Združenje kemijske industrije

28. november 2019: 13. SLOVENSKO - HRVAŠKA KONFERENCA O PLASTIKI, Brdo pri Kranju

Glavna tema na že tradicionalni 13. slovensko-hrvaški konferenci o plastiki, ki je potekala 28. novembra 2019 na Brdu pri Kranju, je bila Evropska strategija za plastiko, ki postavlja ambiciozne cilje, za dosego katerih je nujno medsebojno sodelovanje vseh deležnikov v vrednostni verigi za plastiko. Glavni zaključek konference je bila namera ustanovitve delovne skupine iz ključnih deležnikov, ki bo iskala rešitve in priložnosti za deležnike celotne vrednostne verige za plastiko in za vse točke v življenjskem ciklu plastičnih izdelkov - vse to v kontekstu prehoda v krožno gospodarstvo, ki ga zahteva Evropska strategija za plastiko. Poleg tega, so bile izpostavljene še teme, kot so izboljšanje sortiranja plastičnih odpadkov, uvedba eko-dizajna, recikliranje plastičnih odpadkov v kvalitetno sekundarno surovino in izvedljivost evropskih zahtev za spremembe na področju plastike.

Povezava na video reportažo s konference o plastiki: https://www.youtube.com/watch?v=jjXX04n6MtE


Fotografije: Polona Ponikvar
  DOGODKI

  28. november 2019: 13. SLOVENSKO - HRVAŠKA KONFERENCA O PLASTIKI, Brdo pri Kranju

  Na že tradicionalni 13. slovensko-hrvaški konferenci o plastiki, ki bo potekala 28. novembra 2019 na Brdu pri Kranju, bomo skušali ugotoviti, kaj je naloga vsakega deležnika v vrednostni verigi, ki bi pripomogla k ciljem strategije in se dogovoriti o konkretnih nadaljnjih skupnih aktivnostih. Vsaka od vabljenih skupin bi morala prevzeti določene naloge, zato vabimo vse deležnike, da se konference udeležijo!

  19. september 2019: SREČANJE SLOVENSKIH PREDELOVALCEV PLASTIČNIH MAS, Smlednik

  Združenje kemijske industrije je 19. 9. 2019, na idilični lokaciji v Diners CUBO golf klubu na Smledniku organiziralo neformalno srečanje, namenjeno predstavnikom podjetij in drugim deležnikom iz plastično predelovalne industrije, z namenom, da se udeleženci srečanja povežejo in skupaj najdejo rešitve na vse bolj zaostreno zakonodajo v zvezi s plastiko. Predstavljena je bila Evropska strategija za plastikoglavni statistični podatki s področja plastično predelovalne industrije ter novi trendi predelovanja, ki bodo v prihodnosti v večini sloneli na reciklatu.  Glavno sporočilo srečanja je bilo, da se morajo deležniki v plastični panogi še tesneje povezati in se s pomočjo Sekcije za plastiko in gumo pri ZKI uspešno pripraviti na nove izzive, ki jih prinašajo novi evropski ukrepi. 


  Foto: Polona Ponikvar

   

  POMEMBNI DOKUMENTI

  Posebej bi vas radi spomnili na EU Strategijo za plastiko in njene tri priloge. V skladu z zahtevami strategije bodo morali biti vsi izdelki v prihodnje reciklabilni in vsebovati bodo morali čim več reciklata. V viziji za novo gospodarstvo na področju plastike v Evropi, Strategija predvideva, da bodo morali biti plastika in proizvodi, ki vsebujejo plastiko, zasnovani na način, da bodo omogočali večjo vzdržljivost, ponovno uporabo in visokokakovostno reciklažo. Do leta 2030 bo mogoče vso plastično embalažo, dano na trg EU, ponovno uporabiti ali reciklirati na stroškovno učinkovit način.

  • EU Strategija za plastiko
  • New plastics economy fundacije Ellen Macarthur
  • Circular Plastics Alliance - Declaration

  NAPOVEDUJEMO

  V sklopu Sekcije za plastiko in gumo je v pripravi Katalog proizvajalcev izdelkov plastičnih mas, ki bo na enem mestu nudil informacije o slovenskih podjetjih iz plastično predelovalne industrije in bodo poleg kontaktnih podatkov, predstavitve delovanja podjetja in njihovih izdelkov, predstavljena tudi njihova specialna znanja in tehnologije predelave polimerov, ki jo uporabljajo.

   

  ČLANKI 

  Sporočamo, da je v novi številki revije Glas Gospodarstvaoktober-november 2019, objavljen članek z naslovom "Pred plastičarji so novi izzivi", v katerem smo na Združenju kemijske industrije opozorili na ključne spremembe, ki čakajo plastično predelovalno industrijo. Več o vsebini članka si preberite na tej povezavi.   

  SEKCIJA ZA PLASTIKO IN GUMO VABI K VČLANITVI

  Vljudno vabljeni, da se pridružite Sekciji in nam pomagate ustvarjati koristne vsebine ter deliti uporabna znanja ter dobre prakse. Pristopni obrazec najdete tukaj. Individualno pa vam na željo pripravimo tudi informativni izračun članarine za vaše podjetje. Kontaktirajte nas na zki@gzs.si.  lock

  Zaklenjena vsebina

  Vsebine in dodatne informacije so dostopne samo članom oz registriranim uporabnikom.

  Za ogled vsebine se prijavite (prijavno okno je na dnu te strani).