Pravilnik o metodah in postopkih ugotavljanja skladnosti kmetijskih pridelkov oziroma živil - UL 84/2003
Na podlagi drugega odstavka 64. člena zakona o
kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00 in 58/02 - ZMR-1) izdaja
minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
P R A V I L N I K
o metodah in postopkih ugotavljanja skladnosti kmetijskih pridelkov
oziroma živil*
1. člen
Ta pravilnik določa metode in postopke ugotavljanja
skladnosti, ki obsega metode vzorčenja ter fizikalno-kemijske
analize za alkoholne pijače, jajca in jajčne izdelke, kis in
razredčeno ocetno kislino, žita, mlevske in pekarske izdelke,
testenine in hitro zamrznjeno testo, kakavova zrna, kakavove
izdelke, čokoladi podobne izdelke, kremne izdelke, kekse in keksom
podobne izdelke, sadne in zelenjavne izdelke, mesne izdelke, masti
in olja, mleko in mlečne izdelke.
2. člen
(1) Metode vzorčenja ter fizikalno-kemijske analize
za:
alkoholne pijače so določene v prilogi 1, tega pravilnika,
jajca in jajčne izdelke so določene v prilogi 2, tega
pravilnika,
kis in razredčeno ocetno kislino so določene v prilogi 3, tega
pravilnika,
žita, mlevske in pekarske izdelke, testenine in hitro zamrznjeno
testo so določene v prilogi 4, tega pravilnika,
kakavova zrna, kakavove izdelke, čokoladi podobne izdelke, kremne
izdelke, kekse in keksom podobne izdelke so določene v prilogi 5,
tega pravilnika,
sadne in zelenjavne izdelke so določene v prilogi 6, tega
pravilnika,
mleko in mlečne izdelke so določene v prilogi 7, tega
pravilnika.
(2) Fizikalno-kemijske analize za:
mesne izdelke, masti in olja so določene v prilogi 8, tega
pravilnika,
(3) Priloge iz prvega in drugega odstavka tega člena so sestavni
del tega pravilnika.
3. člen
(1) Ne glede na določbe prejšnjega člena se lahko
uporabljajo tudi druge metode vzorčenja ter druge preverjene in
znanstveno utemeljene metode za fizikalno-kemijske analize.
(2) Metode za fizikalno-kemijske analize iz prejšnjega odstavka
morajo biti preverjene na naslednje parametre:
specifičnost,
točnost,
natančnost; ponovljivost znotraj laboratorija in obnovljivost
znotraj laboratorija ter med laboratoriji,
meja zaznave,
občutljivost,
praktičnost in uporabnost,
meja določanja,
drugi parametri po izbiri.
(3) Vrednosti natančnosti (ponovljivosti in obnovljivosti) iz
tretje alinee prejšnjega odstavka se dobijo z med-laboratorijskim
primerjalnim preskušanjem, ter se izrazijo, v skladu z mednarodnim
standardom (SIST ISO 5725) o med-laboratorijskih preskušanjih.
4. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika se prenehajo
uporabljati naslednji pravilniki:
pravilnik o metodah jemanja vzorcev ter kemičnih in fizikalnih
analiz za kontrolo kakovosti sadnih in zelenjavnih izdelkov (Uradni
list SFRJ, št. 29/83, 37/88 ter Uradni list RS, št. 1/95, 59/99 in
9/01);
pravilnik o metodah jemanja vzorcev ter metodah kemičnih in
fizikalnih analiz mleka in mlečnih izdelkov (Uradni list SFRJ, št.
32/83, 37/88 in Uradni list RS, št. 1/95, 59/99 in 62/03);
pravilnik o metodah jemanja vzorcev ter kemičnih in fizikalnih
analiz beljakovinskih izdelkov za živilsko industrijo (Uradni list
SFRJ, št. 41/85, 37/88 in Uradni list RS, št. 1/95 in 59/99);
pravilnik o metodah jemanja vzorcev ter metodah kemičnih in
fizikalnih analiz kakavovih zrn, kakavovih izdelkov, čokoladi
podobnih izdelkov, bombonskih izdelkov, kremnih izdelkov, keksov in
keksom podobnih izdelkov (Uradni list SFRJ, št. 41/87, 37/88 in
Uradni list RS, št. 1/95 in 59/99);
pravilnik o metodah jemanja vzorcev ter kemičnih in fizikalnih
analiz alkoholnih pijač (Uradni list SFRJ, št. 70/87, 37/88 in
Uradni list RS, št. 1/95 in 59/99);
pravilnik o metodah za preskušanje kakovosti jajc in jajčnih
izdelkov (Uradni list SFRJ, št. 72/87, 37/88 in Uradni list RS, št.
1/95 in 59/99);
pravilnik o metodah jemanja vzorcev ter o metodah fizikalnih in
kemičnih analiz za kontrolo kakovosti žit, mlevskih in pekarskih
izdelkov, testenin in hitro zamrznjenega testa (Uradni list SFRJ,
št. 74/88 in Uradni list RS, št. 1/95 in 59/99);
pravilnik o metodah jemanja vzorcev ter metodah kemičnih in
fizikalnih analiz za kontrolo kakovosti kisa razredčene ocetne
kisline (Uradni list SFRJ, št. 26/89 in Uradni list RS, št. 1/95 in
59/99).
5. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi
v Uradnem listu Republike Slovenije.
Ljubljana, dne 11. julija 2003. |
|
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
mag. Franc But l. r.
|
* Ta pravilnik vsebinsko povzema Direktivo
85/591/EGS, ki pomeni Direktivo Sveta z dne 20. decembra 1985 o
uvedbi metod Skupnosti za vzorčenje in analize za monitoring živil,
namenjenih človekovem prehranjevanju.
Pripeti dokumenti
Avtor: ZŽI