Novice


Arhiv: Na portalu e-VEM tudi potrdilo A1 za voznike, monterje in serviserje

Na portalu e-Vem sta omogočeni dve novi storitvi, in sicer oddaja vlog za izdajo oziroma predčasno prenehanje potrdil A1 na podlagi 13. člena Uredbe 883/2004 za delavce s področij izvajanja montaž in servisov ter opravljanja mednarodnega cestnega prometa (vozniki).

Preko portala je od 30. novembra 2018 možno oddati e-vlogo za pridobitev potrdila A1 še za voznike, monterje in serviserje, ki svoje delo običajno in v daljšem obdobju opravljajo v več državah. Pri teh delavcih je potrebno upoštevati drugo pravno podlago, in sicer člen 13 navedene Uredbe 883/2004.

Nova storitev je bila na portalu vzpostavljena na pobudo delodajalskih organizacij ter v sodelovanju z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvom za javno upravo in ZZZS.

Po prejemu e-vloge bo ZZZS preveril, če so izpolnjeni pogoji iz Uredbe in v takem primeru izdal potrdilo A1. Oddane vloge bodo bistveno hitreje obravnavane, delodajalci pa bodo potrdila A1 za svoje delavce prevzeli na portalu e-VEM. Potrdilo za voznike, monterje in serviserje se lahko izda za obdobje do 12 mesecev. Preko portala e-VEM delodajalec lahko zahteva tudi predčasno razveljavitev potrdila A1. Navedeno bo predstavljalo korak k hitrejšemu pridobivanju potrdila A1 ter lažjemu poslovanju.

Za ostale kategorije delavcev in za t. i. sočasne zaposlitve (delo pri dveh ali več delodajalcih v dveh ali več državah članicah) v smislu člena 13 Uredbe se vloge še naprej oddajajo neposredno pri ZZZS preko navadne ali e-pošte.

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na: pravnasluzba@gzs.si

Fotogalerija