Varstvo okolja

Novice


Arhiv: Strokovni delavnici: Preprečujmo odpadke in smetenje

Vabimo vas, da se nam pridružite na strokovnih delavnicah na temo (odpadne) plastike in sistemskih pristopov k obvladovanju okolja s poudarkom na preprečevanju odpadkov, ki ju organiziramo pod okriljem SRIP – Krožno gospodarstvo.

Arhiv: Predstavitev in razprava: osnutek Uredbe o embalaži in odpadni embalaži

V sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor vas vabimo na predstavitev in razpravo, ki bo v petek, 21. junija 2019 ob 9. uri v prostorih Centra za poslovno usposabljanje (CPU), Kardeljeva ploščad 27 a, 1000 Ljubljana (za poslovno stavbo GZS).

Arhiv: Gradiva z delavnice: Kako ravnati z odpadki iz polimernih kompozitov, utrjenih s steklenimi vlakni

Posvetili smo se prepoznavanju GFRP materialov, področjem njihove uporabe in najpogostejšim vsakdanjim izdelkom, ki potem, ko so iztrošeni, kot odpadek končajo pri zbiralcih in predelovalcih odpadkov. Spregovorili smo tudi o pravilih za čezmejne pošiljke odpadkov.

Arhiv: Podelitev priznanj inovacijam, ki podpirajo krožno gospodarstvo

V Ars Electronica Centru v Linzu je potekala zaključna konferenca projekta MOVECO, ki je sofinanciran s sredstvi Transnacionalnega Programa EU za Podonavje. Konferenca, ki se jo je udeležilo več kot 100 udeležencev je potekala pod geslom “The Danube goes circular”. Udeleženci konference so si izmenjali mnenja in izkušnje s področja krožnega gospodarstva. Predstavljeni so bili rezultati projekta s transnacionalno strategijo za prehod v krožno gospodarstvo na območju Podonavja kot tudi utrinki s potujoče razstave krožnega gospodarstva. Po konferenci je potekala svečana podelitev priznanj za inovativne izdelke in storitve, ki podpirajo prehod v krožno gospodarstvo.

Arhiv: Trenutni in prihajajoči razpisi nepovratnih sredstev za podjetja, s poudarkom na financiranju zelenih projektov

Na delavnici boste dobili pregled nad trenutnimi, aktualnimi razpisi za nepovratna sredstva kot tudi prihajajočimi, domačimi razpisi, ki bodo predvidoma objavljeni še pred poletjem. Delavnica bo osredotočena na financiranje zelenih in trajnostno usmerjenih projektnih idej. Po delavnici se boste lahko neposredno pogovorili s predavateljico in jo povprašali o možnosti financiranja vaše konkretne ideje, z vidika aktualnih in napovedanih razpisov v Sloveniji in EU.

Arhiv: Razširjena odgovornost proizvajalcev - čas za spremembe!

Vljudno vas vabimo na Okoljski dan gospodarstva, ki ga organiziramo v počastitev svetovnega dne varstva okolja, na GZS v torek, 4. junija 2019.

Arhiv: Vabilo na delavnico: Zapovedi krožnega gospodarstva, kot priložnost za papir in izdelke iz papirja

Napovedane prepovedi in omejevanje trženja desetih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, ki se najpogosteje znajdejo v obalah in svetovnih morjih, in nove minimalne zahteve za delovanje sistemov razširjene odgovornosti proizvajalcev, ki bodo morale izvajati ukrepe, ki bodo spodbudile razvoj, proizvodnjo in trženje proizvodov, ki bodo primerni za večkratno uporabo in vsebujejo reciklirane materiale, ki so tehnično trajni, popravljivi ter primerni za ponovno uporabo in recikliranje potem, ko pristanejo med odpadki, so temelji nove zakonodaje na ravni EU, ki naj bi sprožili premik v smer krožnega gospodarstva. Nova EU zakonodaja, ki usmerja v krožno gospodarjenje, temelji predvsem na dveh temeljih:novih minimalnih zahtevah za delovanje sistemov razširjene odgovornosti proizvajalcev, ki zapovedujejo ukrepe, ki bodo spodbudile razvoj, proizvodnjo in trženje proizvodov, ki bodo primerni za večkratno uporabo in vsebujejo reciklirane materiale, ki so tehnično trajni, popravljivi ter primerni za ponovno uporabo in recikliranje tudi potem, ko proizvodi pristanejo med odpadki ter napovedanih prepovedih in omejevanju trženja desetih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, ki se najpogosteje znajdejo v obalah in svetovnih morjih. Kje so nove priložnosti za izdelke iz materialov, ki jih je možno dobro reciklirati, kot je na primer papir?

Arhiv: Delavnica: Kako ravnati z odpadki iz polimernih kompozitov, utrjenih s steklenimi vlakni

Delavnica je namenjena zbiralcem in predelovalcem odpadkov, občinam in tudi drugim zainteresiranim, ki se srečujejo s tovrstnimi odpadki.

Arhiv: Strokovni delavnici: Spodbudimo prehod v krožno gospodarstvo – obveznosti in priložnosti

Vas zanima, kako bi lahko z zelenim javnim naročanjem spodbudili prehod v krožno gospodarstvo? Kakšne novosti nam prinašajo v letu 2018 sprejete spremembe zakonodaje EU o odpadkih?

Arhiv: Kako ravnati z odpadki iz kompozitov, ojačanih s steklenimi vlakni?

Projekt Retracking je za vas pripravil letak z odgovorom in drugimi koristnimi informacijami.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.