa vam na željo pripravimo tudi informativni izračun članarine za vaše podjetje. Kontaktirajte nas na zki@gzs.si.lock

Zaklenjena vsebina

Vsebine in dodatne informacije so dostopne samo članom oz registriranim uporabnikom.

Za ogled vsebine se prijavite (prijavno okno je na dnu te strani).