Varstvo okolja

Novice


6. seja Strateškega sveta GZS za okolje: pripravljenost na dialog in konstruktivno sodelovanje z resornim ministrstvom

Ključno sporočilo 6. seje Strateškega sveta GZS za okolje je pripravljenost na konstruktivno sodelovanje in iskanje konkretnih rešitev na aktualna okoljevarstvena vprašanja, ki so na današnji seji izrazili tako predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) kot Ministrstva za okolje in prostor (MOP).

Arhiv: Vloge za uskladitev obstoječih naprav z Zaključki o BAT

Zakon o varstvu okolja (ZVO-2, Uradni list RS, št. 44/22) v 120. členu določa zahteve glede spremembe okoljevarstvenega dovoljenja po objavi zaključkov o BAT. Tako je določeno, da mora upravljavec naprave vložiti vlogo za spremembo okoljevarstvenega dovoljenja, ki je namenjena prilagoditvi zaključkom o BAT, najkasneje 15 mesecev pred iztekom štirih letih od objave novega zaključka o BAT.

Arhiv: ZVO-2: nove, dodatne obveznosti, kratki roki prilagoditve

Novi Zakon o varstvu okolja (ZVO-2) je stopil v veljavo 13. aprila. Ta datum je zelo pomemben, saj z njim tečejo roki prilagoditve novim ali dodatnim zahtevam, ki jih zakon prinaša za širok krog različnih zavezancev.

Arhiv: 21. Okoljski dan gospodarstva - Bled, 3. junija 2022

Primerjali bomo različne poglede in razumevanja okolja ter pristope in rešitve, ki se ob soočanju z izzivi okolja v sodobni družbi porajajo. Vljudno vabljeni.

Arhiv: Razpis za vzpostavitev infrastrukture za alternativna goriva v prometu

Rok za oddajo vlog je 7. 6. 2022, pri čemer je 9. 5. 2022 rok za oddajo vlog za pridobitev soglasja s strani pristojnih institucij Republike Slovenije. Soglasje je pogoj za oddajo vlog na razpis Evropske komisije za področje infrastrukture za alternativna goriva v prometu.

Arhiv: Podaljšanje nižjih trošarin za električno energijo in energente za ogrevanje in pogon

Podaljšanje velja do 31. julija 2022 - področje davčne politike v okviru interventnih ukrepov.

Arhiv: Novi Zakon o varstvu okolja (ZVO-2) - vabilo na spletno predstavitev

Pod okriljem projekta IP Life Restart v katerem sodeluje tudi GZS kot projektni partner vas vljudno vabimo na predstavitev novega zakona o varstvu okolja (ZVO-2), ki je bil objavljen v uradnem listu RS 44/2022. Predstavitev novega zakona bo potekala v spletni obliki 20. 4. 2022 z začetkom ob 9. uri in predvidenim zaključkom ob 13.30. Zakon bodo predstavili prof. dr. Senko Pličanič, mag. Vesna Kolar Planinšič in Vanja Strle.

Arhiv: Posodobljeno: Objavljena metodologija za ocenjevanje škode v gospodarstvu zaradi dviga cen energentov

1. aprila je v veljavo stopila uredba, ki določa metodologijo za ocenjevanje škode, ki jo je upravičencem povzročil dvig cen energentov. Rok za predložitev vlog je 15. april 2022.

5. seja Strateškega sveta za okolje GZS: ZVO-2 blokada za zeleni prehod in trajnostni razvoj

Ljubljana, 27. januar 2022 – Osrednja pozornost današnje seje Strateškega sveta za okolje (SSO) GZS je bila namenjena predstavitvi in razpravi o predlogu novega Zakona o varstvu okolja (ZVO-2). Udeleženci so se strinjali, da predlog zakona v času, ko si Evropa prizadeva za razogljičenje in ozelenitev industrije ob hkratnem ohranjanju njene konkurenčnosti in tržnih deležev na svetovnih trgih, vse premalo upošteva potrebe gospodarstva pri industrijski preobrazbi v skladu s cilji podnebne nevtralnosti in krožnega gospodarstva. Na seji so bili predstavljeni tudi izsledki študije o plastenkah oziroma odpadnih plastenkah na trgu Republike Slovenije.

Arhiv: Problematika visokih cen energentov – Sodelujte v anketi

Vabimo k izpolnitvi ankete do četrtka, 13. 1. do 12. ure.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.