Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev

Novice


Arhiv: 1. tematska konferenca: Prihodnost slovenskih knjigarn, 11. 4. 2013 (Ljubljana, GZS, dvorana A)

Samo še nekaj dni je do začetka 1. tematske konference o prihodnosti slovenskih knjigarn! Sodelovanje na konferenci sta potrdila tudi minister za kulturo RS, dr. Uroš Grilc in direktor Javne agencije RS za knjigo, Aleš Novak.

Ko je prvi pravi knjigotržec na Kranjskem, Janez Krstnik Mayr, na semanji dan ob godu sv. Elizabete (17. novembra) leta 1678 v Ljubljani odprl knjigarno, se je bralcem predstavil v katalogu z besedami »… dajem ti na znanje, ljubi bralec, da sem knjige zbral v tvoj prid… « (iz Zgodovine knjigotrštva na Kranjskem).

Danes, po 335 letih, so se slovenske knjigarne znašle v dobi globalizacije, ki spreminja življenje in delo. Pojavljajo se e-knjige, ki spreminjajo vse člene knjižne verige od avtorja do bralca. Dogajajo se demografske spremembe, živimo v dobi vsesplošne recesije.

Si avtorji, založniki, bralci, lokalne skupnosti in država želijo knjigarne obdržati tudi v digitalni prihodnosti? Se bodo knjigarne prilagodile in preživele? Bodo pri tem potrebovale pomoč?

Iskanje novih poslovnih modelov delovanja, razvoja in poslovanja knjigarn je naša skupna (so)odgovornost in izziv. Pridružite se nam na konferenci, na kateri bomo skupaj poskusili odgovoriti, kakšna bo knjigarna prihodnosti!

Kdaj&kje

Četrtek, 11. april 2013, Ljubljana, GZS dvorana A, od 9h do 16h, štirje sklopi: plenarni del, problemski del, okrogla miza in razprava.

Zakaj sodelovati?

Ker bomo skupaj opozorili eksterne in interne javnosti, da so slovenske knjigarne srce knjižne verige, sprejeli resolucijo o prihodnosti slovenskih knjigarn in jo v naslednjih dneh predstavili na tiskovni konferenci, z njo seznanili tudi ustrezna ministrstva, institucije in organe, pozvali lokalne skupnosti k sprejemu knjigarnam prijaznih ukrepov, dali podporo prizadevanjem za sprejem zakona o knjigi in v njegovem okviru fiksne cene knjige in določili dan slovenskih knjigarn oz. nacionalni knjigarniški dan.

Komu je namenjena?

  • Direktorjem in lastnikom založb ter knjigarn
  • Zaposlenim v knjigarnah
  • Ostalim vpletenim v maloprodajo knjig
  • Založniškemu osebju, urednikom, prodajnikom
  • Predstavnikom državnih organov in institucij
  • Avtorjem, prevajalcem, samozaložnikom, knjižničarjem
  • Knjižno usmerjenim publicistom
  • Vsem, ki jim ni vseeno za prihodnost knjigarn

Tehnične podrobnosti

  • Prijave pošljite po elektronski pošti na zdravko.kafol@gzs.si do 5. aprila 2013.
  • Kotizacije ni.
  • Parkirna mesta so v 1. kleti GZS (zapeljete do rampe ob stavbi in pozvonite).
  • Restavracija v 7. nadstropju GZS nudi ugodne (4-6 €) in okusne možnosti različnih obrokov. Vašo namero za kosilo prosim navedite ob prijavi, zaradi okvirne rezervacije.
  • Za vse nadaljnje informacije prosimo pokličite na 031 312 807, Zdravko Kafol

Spremembe v knjižnem ekosistemu bodo vplivale prav na vsakega od nas, zato Vas spoštovani/a, vabimo, da se prijavite na konferenco, saj boste s svojo prisotnostjo tako pomembno prispevali k uresničitvi namenov in ciljev konference.

Zdravko Kafol, direktor
Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev

Ingrid Celestina, predsednica
Društvo slovenskih knjigotržcev

Vabilo, program ter povzetki prispevkov so objavljeni v pripetih dokumentih.


Pripeti dokumenti

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.