Informacije in pomoč

Kako morajo biti tovrstni izdelki označeni mesni izdelki v trgovini na drobno?


Predpakirano meso mora imeti označbo, ki vsebuje obvezne podatke, ki so določeni s predpisi glede označevanja govejega, svinjskega  in prašičjega mesa, s predpisi  o kakovosti mesa klavne živine in divjadi ter podatkov, ki jih določa Pravilnik o splošnem označevanju predpakiranih živil (UL RS št. 8/04,10/05,57/05.118/07).

Glede na navedeno zakonodajo, mora označba predpakiranega mesa vsebovati naslednje podatke:

  • ime in naslov oziroma firmo in sedež proizvajalca;
  • ime izdelka;
  • neto količino;
  • rok uporabnosti;
  • pogoje shranjevanja
  • navodila za uporabo (če je potrebno);
  • navedbo načina pakiranja (npr. pakirano v modificirani atmosferi);
  • navedbo kakovostnega razreda oziroma kategorije (npr. meso druge kategorije);
  • veterinarski znak zdravstvene ustreznosti živil;
  • registrsko številko klavnice  in država, v kateri se ta nahaja;
  • registrsko številko razsekovalnega obrata (za razsek), ki je opravil razsek trupa ali skupine trupov in država v kateri se nahaja;
  • referenčno številko, ki zagotavlja povezavo med mesom in živaljo ali skupino živali (za goveje in prašičje meso);
  • državo rojstva živali (za goveje in prašičje meso);
  • vse države reje živali (za goveje in prašičje meso).

Nepredpakirano meso ima nekoliko drugačne zahteve glede označevanja in sicer mora biti označba  na živilu ali neposredno ob živilu, na katerega se nanaša.

Označba mora biti na dobro vidnem mestu, nedvoumna, čitljiva, neizbrisna in ne sme biti prekrita z drugim besednim ali slikovnim materialom. Vsebovati mora najmanj:

  • ime, pod katerim se živilo daje v promet (ime kosa mesa npr. svinjsko pleče, telečja rebra itd);
  • ime proizvajalca ali trgovsko ime oziroma blagovno znamko živila
  • kraj porekla ali država izvora
  • kategorijo mesa;
  • ceno in druge pomembne informacije za potrošnika (npr.: pašna reja, zoreno meso itd.)

Poleg tega se mora navajati še naslednje podatke :

  • registrsko številko klavnice in država, v kateri se ta nahaja;
  • referenčno številko, ki zagotavlja povezavo med mesom in živaljo ali skupino živali;
  • državo rojstva živali.

Zakonodaja omogoča poleg obveznega sistema označevanja tudi prostovoljni sistem označevanja.

Pri prostovoljnem označevanju se poleg obveznih navedb lahko navede tudi druge podatke, ki so dokazljivi, registrirani pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter potrjeni s strani organizacije za ugotavljanje skladnosti (certifikacijski organ).

Med prostovoljne označbe sodijo:

  • geografska poimenovanja (označba porekla, geografska označba, višja kakovost,…)
  • pasma ali pasemsko križanje,
  • starost ali spol (vol, privesnica)
  • način pridelovanja (ekološko, integrirano, vrsta krme, pašna živina, prosta reja, itd:)
  • način klanja (po muslimanskih, židovskih zahtevah itd.)
  • metoda staranja ali zorenja.

Avtor: Mateja Tilia